Legetøj fra kinesiske webshops kan være farligt for dit barn
Legetøj og ting til børn kan du finde billigt på kinesiske webshops, men se dig for. Forbrugerrådet Tænk har shoppet i Asien og fandt flere alvorlige fejl.
Wish, Aliexpress, eBay og lignende webbutikker bliver brugt af danske småbørnsfamilier til at finde billigt legetøj og produkter til børn.
Men produkterne skal ikke leve op til EU-standarderne for sikkerhed, hvis webshoppen ligger uden for EU. Derfor kan du ende med at købe legetøj eller produkter, der er farlige for dit barn.
I 2017 indkøbte vi i Forbrugerrådet Tænk 25 stykker legetøj og børneprodukter fra webshops uden for EU for at gennemgå sikkerheden på produkterne.
Der var problemer med sikkerheden i 10 ud af de 25 stykker legetøj og produkter til børn, som vi havde købt.
Fortsat problemer med sikkerheden
I 2019 testede vi for uønsket kemi i 29 stykker legetøj købt på eBay, Amazon og Wish og i 2022 købte vi 19 produkter, herunder legetøj fra online butikker udenfor EU. Vi må konstatere at tingene ikke er blevet bedre.
Brandfare og kvælningsrisiko: Pas på usikre produkter på nettet
Herunder kan du se hvilke problemer vi stødte på i 2017. Brug det som inspiration til at tjekke det legetøj du køber, før det kommer i hænderne på små børn
Elefantbamse går hurtigt i stykker
En blød elefantbamse kan give dit barn noget at kramme, men kvaliteten på bamsen er ikke imponerende.
Elefantbamsen kræver kun et enkelt ryk, før sømmene giver efter.
Det vatlignende bamsefyld er der herefter fri adgang til for et barn og fyldet vil nemt kunne komme i den gale hals.
Trælarve knækker let
Legetøjslarven er lavet af små stykker træ, der er sat sammen på en snor. Det gør larven bevægelig at lege med for dit barn, men larven holder ikke længe.
Larven kan let rives fra hinanden, og så er de små enkelte dele af trælarven lette at sluge for dit barn.
Legetøjstesteren på billedet er et lille rør. Hvis delene er små nok til at ryge i legetøjstesteren, kan de være en kvælningsrisiko for et barn under 3 år.
Alle delene fra larven røg uden besvær ned i legetøjstesteren.
Suttenet kan ende galt i halsen
Små net til frugt og anden mad er tænkt til at holde dit barn fra at sluge store stykker mad. Men de suttenet, Forbrugerrådet Tænk købte, kan selv ende i barnets hals.
Dit barn kan med lidt kraft nettet eller gummibeholderen ud af håndtaget, hvis du ikke har været omhyggelig med at montere nettet korrekt. Derfra er der ikke langt til, at nettet kan ryge ind i munden og ned i barnets hals.
Du skal ikke lade dit barn bruge et suttenet uden opsyn.
Orm kan sno sig om barnets hals
Træormen er sat fast på et trææble med en snor. Æblet har flere huller, som barnet kan føre ormen igennem.
Snoren, der binder ormen sammen med æblet, er for lang.
Stropper og snore er farlige for små børn, hvis de er over 22 centimeter lange.
Barnet kan nemlig risikere at blive kvalt, hvis de får snoren rundt om halsen.
De finske myndigheder har siden denne artikel fået fjernet produktet fra Wish
Rangle kan skære i dit barn
Træranglen har metalkroge, hvor der er sat små metalbjælder på.
Metalbjælderne er i sig selv så skarpe, at dit barn kan skære sig på dem.
Metalbjælderne kan let ryge af ranglen, hvis dit barn piller ved dem. Bjælderne er så små, at der er risiko for, at barnet kan sluge dem og få dem galt i halsen.
Metalkrogene, der sidder tilbage på ranglen, når bjælderne er faldet af, kan også stikke dit barn.
Skaftet på ranglen er for langt til børn på et halvt år. Skaftet kan beskadige mundhulen eller kile sig fast.
