Undgå hummus med bakterier i sig| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hummus indeholder bakterier, der ikke burde være der

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 hummus fra køl for indhold af bakterier og gær. Der blev påvist listeria og E.coli-bakterier i en enkelt hummus.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 3. august 2020
Hummus kan indeholde bakterier viser test

Lugt og smagsfri bakterie i mad

Listeria er en bakterie, der kan optræde i fødevarer, og det lumske ved denne bakterie er, at du hverken kan smage, se eller lugte den. 

Listeria kan forårsage sygdom, der dog i langt de fleste tilfælde er med milde symptomer som let diarre eller influenzasymptomer.

Personer med nedsat immunforsvar kan få dødelige symptomer, og gravide kan smitte deres foster, og det kan resultere i abort eller fødsel af et barn med meningitis.

Listeria er svær at slå i hjel

Bakterien slås ihjel ved temperaturer over 75 grader, men det er ellers en hårdfør bakterie, der både tåler udtørring og høje koncentrationer af salt. 

Forbrugerrådet Tænk testet de 10 hummus for indhold af listeria, og der blev påvist tilstedeværelse af listeria i en enkelt hummus i så små mængder, at det ikke kunne måles.

Listeria hæmmes dog i et surt miljø.

Hummus er tilsat noget syre - enten i form af citron, eddike, mælkesyrebakterier eller natrium-acetat, som er et surhedsregulerende middel. Men selv om hummus er tilsat syre, kan listeria forekomme.

E. coli og listeria i hummus 

Industrifremstillet hummus bliver pasteuriseret, og denne proces slår alle bakterier ihjel. 

Hummus kan dog blive forurenet af bakterier efter pasteuriseringen, og selv om hummus opbevares på køl, kan bakterier som listeria formere sig. 

Hummus af Kikærter fra Rema 1000 indeholdt listeria i så små mængder, at det ikke kunne måles og en mindre mængde af E. coli-bakterier. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?