Fars eller filet? Forbrugerrådet Tænk klager over fiskeafgørelse
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Mere fars end filet: Forbrugerrådet Tænk klager over fiskeafgørelse

Forbrugerrådet Tænk har klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over en afgørelse fra Fødevarestyrelsen, der lægger op til, at blandet, hakket fisk godt må sælges under betegnelsen fiskefilet.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 25. januar 2024
fiskefilet på mørkegrøn baggrund

Imagecredit: Getty Images

En pose med fiskefileter fra Rema 1000 har udløst flere undrende beskeder fra forbrugerne hos Forbrugerrådet Tænk. Nærlæser du teksten på posen fremgår det nemlig, at ”fiskefileterne” er ”sammensat af stykker af fisk”. Kan det passe, at en fiskefilet må være sammensat af flere forskellige stykker fisk?

Samme spørgsmål har de fået hos Fødevarestyrelsen. I en afgørelse skriver de, at de ikke ser noget problematisk i betegnelsen:

”Fødevarestyrelsen skal præciserende oplyse, at fiskefilet bestående af tre forskellige fisk (…) som er hakket, gerne må kaldes fiskefilet selvom det er sammensatte stykker af filet fra fisk”

Det er Forbrugerrådet Tænk uenige i. Her mener projektchef for fødevarer, Camilla Udsen, at betegnelsen er vildledende.

”Kigger vi i ordbogen, er et hakket og sammenblandet produkt tættere på definitionen af fars end filet, så vi mener ikke, at det skal kunne sælges som fiskefileter. Derfor har vi klaget over Fødevarestyrelsens afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet,” siger hun.

Hun fortæller, at det er godt, at mindre stykker af fisk bliver brugt i stedet for at blive smidt ud.

”Men det kan man for eksempel sælge som fiskepinde eller under andre betegnelser, der ikke giver forbrugerne et fejlagtigt indtryk af, at der er tale om hele stykker fisk,” siger Camilla Udsen.

Det kan man for eksempel sælge som fiskepinde eller under andre betegnelser, der ikke giver forbrugerne et fejlagtigt indtryk af, at der er tale om hele stykker fisk. Camilla Udsen Projektchef, fødevarer

Hos Rema 1000 står de ved markedsføringen af produktet:

”Vi er glade for afgørelsen fra Fødevarestyrelsen. Fiskefileten er værdi for pengene og noget, som kunderne sætter pris på. Vi har haft varen i flere år, den er kåret som testvinder og vi sælger mere og mere år for år,” oplyser deres kommunikationschef, Jonas Schrøder.

Opdateret 27. januar: Fødevarestyrelsen fortæller til Jyllands-Posten, at de kommer til at ændre afgørelsen, så den er til klagerens fordel.

"Vi må erkende, at vi nok ikke rigtig har taget stilling til, at fiskekødet var hakket. Nu da sagen er på vej i klagenævnet, har vi kigget på sagen igen, og vi er nok derhenne, at vi siger, at afgørelsen, vi traf, dels ikke var begrundet nok, dels var den forkert. Derfor vil vi hurtigst muligt træffe en anden afgørelse," siger fødevarechef Lasse Guldbrandsen til Jyllands-Posten.