Børn, der bruger rangler, kan som regel ikke sidde selv, og de kan ikke selv fjerne ranglen fra munden. Derfor kan det være en risiko, hvis ikke der er en voksen i nærheden.
Plastikbestik holder ikke længe
Tallerkner og bestik med bogstaver kan give dit barn en tidlig introduktion til læsning – hvis det da holder.
Gaflen gik i stykker allerede efter et par gange på gulvet og blev meget skarp. Hvis dit barn ødelægger gaflen, mens det har gaflen i hånden, vil dit barn let kunne stikke sig selv.
Tallerkenen er lavet af melanin, ligesom mange andre børnetallerkener.
Vær opmærksom, at du ikke må sætte melamin-tallerkner i mikrobølge-ovnen. Melaminplasten kan afgive stoffer, der i værste fald kan være kræftfremkaldende.
Vildledende markedsføring til børn under 3 år
Legetøj skal markedsføres til den rigtige aldersgruppe. Hvis legetøjet er mærket med "ikke egnet til børn under 3 år", må producenten ikke markedsføre produktet til børn under 3 år.
Hvis legetøjet ikke er sikkert til børn under 3 år, skal markedsføringen også tydeligt vise det.
Legetøjet, som Forbrugerrådet Tænk købte, havde i flere tilfælde modstridende mærkning og markedsføring.
Mærkningen viste i flere tilfælde, at produktet ikke var egnet til børn under 3 år. Billedet på pakken viste dog en baby, der brugte produktet. I nogle tilfælde stod der også "baby" i produktnavnet.
Uønsket kemi i produkterne er ikke tjekket
Forbrugerrådet Tænk har ikke tjekket de indkøbte produkter for uønsket kemi.
Produkterne skal ikke overholde de samme grænseværdier, som varer inden for EU, fordi de er købt uden for EU. Derfor kan du heller ikke være sikker på kemi-indholdet.
Vær opmærksom, når du handler uden for EU
Sikkerheden er ikke det eneste, du skal være opmærksom på, når du handler uden for EU.
Kopivarer skal du for eksempel passe på, da det kan være ulovligt at købe kopier. Reklamationsretten kan være en anden end i EU. Og så kan told og moms gøre dine billige varer til en dyr fornøjelse.
Sådan har vi undersøgt produkterne
Forbrugerrådet Tænk har indkøbt 25 stykker legetøj og produkter til børn fra forskellige webshops som Wish, Aliexpress, eBay og Amazon i 2017.
Webbutikkerne ligger uden for EU, og derfor skal produkterne ikke leve op til de samme krav som produkter, der sælges i EU.
Priserne på legetøjet i de nævnte webshops er markant lavere end priserne på legetøj herhjemme. Det kan friste danske småbørnsfamilier til at vægte pris over sikkerhed.
Derfor har Forbrugerrådet Tænk indkøbt produkter for at se på, hvilken sikkerhed du får for pengene.
Gennemgang af sikkerhed
2 eksperter, der arbejder med børnesikkerhed i Forbrugerrådet Tænk, har gennemgået de 25 produkter og set efter potentielle farer.
Medarbejderne har for eksempel afprøvet holdbarhed ved at hive let i produkterne, målt længder på snore, og sikret om løse dele kan gå i en legetøjstester.
Legetøjstesteren er et plastikrør, der kan afgøre, om børn mellem 0 og 3 år kan risikere at blive kvalt i legetøj og andre små dele i hjemmet.
10 ud af de 25 produkter havde problemer med sikkerheden.
Dette trælegetøj er bedst i test
Trælegetøj til små børn er populært, men er det også uden uønsket kemi? Vi har testet 11 forskellige stykker legetøj til børn under tre år. Se, hvilket legetøj, der klarer sig godt, og hvilket, der dumper.
Disse sæbebobler indeholder uønsket kemi
Sæbeboblevand kan indeholde parfume og allergifremkaldende konserveringsmidler. Det viser vores tjek af 31 sæbebobler.
Er hjemmelavede sæbebobler en god ide?
Er det bedre at lave hjemmelavet sæbeboblevand i stedet for at købe? Få hjælp til at undgå uønsket kemi i sæbebobler her.