Sådan ser du, om varer er ens| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Modelnummer: Sådan ser du, om varer er ens

Fladskærme, vaskemaskiner og andre hvidevarer kan teknisk set være ens, selv om deres modelnumre er forskellige. Det kan have betydning for pris og prisgaranti.

Foto: Getty Images · 16. november 2023
Kvinder der leder efter en varer med det samme modelnummer

Modelnumre er producentens måde at identificere de enkelte produkter på.

Modelnumre på tv viser for eksempel, hvilken type skærm tv’et har, størrelse, produktionsår, farve og lignende.

To produkter, som ser ens ud, kan have forskellige modelnumre. Forskellene i produkterne kan for eksempel være farven på en knap, eller at det ene produkt har helt andre funktioner indbygget.

Det er svært at vide, hvad forskellen i modelnumret reelt betyder. Du kan blive snydt til at købe noget, der er dyrere end et identisk produkt, fordi du ikke kan gennemskue, om produkterne reelt er forskellige fra hinanden, eller om de blot sælges under to forskellige modelnumre.

Samme smart-tv -  forskellige modelnumre

Vi tester smart-tv og fladskærme flere gange om året. I testene oplever vi ofte, at flere smart-tv er identiske, men har forskellige modelnumre. Forskellen kan nogle gange ligge i typen af fod eller i mindre afvigelser i indbyggede features som højtalere,

I vores test fra juni 2023 har LG en nærmest identisk vare under tre forskellige modelnumre. Der er tale om LG OLED55C34LA, LG OLED55C35LA og LG OLED55C36LA.

De tre fladskærme er teknisk ens, bortset fra at LG OLED55C36LA har indbyggede højtalere, der er forberedt på trådløs lyd – det såkaldte WISA-system.

LG OLED55C35LA kommer derimod med en fjernbetjening med en NFC-knap – altså muligheden for trådløst at forbinde sin smartphone til tv’et.

Der er altså mindre afvigelser, som kan være svært at spotte med det blotte øje.

 

Ved pristjek hos Pricerunner i oktober 2023 var de tre modelnumre samlet under betegnelsen: LG OLED55C3. Her kostede fjernsynet mellem 9.990 kr. og 23.485 kr., og du skal selv finde frem til det specifikke modelnummer på de forskellige forretningskæders hjemmesider.

Samme hvidevare – forskellige modelnumre

Når vi tester hvidevarer som vaskemaskiner og opvaskemaskiner, oplever vi også, at identiske maskiner har forskellige modelnumre.

Producenterne kontakter os nogle gange, hvor de fortæller, at andre af deres modeller er identiske med lige præcis det modelnummer, vi har testet. Forskellene ligger ofte i forskellige farver på front og/eller bestemte knapper.

I vores test af vaskemaskiner i juni 2022 kunne vi se, at tre modeller fra Miele teknisk set var identiske, men at der var mindre forskelle i farve og design.

De tre modeller har følgende modelnumre: WCG 660 WCS NDS LW Tdos, WCG 663 WCS NDS LW Tdos og WCG 670 WCS NDS LW Tdos.

 

Ved pristjek hos Pricerunner var der i november 2023 en prisforskel på 2.196 kr. mellem disse tre teknisk set identiske produkter.

Produkter bliver solgt eksklusivt i forskellige forretningskæder

De forskellige versioner af samme model bliver ofte solgt i forskellige forretningskæder.

Forretningskæderne har på den måde eksklusivitet og eneret på de enkelte modelnumre.

Det betyder, at et produkt, som måske er Bedst i Test kun kan fås i for eksempel Elgiganten, Power eller en tredje forretningskæde.

Hvorimod identiske modeller, vi ikke altid har testet, måske kan findes hos konkurrerende forretningskæder – måske endda til en lavere pris. Eftersom modelnumret ikke er det samme, er det svært at vide, om produkterne reelt set er ens.

Når vi får kendskab til identiske produkter, oplyser vi altid om det i vores testresultater.

Sådan finder du ud af om modeller er identiske

Det er næsten umuligt at gennemskue, om modeller på hårde hvidevarer eller elektroniske produkter er identiske. Her får du tre bud på, hvad du skal se efter:

1.  Er modelnumrene næsten ens?

Se på produktets modelnummer. Har to varer næsten identiske numre, kan det meget vel være, at produkterne teknisk set er ens.

Nogle produkter med næsten samme modelnummer, kan dog godt være forskellige, men ens modeller kan have meget forskellige modelnumre. Du skal derfor se dig godt for, og modelnummeret kan ikke stå alene, når du vurderer om to modeller er identiske.

2. Besøg producentens hjemmeside

Vil du sammenligne to modeller fra samme producent, kan du tjekke varerne på producentens hjemmeside.

Her kan du læse nærmere om produkternes specifikationer, for bedre at kunne vurdere om de måske er ens.

3. Findes varen kun hos én forhandler

Varer, der kun sælges i én butikskæde, kan være et tegn på, at du kan finde identiske produkter men med et andet modelnummer i en anden forretningskæde.

Selv om varen findes i flere forskellige butikskæder, kan kæderne have samme ejer. Varer, der kun findes i butikker med samme ejer, kan være et tegn på, at der findes identiske modeller i andre butikker.

Disse butikskæder har samme ejer

Tjekker du varer på prisportaler, så vær opmærksom på, at følgende butikker og butikskæder har samme ejere.

  • Expert, Power og Punkt 1
  • Bilka og Føtex
  • Skousen og White Away
  • Proshop, Happi og Merlin

Hvis du kun kan finde varen i butikker med samme ejer, så overvej om der findes et identisk produkt med et andet modelnummer - og måske endda til en lavere pris - et andet sted.

Forretninger misbruger modelnumre ved prismatch og prisgaranti

Forretninger bruger modelnumrene til at sammenligne varer med, når de reklamerer for prismatch og prisgaranti.

Prisgaranti betyder, at forretningen garanterer samme pris, hvis du kan finde samme vare billigere i en anden butik.

Forretninger nægter ofte prisgarantien, hvis modelnumrene ikke er helt identiske.

Forbrugerrådet Tænk mener: Modelnumre skal vejlede ikke vildlede

"Når producenter og forhandlere af hvidevare og smart-tv giver ens vare forskellige modelnumre, gør de det svært for forbrugerne at sammenligne priser.

Det betyder en reel svækkelse af konkurrencen på markedet.

Det er helt centralt, at vi som forbrugere kan sammenligne produkter og priser og på den måde se, hvem der har de bedste tilbud.

Producenter og forhandlere skal konkurrere på kvalitet og pris, og ikke på hvor uigennemskueligt de kan gøre det for forbrugerne, som er konsekvensen af den her praksis."

Morten Bruun Pedersen, Cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk