Dit flyselskab eller rejsebureau går konkurs: Hvad gør du? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Flyselskabet eller rejsebureauet går konkurs: Her er dine rettigheder

Ferien kan blive ødelagt, hvis flyselskabet eller rejsebureauet går konkurs. Læs her, hvad du skal gøre.

Astrid Lund Olstrup · Foto: Getty Images · 1. april 2020
Lufthavnsterminal og et fly

Dit flyselskab eller rejsebureau går konkurs – hvad skal du gøre?

Går dit flyselskab eller rejsebureau pludselig konkurs, kan det ødelægge din ferie.

Dine muligheder for at få hjælp efter en konkurs afhænger af flere ting - blandt andet om du allerede er taget afsted på ferien, og hvilken slags rejse du har købt. 

Få hjælp til, hvad du skal gøre, når dit flyselskab eller rejsebureau går konkurs.

Læs her:

 • Du har købt flybilletter:

  Køber du flybilletter direkte hos et flyselskab, og går dit flyselskab konkurs under din rejse? Så er du dækket af Rejsegarantifonden, hvis følgende 3 krav er opfyldt:

  • Din flybillet er med udrejse fra og hjemrejse til en dansk lufthavn.
  • Du kan dokumentere, at du har købt og betalt flybilletten.
  • Flyselskabet, du skulle have fløjet med, er gået konkurs.

  Rejsegarantifonden transporterer dig hjem så tæt som muligt på den dato, som din rejse oprindeligt er planlagt til. Køber du selv en ny flybillet hjem, er det ikke sikkert, at Rejsegarantifonden dækker din udgift til flybilletten.

  Hold dig opdateret om konkurser på rejsegarantifonden.dk

  Du har købt en pakkerejse:

  En pakkerejse består af minimum 2 af følgende rejseydelser:

  • Transport - for eksempel fly, bus, tog, færge med mere.
  • Indkvartering - for eksempel hotel, vandrehjem, sommerhus, campinghytte med mere.
  • Billeje - for eksempel leje af bil, autocamper, stor motorcykel eller andre motorkøretøjer.
  • Turistmæssig ydelse - for eksempel billetter til fodboldkamp, koncertbilletter, yogakursus, greenfee til golf, skileje, liftkort med mere. Det afgørende er, at ydelsen er væsentligt i forhold til det samlede produkt, hvor det er kombineret med en af de 3 andre ydelser

  En pakkerejse, der varer under 24 timer, er kun omfattet af Rejsegarantifondens dækning, hvis den indeholder indkvartering – uanset hvad prisen er.

  Går flyselskabet konkurs, mens du er afsted? Og har du købt din flybillet som del af en pakkerejse? Så skal rejsebureauet sørge for at få dig hjem igen med et andet flyselskab. Du skal ikke selv bestille flybilletter uden at have aftalt det med rejseudbyderen.

  Rejseudbyderen skal give dig ekstra overnatninger på destinationen, hvis det ikke er muligt at rejse hjem den planlagte dag. Hvis rejseudbyderen må afbryde din rejse før tid for at få dig hjem, har du ret til et afslag i prisen.

  Går rejsebureaet konkurs, mens du er afsted? Hvis rejsebureauet er medlem af Rejsegarantifonden, kan du som udgangspunkt gennemføre din rejse som planlagt. Det kan dog blive nødvendigt at hente dig hjem fra destinationen eller flytte dig til et andet hotel.

  Hold dig opdateret på Rejsegarantifondens hjemmeside, hvor de vil oplyse om den pågældende konkurs, og hvordan du kan forholde dig.

  Se aktuelle instruktioner ved konkurs hos rejsegarantifonden.dk

  Bliver din rejse afkortet, eller har du lagt penge ud, kan du anmelde dit krav til Rejsegarantifonden på borger.dk.

  Anmeld dit krav til Rejsegarantifonden på borger.dk

  Er din rejseudbyder ikke registreret hos Rejsegarantifonden? Så er du ikke dækket, hvis rejseudbyderen går konkurs. Du kan muligvis være omfattet af en garantiordning i et andet EU/EØS-land. Bed rejseudbyderen oplyse dig om en eventuel garantiordning.

  Tjek om din rejseudbyder er medlem af rejsegarantifonden

 • Du har købt flybilletter:

  Går dit flyselskab konkurs, inden du når at rejse? Så må du selv købe og betale for nye billetter.

