Sådan tester Forbrugerrådet Tænk i praksis
Forbrugerrådet Tænk tester produkter, som du ville bruge dem, så du kan træffe et trygt valg, når du køber. Se, hvordan vi tester, her.
Mange producenter priser deres produkter med fine tekniske specifikationer, nye features og fancy navne, der lyder lidt af racerbil og rumforskning.
Test fra Forbrugerrådet Tænk kigger bag om produkternes navne og deres funktioner. Forbrugerrådet Tænk tester, hvordan produkterne fungerer i helt almindelig dagligdags brug, så det bliver lettere for dig at finde gode, velfungerende produkter.
Forbrugerrådet Tænk laver fire typer af test:
- Laboratorietest
- Brugertest
- Smagstest
- Deklarationstest
Laboratorietest
Laboratorietest er den mest almindelige type test hos Forbrugerrådet Tænk. Via det internationale forbruger- og testsamarbejde ICRT har vi adgang til omkring 300 professionelle testlaboratorier i Europa og USA.
Laboratoriet vælges ud fra, hvilken type produkter vi tester. Laboratorierne er specialiseret i forskellige slags produkter, og de er certificeret til at gennemføre test efter internationale standarder. Kun de laboratorier, der kan leve op vores krav om uafhængighed, faglig ekspertise og dokumentation, bliver brugt.
Når vi tester, skelner vi ofte mellem funktionstest og kemitest. Nogle test består udelukkende af en funktionstest eller en kemitest, andre test er en kombination. Fordi mange test er standardiseret og bliver udført i samarbejde med ICRT, vil der være test, hvor der ikke både bliver funktionstestet og kemitestet. Vi arbejder løbende på at udvikle og tilpasse vores testparametre, så der er relevante og tidsvarende.
Funktionstest
Ved funktionstest måler vi på specifikke parametre ved produkterne, for eksempel holdbarheden af motoren på en røremaskine, antenneforholdet på en mobiltelefon, hvor hurtigt og ved hvilken temperatur vandet løber igennem kaffemaskinen.
Laboratorietest er nøje planlagt og veldokumenterede, så eksperimentet kan gentages med samme resultat på et senere tidspunkt. Statistisk usikkerhed elimineres ved at gennemføre testene flere gange og for eksempel sørge for, at antallet af forsøgspersoner er så stort, at tilfældigheder ikke spiller ind på resultaterne.
Testmetoderne følger som regel internationalt anerkendte standarder. Det betyder, at vi tester efter præcis den samme standard, som for eksempel producenten af cykelhjelmene er forpligtet til at opfylde.
Laboratorierne kan også udvikle test, der svarer til den måde, du bruger produktet på. Det kan for eksempel være vaskepulver, hvor der testvaskes ved den temperatur, vaskeanvisningerne foreskriver, og ikke den temperatur producenten ønsker.
Kemitest
Når vi tester for uønsket kemi, gør vi det ofte i vores Kemi-team, men i vores samarbejde med ICRT er der også test, hvor vi som standard undersøger for uønskede kemikalier.
Vores test af autostole er et eksempel på en test, hvor vi i ICRT-regi, som standard undersøger for uønskede kemikalier.
Brugertest
Brugertest er typisk et supplement til laboratorietest. Det kan for eksempel være et cykelhold, som tester komfort af cykelhjelme i deres daglige træning. I det tilfælde er det nødvendigt at gennemføre den praktisk test under realistiske forhold.
Testpaneler, der består af almindelige forbrugere, bruger vi også - for eksempel når vi skal teste, om det er nemt at installere en autostol korrekt i en bil. Det kan også være cyklister, der afprøver cykler på den daglige tur til og fra arbejde eller forældre, der går en tur med barnevognen for at vurdere netop denne.
Smagstest
Videnskabelige smagstest, såkaldte sensoriske test, laver vi også. Når vi laver en sensorisk analyse, bliver den ofte lavet af en gruppe smagseksperter - sensorikere - som er uddannede til at smage og vurdere smage.
Analysen kobles nogle gange sammen med en brugertest, hvor 70-100 forbrugere smager produktet.
Deklarationstest
Deklarationen på dine produkter kan fortælle dig en masse om produktet. Men kun få nærlæser den eller forstår, hvad de mange betegnelser egentlig betyder.
Forbrugerrådet Tænk laver derfor deklarationstest, hvor vi køber en række produkter - for eksempel müsli, børnevitaminpiller eller kemi i opvaskemidler eller neglelak. Vi undersøger så, hvad indholdet i produktet er, og om der er ulovlige eller uhensigtsmæssige stoffer i produkterne.
Hvor er testen?
Vi fjerner af og til test, hvis de er blevet for gamle. Læs mere om vores kriterier for test af ældre dato og hvor længe testresultater bliver liggende på vores hjemmeside.
Test på vej
Test af elektriske tandbørster, brune ris og kogeplader er blot nogle af de test, du kan glæde dig til i den kommende tid. Se, hvilke test, der er på vej til dig.