Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sælg ud af dine brugte ting

Brugt tøj, elektronik, bøger og lignende behøver ikke samle støv i skabe og skuffer. Tjen penge på at sælge dine brugte ting på nettet og loppemarkeder.
Af Jesper Frydland-Raun
9. Februar 2016
Sælg ud af dine brugte ting
Foto: iStock

Salg af brugte varer skåner miljø og din pengepung

Sælger du dine brugte ting videre til en anden i stedet for at smide dem ud, kan du både tjene lidt penge og være god ved miljøet.

Miljømæssigt koster det nemlig både ressourcer at producere nye ting og smide de gamle ud.

Inspiration til ting, du kan sælge ud af

 • Tøj, sko og smykker: Kig garderoben igennem og overvej, hvornår du sidst havde det på. Er det over 1 år siden, og vil du ikke have det på igen foreløbig, kan du overveje, om det kunne gøre mere gavn hos en anden.
 • Bøger: Læser du kun en bog 1 gang, er der måske ingen grund til, at den fylder i bogreolen.
 • Fritids- og sportsudstyr: Får du ofte nye fritidsinteresser, kan du overveje at skille dig af med udstyr fra tidligere interesser.
 • Plakater og kunst: Når væggene trænger til nyt liv, kan salget af din gamle pynt være med til at finansiere nye billeder og plakater.
 • Børnetøj og –udstyr: Børn vokser hurtigt ud af deres tøj, og det bliver derfor sjældent slidt i stykker, så et andet barn kan nemt få glæde af dit barns aflagte tøj og legetøj.
 • Boligtilbehør, køkkenudstyr og møbler: Ved flytning anskaffer du måske nyt til boligen, og nogle ting passer ikke ind længere. Når du sælger møbler, kan du få køberen til at hente varen selv, så du ikke skal tænke på transport.
 • Elektronik: Opgraderer du computeren, mobiltelefonen eller kameraet, er der ingen grund til, at de gamle produkter ligger i skuffen og fylder op.

Slet harddisken på din computer, før du sælger den videre

Slet indholdet på din telefon, før du skiller dig af med den

Sådan kan du videresælge dine ting

 • Onlinesalg: Der er mange muligheder for at sælge ud af dine brugte ting gennem forskellige hjemmesider. Tag gode billeder af det, du vil sælge, og lav en grundig beskrivelse af varens stand, størrelse og lignende relevant information i annoncen.
 • Loppemarkeder: I sommerhalvåret har mange byer udendørs loppemarkeder, hvor du kan leje en stand til at sælge dine ting. På eksempelvis markedskalenderen.dk kan du søge efter et loppemarked i din by.
  Find et loppemarked på markedskalenderen.dk
 • Købe/bytte-aftaler: Arranger evt. en privat købe/bytte-aftale, hvor du samles med nogle venner om jeres brugte ting og bytter indbyrdes – de ting du ikke kan bruge længere, kan din ven måske få gavn af.
 • Facebook: Du kan også vælge at sælge dine ting i en af de mange Facebook-grupper, der fungerer som online-loppemarkeder. Grupperne har som regel fokus på en bestemt by eller et lokalområde, så find en gruppe, der er tæt på dig. Så er det også nemt for dig og køberen at mødes.

Vær opmærksom på reklamationsretten

Sælger du dine ting gennem en side som eksempelvis QXL eller eBay, har køberen af dine brugte ting i visse tilfælde 14 dages fortrydelsesret og 2 års reklamationsret. Det betyder, at de kan klage, hvis varen går i stykker de første 2 år efter købet.

Det er imidlertid altid en konkret vurdering, om sælger kan pålægges denne forpligtelse, og hvilket ansvar den professionelle platform har. Så søg hjælp, hvis du er i tvivl.

På Den Blå Avis og andre lignende platforme har køberen som udgangspunkt ingen fortrydelsesret og er heller ikke sikret reklamationsret, når der handles varer med privatpersoner.

Det skal du huske, når du handler privat