Husk dette, når du shopper julegaver online
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du huske, når du køber julegaver online

Det er nemt at købe julegaverne online, men husk at tjekke betingelserne for købet, så du undgår at stå med den forkerte gave eller helt uden gave juleaften. Få hjælp til at forstå dine rettigheder her.

Foto: Getty Images · 27. november 2023
Tjek købsbetingelserne når du køber julegaver online.

Bestiller du julegaver på nettet, går juleindkøbene hurtigt og nemt. Men hvad skal du fx gøre, hvis gaven ikke når frem inden jul? Og kan gaven altid byttes efter jul? 

Her får du svar på: 

  • Kan modtageren bytte gaven efter jul?
  • Kan gaven nå frem inden jul - og hvad gør du, hvis den ikke kommer?
  • Hvordan gennemskuer du en fupbutik?
  • Hvad med gavekort?
  • Hvad koster det at købe en vare uden for EU?
  • Hvordan klager du, hvis købet går galt, eller der er fejl ved varen?

Få hjælp her. 

Fortrydelsesret skal gælde til efter juleaften

Køber du en julegave på nettet inden for EU, har du 14-dages fortrydelsesret. Men fortrydelsesretten er ikke meget værd for modtageren, hvis den gælder fra den dag, hvor du modtager pakken med gaven. Det er nemlig sådan reglerne er, medmindre sælgeren tilbyder en længere fortrydelsesret.

Fortrydelsesretten skal derfor gælde til efter juleaften, hvis modtageren af gaven skal kunne bruge den.

Webshops tager som regel højde for dette op til jul. Men læs alligevel butikkens betingelser, før du trykker 'køb'.

Hvis hjemmesiden ikke skriver noget om udvidet fortrydelsesret ved køb af julegave, kan du enten forsøge at lave en aftale med butikken eller finde en anden butik. 

Tjek leveringstiden

Julegaven skal helst nå frem til jul. Tjek derfor altid, hvor lang leveringstiden er, og om du kan nå at få din vare i tide. Hvis der ikke er aftalt et bestemt tidspunkt for levering, vil netbutikken have 30 dage til at levere pakken.

Den forventede leveringstid kan godt blive overskredet i den travle juletid. Vil du være helt sikker på, at gaven når frem inden jul, så få en bekræftelse fra sælgeren på det, inden du bestiller. Hvis sælgeren har lovet det, har den også ansvaret for, at pakken når frem i tide. Gør den ikke det, har du ret til at hæve købet.

Bliv ikke snydt af falske webshops

Falske webshops er lette at lave for svindlere. Køber du en vare i en fupbutik, risikerer du at ende med en dårlig vare eller slet ingen vare.

Tjek derfor altid sælgeren grundigt, før du trykker 'køb'. Kig også efter e-mærket, der sikrer, at handelsbetingelserne er gennemgået og synlige, så du kan se betaling, levering, og fortrydelsesret.

Betal sikkert for dine varer

Betal altid med betalingskort eller MobilePay, når du handler på nettet. Ved de to betalingsformer kan banken nemlig føre dine penge tilbage, hvis du bliver snydt.

Betaler du med kontooverførsel, kan din bank ikke hjælpe dig med at få penge tilbage, hvis du bliver snydt.

Gavekort

Giver du et gavekort, så vær opmærksom på betingelserne. Som udgangspunkt er gavekort gyldige i tre år. Der kan dog godt aftales en kortere frist, men den må ikke være urimelig kort.

Tjek gebyrer og afgifter, hvis du handler uden for EU

Billige varer fra Kina eller USA kan friste, men julegaver købt uden for EU kan let blive dyre.

Told, moms, afgifter og gebyrer kommer oven i prisen på varen, så prisen løber hurtigt op. Desuden kan det være svært at få hjælp, hvis der er problemer med dit køb.

Vær også opmærksom på, at elektronik ikke altid passer i forhold til strømforsyning og sprog.

Tjek hjemmesiden grundigt for at finde ud af, hvor varen bliver sendt fra. Du kan godt finde dansksprogede hjemmesider med en webadresse, der ender på .dk, som i virkeligheden sender varen fra for eksempel Kina.

Genbrugsjulegaver købt på nettet: Hvad er dine rettigheder?

Genbrugsgaver kan gøre julen lidt mere bæredygtig og er en god idé. 

Køber du brugte varer af en erhvervsdrivende sælger, har du samme rettigheder, som når du køber nye varer.

Køber du brugte varer på nettet af private sælgere, har du dog begrænsede muligheder for at bytte varen eller fortryde købet.

Send julegaven direkte til modtageren

Netbutikker tilbyder nogle gange at pakke gaven ind for dig og at lægge et kort ved.

Få varen sendt direkte til modtageren, hvis du fx bor i København, men du vil give gaven til en onkel i Esbjerg. Så sparer du dobbelte forsendelsesomkostninger.