Nye regler for frimærker: Det skal du vide
Har du frimærker, der er købt før 2024 liggende? Så kan du ikke længere bruge dem til at sende post inden for Danmark. Læs her, hvordan du bytter frimærkerne til de nye postmærker.
Hvis du plejer at sende breve eller pakker, er du nok allerede opmærksom på, at du ikke længere kan sende post med frimærker.
Fra 1. januar 2024 trådte den nye postlov nemlig i kraft, og det betyder blandt andet, at du nu skal betale moms af frimærker.
Har du købt frimærker inden årsskiftet, har du ikke betalt moms af dem, og frimærkerne kan derfor ikke længere bruges til at sende post i Danmark. I stedet skal du bruge de nye såkaldte postmærker.
Få svar på de mest stillede spørgsmål om den nye postlov her.
Hvad betyder den nye postlov?
Med den nye postlov er befordringspligten blevet ophævet. Det betyder, at PostNord ikke længere får støtte fra staten til at sikre landsdækkende postservice.
Det medfører blandt andet, at priserne på at sende breve stiger, og at mange postkasser bliver nedlagt.
Den nye postlov betyder også, at frimærker ikke længere er fritaget for moms, og det giver udfordringer, hvis du har mange frimærker liggende.
Kan man stadig sende post med frimærker?
Ja, du kan stadig sende udenlandsk post med frimærker. Der er nemlig ikke moms på udenlandske breve.
Skal du sende indenlandsk post, kan du til gengæld ikke længere bruge frimærkerne i skrivebordsskuffen. Fra 2024 skal du købe de såkaldte postmærker som erstatning for frimærkerne.
Der findes to typer postmærker: Indland, til post sendt inden for Danmark, og Udland til internationale breve.
Kan man bytte sine gamle frimærker?
Ja. Hvis frimærkerne er købt i 2022 eller 2023, kan du bytte dem til de nye postmærker indtil 30. juni 2024. Det gælder for tillægsmærker og for frimærker på 12 og 36 kr.
Frimærkerne skal have en samlet værdi af minimum 120 kr., og det koster 50 kr. i gebyr at bytte mærkerne. Har du frimærker til en værdi af over 5.000 kr., skal du kunne dokumentere dit køb.
PostNord havde først oplyst, at det ikke var muligt at bytte gamle frimærker, som derfor med meget kort varsel ville blive ubrugelige til post i Danmark. Men i december 2023 bekræftede de, at ombytning nu er mulig i en begrænset periode.
På PostNords hjemmeside kan du se, hvilke frimærker du kan bytte, og hente blanketten som du skal bruge for at sende frimærkerne retur. Du kan ikke ombytte frimærkerne fysisk i posthuset.
Har du frimærker købt før 2022?
Så kan du stadig bruge dem til at sende breve til udlandet.
Men du kan altså ikke bytte dem til postmærker eller bruge dem til at sende indenlandsk post.
Hvad koster det at sende et brev i 2024?
Det koster nu mindst 25 kr. at sende et indenlandsk brev på 0-100 gram.
Skal du sende breve på 0-50 gram, betyder det næsten en fordobling af prisen, der før lå på 12 kr. Sender du breve på 50-100 gram, kostede det tidligere 24 kroner, og prisstigningen vil derfor være en del mindre.
Skal du sende post til udlandet, koster det nu minimum 50 kr. for et brev.
Hvordan finder jeg den nærmeste postkasse?
Med den nye postlov fjerner PostNord 1.000 postkasser rundt omkring i landet. Samtidig begynder de at udfase postboksene over det næste år.
Du kan tjekke, om en postkasse eller postboks stadig er i brug i PostNord appen eller på PostNords hjemmeside.
Billetsnyd: Det skal du gøre, hvis du er blevet snydt
Billetter til koncerter og fodboldkampe kan være falske eller blive solgt for dyrt. Få hjælp her, hvis du er blevet udsat for billetsnyd.
Køb og salg på onlineauktioner: Her er dine rettigheder
Når du handler på en onlineauktion – enten som køber eller sælger – er du generelt bedre stillet, end hvis du handler direkte med en anden privatperson.
Gavekort og tilgodebeviser: Her er dine rettigheder
Hvor længe er gavekortet gyldigt? Kan du få pengene tilbage, hvis det et udløbet? Og hvad er reglerne for tilgodebeviser? Få hjælp her.