Må en webshop hæve pengene, før varen er afsendt?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Må en webshop hæve pengene, før varen er afsendt?

Hvis du køber en vare i en webshop, må de så trække pengene på dit kort med det samme? Læs svaret her.

Lindi Elisabeth Winkel · Foto: Getty Images · 17. august 2021
Person sidder med sin computer og kigger på sit ur

Spørgsmål fra et medlem:

Må en webshop hæve pengene, uden at have sendt det, jeg har købt?

Jeg har problemer med et firma i Sønderborg. De har hævet penge for en vare, som de ikke har sendt. Det er nu en uge siden, at de har hævet pengene. Jeg ringede dagen efter og fik at vide, at de var lidt bagud med at få pakket og sendt varen. Jeg har i dag ringet for at høre, hvorfor jeg stadig ingenting har hørt fra dem. De sagde, at det nok ville vare en til to uger, før de kunne få pakket varen. Er det overhovedet lovligt at hæve pengene, når varen ikke er afsendt?

– Britta Arildsø, Odense NØ

Svar:

I dansk ret går man ud fra et samtidighedsprincip, også kaldet et ydelse-for-ydelse-princip, der består i, at såfremt der ikke er aftalt en særlig betalingsdato, udveksler man ydelserne samtidig. I en fysisk butik vil betalingsforpligtelsen derfor først indtræde, når du får udleveret varen. Det samme er svært at overføre direkte til fjernsalg, idet der oftest er en mellemmand – i form af fragt – involveret. Derfor er udgangspunktet i lovgivningen, at en webshop må trække pengene, når den kan dokumentere, at varen er afsendt.

Hvis en erhvervsdrivende trækker beløbet før afsendelsestidspunktet, og der ikke udtrykkeligt er aftalt forudbetaling, kan der efter Forbrugerombudsmandens opfattelse være tale om en overtrædelse af markedsføringslovens § 1 om god markedsføringsskik. Den omtalte virksomhed må derfor ikke trække pengene for din vare, førend den er afsendt, og virksomheden kan dokumentere dette.

– Amalie Beckmann Runge, stud.jur.