Rådgivningen klæder dig på til at klage til butikken
Forbrugerrådet Tænks rådgivning svarer på tusindvis af henvendelser årligt. Her kan du få hjælp til, hvordan du selv kan løse et problem som forbruger, og hvordan du klager.
Butikken vil ikke tage defekt vaskemaskine retur. Bogpakken er i stykker ved levering. Uønskede reklamer. Abonnementsfælder. Udløbet oplevelsesgavekort. Corona-aflyst fly …
Forbrugernes problemer varierer meget, når de ringer for at få hjælp til deres sag hos blandt andre stud.jur. Marianne Aagaard Christensen i Forbrugerrådet Tænks rådgivning.
Forbrugerjura er et kæmpe område, hvor de syv stud.jur.'er, der på skift bemander rådgivningen, primært kan hjælpe med og rådgive om købelov, markedsføringslov, aftaleret og en lang række regler om forbrugerbeskyttelse.
"I rådgivningen kan vi give nogle overordnede råd og valide juridiske argumenter i de konkrete sager. Men vi kan ikke træffe afgørelser eller føre sagerne, selv om nogle forventer det. Vi hjælper forbrugerne videre med deres sag," fortæller Marianne Aagaard Christensen.
Når hun rådgiver i telefonen, tjekker hun jævnligt op på den præcise lovgivning eller vender sagen med den erfarne jurist, der er tilknyttet rådgivningen, eller sin teamleder. Men de vigtigste regler og principper kan rådgiverne i hovedet, så de kan hjælpe med det samme under telefonsamtalen.
"Når det er væsentligt for varen, skal det være anført ved købet …", "Du kan gå til et klagenævn …", "Noget, der taler for din sag, er …", "De har vejledningspligt …", "Nu har du noget at gå videre med. Held og lykke," lyder det i telefonen, når Marianne Aagaard Christensen sidder med headsettet foran skærmen.
"Jeg kan godt lide at tale med mennesker. De er tit frustrerede og føler sig dårligt behandlet. Og folk bliver helt vildt glade, når vi hjælper dem. De siger, at det lige var, hvad de havde brug for, eller 'det havde jeg slet ikke tænkt på'," fortæller rådgiveren, der snart er færdig med jurastudiet og desuden er bankuddannet og har været ejendomsmægler.
"Vores rådgivning handler om at klæde forbrugerne på i deres sag, så de har styr på deres rettigheder og argumenter, finder den nødvendige dokumentation, og de ved, hvor de kan klage. Nogle gange finder folk ud af, at det er bedre at droppe sagen i stedet for at spilde flere kræfter på den," siger hun.
Jeg fik leveret forkert fastfood. Kan jeg få pengene tilbage?
Sådan klager du til Forbrugerklagenævnet
Vil du klage over en vare eller en tjenesteydelse, skal du først tage kontakt til forhandleren og dernæst Mæglingsteamet for Forbrugerklager. Få hjælp til at klage på den rigtige måde her.
Hold dig langt væk fra firmaer, der vil opsige abonnementer for dig
Mange forbrugere har klaget over virksomheden ByMétis, der tjener penge på at opsige abonnementer for dig – ofte med stærkt tvivlsomme metoder.