Køb ikke denne type produkter på Temu og andre online markedspladser
Se, hvilke produktgrupper vi helt fraråder dig at købe fra Temu, Shein og Wish og lignende platforme, hvor du handler med virksomheder uden for EU.
I flere test og undersøgelser har vi set, at varer fra online markedspladser som Temu, Shein og Wish indeholder skadelige stoffer, der ikke må være i produkter på det europæiske marked, ligesom vi har set produkter med alvorlige sikkerhedsrisici.
Se, hvad vi har fundet i produkter fra Temu, Wish, Shein og Amazon
Så længe online markedsplatforme ikke har det samme ansvar for produktsikkerheden, som danske og europæiske virksomheder har, er det vigtigt selv at være ekstra opmærksom.
Produkter fra de produktkategorier, du kan se herunder, vurderer vi kommer med en øget risiko for miljøet, din eller dine børns sikkerhed og sundhed.
Derfor har vi valgt at fraråde, at du køber produkter inden for disse kategorier på Temu og lignende platforme.
Du skal dog også forholde dig kritisk til andre typer af produkter, hvor der også kan være problemer med fx kemikalieindholdet eller sikkerheden, selvom de ikke er nævnt her.
Det gælder fx tøj og andre tekstiler, som fx sengetøj, håndklæder og lignende, som vi heller ikke vil anbefale dig at købe på Temu og lignende online markedspladser, da det er produkter, der kommer i tæt eller direkte kontakt med huden og som kan indeholde uønskede kemikalier.
Selvom du vasker tøjet, er det ikke alle uønskede kemikalier, som du kan vaske ud. Det gælder fx ftalater, problematiske farvestoffer og fluorstoffer.
”Der bruges rigtig mange kemikalier i produktionen af tøj, sko og andre tekstiler. Vi ved blandt andet fra en undersøgelse af produkter fra Shein, at tøj og sko fra platforme kan indeholde skadelige kemikalier. Kemikalier, der er forbudt eller begrænset i EU - fuldstændig ligesom vi har set det for blandt andet legetøjet fra andre platforme. Tøj har vi typisk på i mange timer, og tæt på kroppen, og det kan derfor være en meget direkte udsættelse, hvis det indeholder uønsket kemi,” siger Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk.
Derfor fraråder vi dig at købe disse produkter
Den type af produkter, vi fraråder dig at købe på Temu og lignende online markedspladser, hører til produktkategorier, hvor fx indhold af uønsket kemi eller manglende sikkerhed udgør en særlig risiko, og for flere af disse produktkategorier gælder der særlig lovgivning i EU, som produkter fra disse online platforme ikke nødvendigvis overholder.
Produkter til børn
Kan være farligt
Intet legetøj fra Temu levede op til de regler, vi har i EU for legetøj, og 95 procent af legetøjet udgjorde en decideret fare. Det konkluderede en undersøgelse i februar 2024 foretaget af Toy Industries of Europe. 18 ud af 19 stykker legetøj, som organisationen købte og testede, havde dele, som udgjorde risiko for kvælning, skarpe kanter eller kemiske stoffer, der langt overskrider de tilladte værdier. I oktober måned kom resultaterne fra Forbrugerrådet Tænk Kemis undersøgelse af 40 forskellige stykker plastiklegetøj, som viste, at hvert femte stykke legetøj fra webshops som Shein og Temu indeholder for høje mængder af nogle af de mest sundhedsskadelige ftalater.
“Ud fra de resultater, som vores forskellige undersøgelser af legetøj fra online platforme har vist, vil jeg sige, at man generelt set bør afholde sig fra at købe produkter til børn fra Temu og tilsvarende platforme. Børn kan være mere udsatte i forhold til uønsket kemi og kan af gode grunde ikke selv vurdere, om et produkt er sikkert at bruge,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.
Kosmetik
Kan indeholde problematisk kemi
Kosmetik og plejeprodukter bør du undlade at købe fra online markedspladser, da det er produkter, som kommer i direkte kontakt med huden, eller som du måske endda risikerer at sluge lidt af, hvis du smører det på læberne. Forbrugerrådet Tænks italienske søsterorganisation Altroconsumo testede i oktober 2023 13 kosmetikprodukter fra Temu, hvoraf ni var med mangelfuld eller helt uden ingrediensliste. Det betyder, at produkterne kan indeholde problematiske eller måske endda ulovlige stoffer, uden du har nogen mulighed for at tjekke det. I Forbrugerrådet Tænks egen undersøgelse fra 2024 havde en stor del af de indkøbte produkter indhold af mistænkt hormonforstyrrende stoffer blandt andet var der flere solcremer med et hormonforstyrrrende solfilter, som de danske myndigheder af sundhedsmæssige årsager længe har frarådet.
