Fra 2026 er det slut med ”CO2-neutrale” produkter
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Fra 2026 er det slut med "CO2-neutrale" produkter

Et nyt direktiv fra EU sætter ind på at gøre fremtidens forbrug grønnere. Det indebærer en række nye regler for markedsføring, der skal komme greenwashing til livs.

Christina Vejsgaard · 10. oktober 2023
Lysegrøn paragraf på mørkegrøn baggrund

CO2-neutral mælk, flyveture eller naturgas? De seneste år har der været flere eksempler på virksomheder, der markedsførte deres produkter som CO2-neutrale – ofte på baggrund af køb af klimakreditter.

Snart er den form for markedsføring dog entydigt forbudt. Der er nemlig nye regler på vej fra EU, hvor et direktiv om at styrke forbrugerne i den grønne omstilling er vedtaget.

"Miljøvenlig" kræver dokumentation

Hos Forbrugerrådet Tænk bliver de nye regler taget godt imod:

"Det er et godt skridt på vejen til at få ryddet op i det rod, der længe har været i nogle virksomheders grønne markedsføring. Vi håber, at det vil gøre det lettere for forbrugerne at gennemskue, hvilke produkter der rent faktisk er bedre end resten, når det kommer til klima og miljø," siger Vagn Jelsøe, der er chefkonsulent hos Forbrugerrådet Tænk.

Vi håber, at det vil gøre det lettere for forbrugerne at gennemskue, hvilke produkter der rent faktisk er bedre end resten, når det kommer til klima og miljø. Vagn Jelsøe

Ud over forbuddet mod påstande om CO2-neutralitet, indeholder direktivet også et forbud mod hjemmelavede bæredygtighedsmærker og et forbud mod generelle påstande om at være ”grøn”, ”miljøvenlig” eller lignende – med mindre at producenten kan dokumentere, at deres produkt er særligt godt for miljøet.

Nyt garantimærke

Der kommer også et nyt, harmoniseret garantimærke, som forbrugerne kan navigere efter, ligesom virksomhederne fremover skal give en række informationer om muligheden for at reparere og opdatere produkterne.

"Mange af de ting, vi køber i dag, holder simpelthen ikke længe nok og er for svære at få repareret. Men det er sjældent noget, der spiller en væsentlig rolle, når vi skal vælge hvilket apparat vi køber. Bedre information om mulighederne er et første skridt til at få gjort noget ved det." siger Vagn Jelsøe.

Reglerne træder i kraft i 2026.