Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Coronakrise: Skal du købe din næste ferie nu?

Prisen på rejser er i bund. Men er det en god idé at slå til nu og bestille sommerferien, efterårsferien eller en rejse til næste år? Få svaret her.
Af Christina Vejsgaard
22. April 2020
skal-du-koebe-ferie-under-corona
Foto: Getty Images

Følg med - skriv dig op til vores nyhedsbrev

Har coronavirussen påvirket din ferie? Eller påvirker den dine rettigheder, når du handler?

Coronakrisen presser priserne på rejser

Ferier, flybilletter og pakkerejser er historisk billige for tiden. Derfor er du måske fristet til at købe en ferie til sommeren, efteråret eller 2021, hvor coronakrisen forhåbentlig er ovre.

Men hvordan er du stillet, hvis du ikke får mulighed for at rejse alligevel på grund af coronavirus? Få svaret her på siden.

Udenrigsministeriets rejsevejledning har stor betydning for dine muligheder og rettigheder. Pt. fraråder Udenrigsministeriet rejser til hele verden indtil 31. maj 2020.

Se rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet

Flybilletter: Sådan er du stillet

Køber du kun flybilletter, kan du miste de penge, du har betalt for flybilletterne.

Fraråder Udenrigsministeriet rejser til et område, har du ikke af den grund krav på at få pengene for din flybillet tilbage. Du har heller ikke nogen lovbestemt afbestillingsret på flybilletter.

Kun hvis flyselskabet aflyser rejsen, har du ret til at få dine penge igen.

Køber du rejsen på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinatione, dækker din afbestillingsforsikring ikke.

Flybilletter, som du har købt gennem portaler, kan være sværere at få pengene tilbage for, end flybilletter som du har købt direkte af flyselskabet. Expedia.dk, flybillet.dk og travellink.dk er nogle af de store danske portaler.

Køb helst flybilletterne direkte af flyselskabet, og køb fleksible billetter, som du kan ændre, hvis du ikke kan komme afsted på det planlagte tidspunkt alligevel. Så er du bedst sikret mod at miste dine penge.

Sådan sikrer du dig bedst, når du køber flybilletter

Pakkerejser: Sådan er du stillet

Pakkerejser giver dig generelt bedre muligheder for at få pengene tilbage, hvis du ikke kan komme afsted.

Coronakrisen har påvirket rejsebranchen hårdt, og derfor kan du ikke være sikker på, at du har samme muligheder som normalt for at få penge tilbage, hvis du køber en ferie nu. Derfor opfordrer vi dig til at vente med at købe ferie.

Køber du en ferie alligevel, skal du vælge en ferie, hvor du har mulighed for at flytte ferien eller afbestille, hvis du ikke kan eller vil rejse på det valgte tidspunkt alligevel.

Rejser er pakkerejser, når de består af mindst 2 rejseydelser. Det kan for eksempel være, at du køber fly og hotel samlet. Billetter til for eksempel koncerter eller fodboldkampe kan også tælle med.

Airbnb, hoteller, udflugter, billeje, koncerter og lignende: Sådan er du stillet

Booker du selv hotel, lejer en bil eller køber du billetter til en koncert? Så kan du risikere at miste pengene, hvis du ikke kan komme afsted på din rejse.

Vilkårene i lejekontrakten eller betingelserne er afgørende for dine muligheder for at få penge tilbage. Hvis der ikke står i kontrakten, at du kan annullere købet, har du ikke nødvendigvis mulighed for det. Derfor er det vigtigt, at du læser betingelserne grundigt, inden du køber eller reserverer ophold eller oplevelser til din ferie.

Afbestillingsvilkårene skal du også tjekke, inden du bestiller eller køber. Nogle gange kan du afbestille uden at skulle betale gebyr indtil dagen før.

Loven om fortrydelsesret gælder ikke, hvis du lejer en feriebolig online eller booker et ikke-refunderbart ophold på et hotel.

Pengene kan du måske få tilbage gennem din rejseforsikring eller afbestillingsforsikring. Men i alle tilfælde vil det normalt forudsætte, at du har købt billetterne eller booket hotelværelset på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet ikke frarådede rejser til området.

Sommerhus eller ferielejlighed: Tjek dette, inden du booker

Billetter til koncerter, sport og andre begivenheder: Her er dine rettigheder 

Billeje i udlandet: Tjek dette, inden du booker

Afbestillingsforsikring: Dækker den?

De fleste afbestillingsforsikringer dækker normalt, når du ikke kan komme på din rejse alligevel, for eksempel fordi Udenrigsministeriet fraråder rejser til destinationen. Forsikringen kan du enten købe som en generel årsrejseforsikring eller specifikt for den rejse, du booker.

Afbestillingsforsikringen kan du dog ikke være sikker på at være dækket af, hvis Udenrigsministeriet frarådede rejser til destinationen allerede på det tidspunkt, du bestilte rejsen.

Køber du en ferie nu og vælger afbestillingsforsikring for at være på den sikre side, er det altså ikke sikkert, at du får pengene tilbage af forsikringen, hvis du ikke kan komme afsted. Spørg derfor forsikringsselskabet, hvordan du vil være stillet, inden du køber en rejse.

Sådan dækker rejseforsikringerne under coronakrisen

Konkurs: Kan du få pengene tilbage?

Coronakrisen presser rejseselskabernes økonomi, og det kan ende med, at nogle flyselskaber eller rejsebureauer går konkurs. Sker det, kan du i nogle tilfælde få dine penge tilbage gennem Rejsegarantifonden.

Rejsegarantifonden dækker dog ikke i alle tilfælde, og når fonden er tom, bliver der ikke udbetalt flere penge.

Har du købt en pakkerejse, er du bedre sikret, end hvis du kun har købt flybilletter.

Sådan er du stillet ved konkurser hos flyselskaber og rejsebureauer

Få rådgivning om dine rettigheder

Fik du ikke svar på dit spørgsmål? Forbrugerrådet Tænk giver rådgivning om dine rettigheder.

Som medlem af Forbrugerrådet Tænk kommer du forrest i telefonkøen, og du kan få rådgivning på mail.

Rådgivningen hjælper lige nu mange forbrugere med deres rettigheder i forhold til corona, så der kan være kø i telefonrådgivningen og ventetid på svar på mails.