Mere fars end filet: Forbrugerrådet Tænk klager over fiskeafgørelse
Forbrugerrådet Tænk har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over en afgørelse fra Fødevarestyrelsen, der lægger op til, at blandet, hakket fisk godt må sælges under betegnelsen fiskefilet.
En pose med fiskefileter fra Rema 1000 har udløst flere undrende beskeder fra forbrugerne hos Forbrugerrådet Tænk. Nærlæser du teksten på posen fremgår det nemlig, at ”fiskefileterne” er ”sammensat af stykker af fisk”. Kan det passe, at en fiskefilet må være sammensat af flere forskellige stykker fisk?
Samme spørgsmål har de fået hos Fødevarestyrelsen. I en afgørelse skriver de, at de ikke ser noget problematisk i betegnelsen:
”Fødevarestyrelsen skal præciserende oplyse, at fiskefilet bestående af tre forskellige fisk (…) som er hakket, gerne må kaldes fiskefilet selvom det er sammensatte stykker af filet fra fisk”
Det er Forbrugerrådet Tænk uenige i. Her mener projektchef for fødevarer, Camilla Udsen, at betegnelsen er vildledende.
”Kigger vi i ordbogen, er et hakket og sammenblandet produkt tættere på definitionen af fars end filet, så vi mener ikke, at det skal kunne sælges som fiskefileter. Derfor har vi klaget over Fødevarestyrelsens afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet,” siger hun.
Hun fortæller, at det er godt, at mindre stykker af fisk bliver brugt i stedet for at blive smidt ud.
”Men det kan man for eksempel sælge som fiskepinde eller under andre betegnelser, der ikke giver forbrugerne et fejlagtigt indtryk af, at der er tale om hele stykker fisk,” siger Camilla Udsen.
Det kan man for eksempel sælge som fiskepinde eller under andre betegnelser, der ikke giver forbrugerne et fejlagtigt indtryk af, at der er tale om hele stykker fisk. Camilla Udsen Projektchef, fødevarer
Hos Rema 1000 står de ved markedsføringen af produktet:
”Vi er glade for afgørelsen fra Fødevarestyrelsen. Fiskefileten er værdi for pengene og noget, som kunderne sætter pris på. Vi har haft varen i flere år, den er kåret som testvinder og vi sælger mere og mere år for år,” oplyser deres kommunikationschef, Jonas Schrøder.
Opdateret 27. januar: Fødevarestyrelsen fortæller til Jyllands-Posten, at de kommer til at ændre afgørelsen, så den er til klagerens fordel.
"Vi må erkende, at vi nok ikke rigtig har taget stilling til, at fiskekødet var hakket. Nu da sagen er på vej i klagenævnet, har vi kigget på sagen igen, og vi er nok derhenne, at vi siger, at afgørelsen, vi traf, dels ikke var begrundet nok, dels var den forkert. Derfor vil vi hurtigst muligt træffe en anden afgørelse," siger fødevarechef Lasse Guldbrandsen til Jyllands-Posten.
Undgå at blive snydt af sundhedsbudskaber på mad
Ernærings- og sundhedsanprisninger som "kalium er med til at vedligeholde nervesystemet" er tilladt på mad. Men du skal være kritisk over for dem
Catering: Undgå at blive snydt, når du bestiller mad
Kan du få pengene tilbage for maden, hvis festen er aflyst? Og hvad skal du gøre, hvis maden er dårlig eller ikke kommer? Få styr på dine rettigheder, når du bestiller mad udefra.
Du får ikke altid den honning du har betalt for
Det er svært at afgøre om lynghonning kommer fra lyngplanter eller om honningen er tilsat sukker eller sirup. Det viser vores test af honning.