  Rejsegarantifonden kan muligvis dække udgifterne til dine oprindelige flybilletter, hvis der er penge i fonden. Du har dog en selvrisiko på 1.000 kr. per person.

  Rejsegarantifonden dækker, hvis du opfylder følgende 3 krav:

  • Du har købt flybilletter med udrejse fra og hjemrejse til en dansk lufthavn.
  • Du kan dokumentere, at du har købt flybilletten.
  • Flyselskabet, du har købt flybilletterne hos, er gået konkurs.

  Rejsegarantifondens højeste prioritet er dog at få udrejsende, som er strandet, hjem igen. Du kommer derfor bagerst i køen, hvis flyselskabet er gået konkurs, og du endnu ikke er afrejst.

  Har du en voucher til en flyrejse, og går flyselskabet konkurs, før du er taget afsted? Så er du ikke dækket.

  Hold dig opdateret om konkurser på rejsegarantifonden.dk

  Du har købt en pakkerejse:

  En pakkerejse består af minimum 2 af følgende rejseydelser:

  • Transport - for eksempel fly, bus, tog, færge med mere.

  • Indkvartering - for eksempel hotel, vandrehjem, sommerhus, campinghytte med mere.

  • Billeje - for eksempel leje af bil, autocamper, stor motorcykel eller andre motorkøretøjer.

  • Turistmæssig ydelse - for eksempel billetter til fodboldkamp, koncertbilletter, yogakursus, greenfee til golf, skilleje, liftkort med mere. Det afgørende er, at ydelsen er væsentligt i forhold til det samlede produkt, hvor det er kombineret med en af de 3 andre ydelser

  En pakkerejse, der varer under 24 timer, er kun omfattet af Rejsegarantifondens dækning, hvis den indeholder indkvartering – uanset hvad prisen er.

  Er flyselskabet gået konkurs, inden du er taget af sted? Så skal rejseudbyderen sørge for at få dig frem til din destination med et andet flyselskab end det konkursramte eller betale dig pengene for rejsen retur inden for 14 dage. Du har ret til ikke at tage imod et nyt tilbud om en rejse, hvis der er væsentlige ændringer i rejsen.

  Du kan have ret til afslag i prisen, hvis du ankommer til din destination senere end planlagt.  

  Går rejsebureauet konkurs, inden du rejser ud? Hvis rejsebureauet er registreret i Rejsegarantifonden, kan du få det indbetalte beløb erstattet hos Rejsegarantifonden. Rejsegarantifonden dækker dog ikke beløb betalt for forsikringer.

  Tjek status på din rejse hos Rejsegarantifonden.dk

  Er rejsebureauet ikke registreret hos Rejsegarantifonden? Så er du ikke dækket, hvis rejsebureauet går konkurs. Du kan muligvis være omfattet af en garantiordning i et andet EU/EØS-land. Bed rejseudbyderen oplyse dig om en eventuel garantiordning.

  Tjek om rejsebureauet er dækket hos rejsegarantifonden.dk

  Har du en voucher til en rejse? Og går bureauet går konkurs, før du har indløst gavekortet? Så vil Rejsegarantifonden som udgangspunkt dække tabet, hvis du har betalt for gavekortet.

 • Har du betalt din flyrejse med et internationalt betalingskort som Visa-delen i Visa/Dankort, Mastercard, American Express eller Diners Club? Så kan din bank søge erstatning på dine vegne, hvis dit flyselskab er gået konkurs. Kontakt din bank for mere information.

  Betalte du med et rent Dankort eller Dankort-delen i dit Visa-dankort, er du dækket, ligesom hvis du havde betalt med kontanter. Banken kan derfor ikke hjælpe dig, hvis dit flyselskab er gået konkurs. Du kan dog anmelde dit krav i konkursboet.

  Er du i tvivl om, hvilken del af dit Visa/Dankort, du har betalt med? Så kan du tjekke posteringen i din netbank.
  Skal du betale med dankort eller Visa-delen af dit kort?

 • Hvis det ikke er muligt at få de tabte penge refunderet andre steder, kan du, som en sidste udvej, prøve hos din rejseforsikring. Måske har du en rejseforsikring, der dækker ved flyselskabskonkurser.
  Tjek dette, inden du køber rejseforsikring