Køkkenredskaber og andre produkter, der er i kontakt med mad
Kan have afgive uønskede kemikalier til maden
Det er ikke en god idé at købe fx køkkenudstyr, der skal i direkte kontakt med fødevarer, fra online platforme som Temu. Der gælder en lang række regler for indhold og afgivelse af kemikalier i produkter, der er beregnet til kontakt med mad i EU, så de ikke afgiver mængder af kemikalier, der kan skade vores sundhed.
“Vi ved ikke med sikkerhed, om køkkenredskaber og andre produkter, du bruger til madlavning, fra fx Temu lever op til de europæiske regler for kemi. Vores seneste test af PFAS i engangsemballage købt på Temu viste, at der i hvert fald er store problemer med kemien i denne type produkter beregnet til mad, så af den grund og også ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler vi at lade være med at købe køkkenudstyr,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.
Elektronik
Kan udgøre en risiko for elektrisk stød og brand
Det er svært at gennemskue, om elektronik og elektroniske produkter på online markedspladser som Temus lever op til sikkerhedskravene i EU for brand og elektrisk stød, eller om de indeholder ulovlige problematiske stoffer som fx bly eller kviksølv.
“Hvis dit glattejern bliver for varmt, og du brænder dig, eller din airfryer får det til at slå gnister ud af stikkontakten, så kan det udgøre meget alvorlige risici,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.
Sikkerhedsudstyr
Tvivl om sikkerheden
Hvis det er vigtigt, at sikkerheden er i top, bør du generelt set styre uden om online markedspladser som Temu. Det gælder ikke mindst, hvis det drejer sig om produkter, som du anskaffer dig for at øge din sikkerhed. Det kan fx være røgalarmer, cykelhjelme eller autostole.
“Selvom Temu oplyser, at deres sælgere er forpligtet til at overholde de gældende regler på det europæiske marked, så har vi allerede set eksempler på, at de regler ikke altid bliver overholdt på nogle produktgrupper. Derfor fraråder vi, at man stoler på produkterne i forhold til øget sikkerhed,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.
Vask- og rengøringsmidler
Kan indeholde problematisk kemi
Der er klare regler i EU for, hvad vask- og rengøringsmidler må indeholde, hvordan de skal mærkes og udformes for sikkert brug, men disse regler kan du ikke regne med at produkter fra online markedspladser som Temu overholder. Vi har set flere eksempler på produkter uden ingrediensliste, og uden advarsler eller information om sikkert brug af de ofte kradse produkter, og så har du ingen chance for at vide, om du udsætter dig selv og dine omgivelser for uønskede kemikalier, som kan være fx hormonforstyrrende og miljøskadelige.
”Både vi og også Kemikalieinspektionen har fundet alvorlige problemer med vask- og rengøringsmidler fra handelsplatforme, som fx ulovligt toiletrens eller vasketabs der kommer helt uden nogen form for information on indhold eller sikkert brug og som samtidig ligner legetøj eller slik. Det er bare ikke i orden og kan udgøre en alvorlig risiko for børn,” siger Stine Müller i Forbrugerrådet Tænk.
Er varer fra Temu identiske med dem i danske butikker?
Der er flere forskellige ting på spil, når du ser varer på Temu, der ligner dem, du kan finde i danske butikker.
Der er stadig farlige produkter på Temu
Trods gentagne advarsler om farlige produkter solgt via Temu fortsætter platformen med at tilbyde lignende varer. Europa-Kommissionen har åbnet en undersøgelse for at vurdere, om Temu overtræder lovgivningen på området.
Pakkepost: Sådan løser du problemer med forsendelsen
Danskerne handler mere og mere på nettet, og det betyder mere pakkepost. Hvad gør du, hvis din pakke ikke bliver leveret til den rigtige adresse, er ødelagt, eller ikke kommer indenfor den aftalte leveringstid?