Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Parallelimporterede varer: Er det sikkert at købe?

Varer importeret til Danmark uden om det autoriserede forhandlernet kan være billige. Men er der noget problem i at købe parallelimporterede varer?
Af Lars Nøhr Andresen
13. August 2015
Parallelimporterede varer: Er det sikkert at købe?
Foto: iStockphoto

Varer koster ikke det samme i alle lande

Prisen på en vare, for eksempel en dåse kattemad, fastsættes af, hvad markedet i det pågældende land kan bære. Derfor kan en dåse kattemad være dyrere i Danmark, hvor vi har forholdsvis god købekraft, frem for i et land, hvor købekraften er lavere.

En dåse kattemad af et kendt mærkevare i et almindeligt supermarked er importeret til Danmark af en autoriseret forhandler.

Den autoriserede forhandler står for at lagre kattemaden på et centralt lager i Danmark, at der bliver reklameret for kattemaden og så videre.

Parallelimport er billigere

Princippet i parallelimport er at købe varerne – for eksempel kattemad – i et land, hvor det er særligt billigt, og så sælge dem i Danmark til en lavere pris end det, den autoriserede forhandler tager.

Prisen kan være lavere, fordi parallelimportøren ikke har haft udgifter til reklamer og lignende, som den autoriserede importør har, og fordi varen er købt i land, hvor prisen generelt er lavere.

Forbrugerne får varen til en lavere pris, men producenten og den autoriserede forhandler taber penge.

Inden for EU er parallelimport lovligt, men uden for EU begrænses parallelimport af patent- og varemærkerettigheder.

Parallelimporterede varer skal overholde de samme regler omkring for eksempel fødevaresikkerhed, indhold af kemi og så videre som alle øvrige varer solgt i Danmark.

Indholdet i produkterne skal du dog alligevel tjekke - Forbrugerrådet Tænk Kemi har set en del eksempler på (lovligt) indhold af problematisk kemi i parallelimporterede plejeprodukter, for eksempel triclosan i håndsæbe og allergifremkaldende konserveringsmidler (MI/MCI) i renseservietter.

Nye butikker med parallelimporterede varer

Butikskæden "Normal" har slået sig op i Danmark og har indtil videre 16 butikker fordelt rundt omkring i landet.

Butikskæden sælger varer parallelimporteret fra andre EU-lande. De kan derfor tilbyde lavere priser end i mange andre danske butikker på deres varer.

Dine rettigheder er de samme

Forbrugerrettighederne er de samme uanset, om du har købt en parallelimporteret vare eller ej.

Reklamationsretten gælder således også parallelimporterede varer, og du kan derfor henvende dig til den butik, hvor du har købt varen, hvis der er mangler ved den.

Vær dog opmærksom på, at en eventuel garanti fra producenten kan bortfalde ved parallelimport, ligesom sprog i manualer med videre til varen ikke nødvendigvis findes på dansk.

Forhandleren skal oplyse dig om sådanne forhold eller svagheder ved produktet inden købet.