Derfor skal du undgå kopivarer
Lave priser kan gøre det fristende at købe kopivarer som tøj, legetøj, elektronik og medicin. Men det kan både være ulovligt og farligt at købe kopivarer.
Kopivarer er billige kopier af mærkevarer.
Producenterne bag varen bryder ikke bare ophavsretten, når de efterligner de designs, som andre har brugt tid og penge på at udvikle. De kan også sætte din sikkerhed og sundhed på spil.
Hvorfor skal du undgå kopivarer? Og må du overhovedet købe og bruge kopivarer? Få svaret her.
Kopivarer: Hvad er problemet?
Tøj, kosmetik, legetøj, elektronik, designermøbler og medicin er blandt de varer, der tit bliver kopieret.
Kopivarer bliver oftest solgt fra udenlandske butikker eller internetbutikker, men du kan også komme ud for, at danske butikker sælger kopivarer.
Kopivarer kan være sundhedsskadelige, fordi de ikke opfylder samme sikkerhedskrav og standarder, som de originale produkter.
Kopier af tøj og legetøj kan indeholde uønsket kemi og skadelige farvestoffer, og kopilegetøj kan indeholde små dele, som børn kan få galt i halsen. Kopier af elektronik som batterier og opladere kan give stød, kortslutte eller bryde i brand.
Medicin i kopierede udgaver kan give bivirkninger og i værste fald resultere i dødsfald, da der før er fundet rottegift og maling i ulovlig medicin. I bedste fald indeholder medicinen ingen aktive stoffer og er virkningsløs.
Kopier af kosmetik kan indeholde skadelige stoffer som giftstoffet arsenik, kviksølv og bly.
Køber du kopivarer, risikerer du i øvrigt at støtte organiseret kriminalitet og sort arbejdskraft, hvor arbejdsforholdene ikke bliver kontrolleret.
Sådan undgår du at købe kopivarer
Kopivarer kan være svære at skelne fra originale varer. Når du handler, skal du opmærksom dette:
- Lav pris: Er prisen mistænkelig lav i forhold til producentens egen pris, er det højst sandsynligt en kopivare. Prisen kan dog også ligge tæt på originalens pris for at kamuflere, at det er en kopivare.
- Produkter i dårlig kvalitet: Kopivarer er ofte af dårlig kvalitet. Har du mulighed for at have varen i hånden, kan du mærke efter, om for eksempel sømmene i tekstiler og læder er ujævne, eller om kopivaren lugter dårligt af for eksempel lim, plastik og kemikalier.
- Emballage fyldt med fejl: Fejl og dårligt sprog på mærkninger, emballager og etiketter kan tit afsløre, om produktet er en kopi.
- Mistænkelig forhandler: Kopivarer finder du ofte på gaden og på markeder. Hjemmesider, som sælger kopivarer, kan have en suspekt webadresse. Tjek om hjemmesiden har en ”Om”-side med kontaktoplysninger, og om netbutikken eventuelt er e-mærket.
Kopivarer: Er de lovlige at købe?
Kopivarer kan være lovlige at købe - men det kommer an på, hvor du køber dem:
Kopivarer købt i fysiske butikker i EU
Kopivarer må du gerne købe i fysiske butikker i Danmark og i de fleste EU-lande, så længe det kun er til eget brug.
Køb og brug af kopivarer er dog ulovligt i Frankrig, Italien og Portugal. Undersøg altid reglerne for det enkelte land, hvis du køber kopivarer på ferien.
Kopivarer købt online i EU
Kopivarer til eget brug kan du lovligt købe i en netbutik med base i Danmark eller et EU-land.
Firmaet med rettighederne til den originale vare kan dog sagsøge dig for at få erstatning, hvis der er mistanke om, at du vil sælge kopivarerne videre.
Kopivarer købt i fysiske butikker uden for EU
Varer, herunder kopivarer, som du bringer hjem til Danmark fra et land uden for EU med fly eller skib, må maksimum koste 3.250 kroner. Rejser du med bil, bus eller tog, er det maksimale beløb 2.250 kroner.
Uanset transportform skal kopivaren være til eget brug og være pakket i din egen bagage, så du kan fremvise den i en eventuel toldkontrol.
Er kriterierne ikke opfyldt, kan Toldstyrelsen tilbageholde varerne, og du kan få en bøde.
Kopivarer købt online uden for EU
Det er lovligt at købe en kopivare til eget brug i en netbutik uden for EU. Du risikerer dog, at Toldstyrelsen tilbageholder og destruerer dine kopivarer efter ønske fra producenten af de originale varer.
