

Mød holdet bag vores test af havredrik
Gitte og Peter står bag vores test af havredrik.

Gitte Sørensen

Peter Skjødt
Sådan har vi testet havredrikke
-
Smagen er bedømt af et brugerpanel og af et ekspertpanel i en blindtest.
Brugerpanelet bestod af 50 forbrugere, som alle bruger plantedrikke mindst én gang om ugen.
Brugerpanelet bedømte drikkenes udseende, duft og smag på en skala fra 1 til 9.
Ekspertpanelet bestod af:
- Lektor og fødevarekandidat Michael René
- Kok og forfatter Christine Bille
Eksperterne gav en samlet bedømmelse af produkternes udseende, smag og duft på en skala fra 1 til 9.
-
Et uvildigt laboratorium har testet havredrikkene for uønskede stoffer.
Laboratoriet har testet produkterne for indhold af bly, kadmium, arsen, nikkel og aluminium. Det er alle metaller eller sporelementer, der kan forekomme i fødevarer som havre. Mængden afhænger af hvor havren er dyrket.
Laboratoriet har testet for klorat, der kan findes i plantedrikke. Det gør det som følge af brug af klor til desinfektion i produktionen eller fordi, der er blevet anvendt kloreret drikkevand i produktet..
-
Næringsstofindhold er en bedømmelse af indholdet af næringsstoffer, som det er angivet på emballagen. Vi har kigget på indholdet af fedt, sukker, protein og salt.
Sukkerindholdet i havredrikkene er naturligt, og varierer fra 2-6 gram sukker pr. 100 gram.
Én havredrik er beriget med kalcium, jod samt vitamin B2, B12 og D.
De øvrige havredrikke er ikke berigede.
-
- Smagstest 75 %
- uønskede stoffer 15 %,
- næringsstofindhold 10 %
Hvis uønskede stoffer bedømmes som ‘dårlig’, trækker det den samlede bedømmelse ned.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Her er den bedste havredrik
Den bedste havredrik i Forbrugerrådet Tænks test af 6 havredrikke har en ren smag af havre med en naturlig og god sødme.

Her er den bedste sojadrik
Den bedste sojadrik i Forbrugerrådet Tænks test har en behagelig sødme fra agavesirup, og var den brugerne bedst kunne lide.

Plantedrik er mere klimavenlig end mælk
Plantedrikke som havremælk og sojamælk belaster klimaet mindre end mælk fra køer.

Hvad er havredrik?
Havredrik er med sin sødme og velkendte smag af havre blevet populær i Danmark. Modsat ris- og sojadrik kan havredrik fremstilles af lokale ingredienser.