Danish Crowns ”klimakontrollerede gris” var greenwashing
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Danish Crowns ”klimakontrollerede gris” var greenwashing

Danish Crown er i dag blevet dømt i landsretten for at have overtrådt markedsføringsloven, da de kaldte svinekød "klimakontrolleret".

Lindi Winkel · Foto: Getty Images · 1. marts 2024
Svineslagteri

Det var vildledende markedsføring, da Danish Crown i en storstilet reklamekampagne kaldte svinekød for ”klimakontrolleret. Det har vi nu rettens ord for.

Vestre Landsret har nemlig i dag afgjort den principielle sag, som Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen i Danmark anlagde mod slagterigiganten på baggrund af Danish Crowns påstande om, at koncernens svinekød var ”Klimakontrolleret” og ”Mere klimavenlig end du tror”.

”Danmarks første klimaretssag er afsluttet, og vi står nu med en vigtig og principiel sejr for forbrugerne og den grønne omstilling,” siger formand i Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip.

I retssagen deltog Forbrugerrådet Tænk på de grønne organisationers side.

”Det gjorde vi, fordi sagen er større end Danish Crown. Den handler om, at vi som forbrugere skal kunne stole på den information, vi får af virksomhederne i deres markedsføring. Ikke mindst når det gælder noget så afgørende som klimapåvirkning, ” siger Anja Philip.

Reklamekampagne fra Danish Crown med "Klimakontrolleret gris"
Fra Danish Crowns reklamekampagne for "Klimakontrollet gris".

Landsretten konkluderer i dommen, at betegnelsen ”klimakontrolleret gris”, som stod på pakker med svinekød og var i centrum for kampagnen, var egnet til at vildlede forbrugere, så de ikke kunne træffe et oplyst valg. Dermed har forbrugerne risikeret at købe et produkt, som ikke var det, som de troede.

”Derfor er vi også rigtig godt tilfredse med, at det nu er blevet afgjort, at den slags er ulovligt, og vi tror og håber på, at dommen får stor betydning for markedsføring fremover, så vi kommer til at se mindre greenwashing.”

Retssagens andet punkt, som handlede om et slogan for kampagnen, hvor Danish Crown påstod, at deres svinekød var ”Mere klimavenligt end du tror”, betragter landsretten ikke som vildledende.

grise med syregrønt filter

Det handler klimaretssagen mod Danish Crown om

Sagen mod Danish Crown har kørt i landsretten på grund af sin principielle karakter, og det er forventningen, at dagens afgørelse kommer til at vise, hvor grænsen går for reklamer, der benytter sig af klima- og miljøbudskaber.

Forstå retssagen mod Danish Crown