Firmaet med rettighederne til den originale vare kan også sagsøge dig for at få erstatning, hvis der er mistanke om, at du vil sælge kopivarerne videre.
Ulovligt at sælge kopivarer videre
Selv om du lovligt har købt kopivarer, er det ulovlig at sælge dem videre til andre.
Sælger du større mængder af kopivarer videre, risikerer du bødestraf.
Virksomheden med ophavsretten til varerne kan også sagsøge dig for at få erstatning.
Sådan klager du over en kopivare
Har du købt en kopivare, uden du var klar over det? Så kan du klage til forhandleren, som har solgt dig varen.
Dine klagemuligheder afhænger af, hvor du har købt kopivaren.
Kopivarer købt i en fysisk butik i Danmark
Hvis en fysisk butik i Danmark har solgt en kopivare til dig, uden du var klar over det, skal du hurtigst muligt klage til forhandleren. Forhandleren skal give dig pengene tilbage.
Vil forhandleren ikke hjælpe dig? Så kan du klage til Mæglingsteamet for Forbrugerklager.
Kopivarer købt i en fysisk butik inden for EU
Køber du en kopivare uden at vide det i en butik i EU, Norge eller Island, kan du klage til forhandleren og få pengene tilbage.
Kan du og forhandleren ikke blive enige om en løsning, kan du klage videre til Forbruger Europa.
Kopivarer købt i en fysisk butik uden for EU
Mulighederne for at få pengene tilbage for kopivarer købt uden for EU er forskellige fra land til land. Undersøg mulighederne i det land, hvor du har købt varen.
Kopivarer købt online i Danmark og EU
Har du købt en kopivare online i Danmark eller EU, kan du uden begrundelse returnere varen i 14 dage, fra du modtager varen. Så kan du få pengene tilbage eller bytte kopivaren til en original vare.
Vil forhandleren ikke hjælpe dig med at finde en løsning, kan du klage til Center for Klageløsning, hvis forhandleren er dansk og varen har en vis værdi.
Er forhandleren fra EU? Så kan du klage til Forbruger Europa, hvis du og forhandleren ikke blive enige om en løsning.
Kopivarer købt online uden for EU
Netbutikker uden for EU, som sælger til danskere og europæere, skal som udgangspunkt overholde samme regler som netbutikker i EU.
Købet kan du derfor i teorien fortryde uden begrundelse i 14 dage, og du kan få pengene tilbage eller bytte kopivaren til en original vare. I praksis kan det dog være svært at håndhæve dine EU-sikrede rettigheder uden for EU.
Varer købt uden for EU kan du forsøge at klage over til Econsumer.gov.
Kopivarer købt af en privat sælger
Køber du en kopivare af en privatperson, kan du ikke fortryde købet, medmindre I har aftalt det.
Reglerne om reklamationsret giver dig til gengæld ret til at til at få enten en del af pengene eller alle pengene tilbage, hvis du har købt en kopivare, uden du var klar over det.
Har du købt en kopivare af en privat, er det svært at klage - du kan kun starte et civilt søgsmål. Det kan være både dyrt og tidskrævende. Og har du ikke en skriftlig aftale, står du svagt, da det hurtigt bliver ord mod ord.
Forbrugerrådet Tænk mener: Kopivarer kan være farlige
”Kopivarer kan være sundhedsskadelige, fordi de sjældent lever op til de gældende sikkerhedskrav og sjældent bliver kontrolleret. Du kan derfor risikere, at kopitasken eller kopilegetøjet er behandlet med kræftfremkaldende, ulovlige og allergifremkaldende stoffer.
Køber du kopivarer, risikerer du også at støtte kriminelle bagmænd, som i stigende grad står bag kopivarer. Kopivarer er også ofte produceret under dårlige arbejdsforhold.
Vi anbefaler derfor, at du holder dig langt væk fra kopivarer.”
Benedicte Federspiel, chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk
Der er stadig farlige produkter på Temu
Trods gentagne advarsler om farlige produkter solgt via Temu fortsætter platformen med at tilbyde lignende varer. Europa-Kommissionen har åbnet en undersøgelse for at vurdere, om Temu overtræder lovgivningen på området.
Pakkepost: Sådan løser du problemer med forsendelsen
Danskerne handler mere og mere på nettet, og det betyder mere pakkepost. Hvad gør du, hvis din pakke ikke bliver leveret til den rigtige adresse, er ødelagt, eller ikke kommer indenfor den aftalte leveringstid?
Online shopping: Undgå at blive snydt på nettet
Nethandel gør det nemt at købe varer fra hele verden. Men digitale svindlere kan sidde klar bag skærmen. Få hjælp til at handle sikkert på nettet.