Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Brexit: Sådan påvirker det dig, når du rejser og handler

Storbritannien forlader EU enten med eller uden en aftale. Find ud af, hvad Brexit betyder for nethandel og rejser til og fra Storbritannien.
Af Lasse Olsen
22. Marts 2019
Brexit
Foto: Getty Images

Brexit: Dine rettigheder kan ændre sig meget

Storbritannien forlader EU enten uden eller med en aftale. Det får stor betydning for dine rettigheder, hvis Storbritannien ikke indgår en udtrædelsesaftale med EU.

Få styr på dine rettigheder, når du handler i britiske webshops og rejser til og fra Storbritannien efter Brexit.

Storbritannien forlader EU med aftale: Her er dine rettigheder

Dine rettigheder er de samme som før Brexit, hvis Storbritannien forlader EU med en udtrædelsesaftale med EU.

Aftalen betyder, at Storbritannien skal overholde samme regler som andre EU-lande i en overgangsperiode frem til 31. december 2020.

Kompensation har du ret til, når du flyver til og fra Storbritannien

Flyver du til og fra Storbritannien, efter Storbritannien forlader EU med en aftale, har du stadig ret til kompensation, forplejning og indkvartering på et hotel ved forsinkelser og aflysninger.

Flyrejser: Dine rettigheder fra start til slut

Husk rejseforsikring

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker stadig udgifter til læge og hospital på rejsen, hvis Storbritannien træder ud af EU med en aftale.

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke hjemtransport. Derfor skal du huske at købe rejseforsikring, selv om du har et blåt sygesikringsbevis.

Tjek dette inden du køber rejseforsikring

Opkald og mobildata i Storbritannien koster det samme

Roaming-reglerne ændrer sig ikke, hvis Storbritannien forlader EU med en aftale.

Ringer du til andre EU-lande fra Storbritannien, eller bruger du  mobildata i Storbritanninen, kan du forsat gøre det uden ekstra beregning, så længe du i forvejen kan bruge dit mobilabonnement i EU.

Roaming i EU: Undgå ekstra mobilregning på rejsen

Nethandel: 2 års reklamationsret og ingen told og moms

Told, dansk moms og importafgift på varer fra Storbritannien slipper du stadig for at betale uanset varens pris, hvis Storbritannien forlader EU med en aftale.

Handler du i britiske netbutikker, har du stadig 2 års reklamationsret og fortrydelsesret i mindst 14 dage.

E-handel: Sådan er dine rettigheder ved online shopping

Storbritannien forlader EU uden aftale: Her er dine rettigheder

Forlader Storbritannien EU uden en udtrædelsesaftale med EU, får det stor betydning for dine rettigheder, når du handler i britiske webshops og rejser til og fra Storbritannien.

Flyrejser til og fra Storbritannien: Dine rettigheder ændrer sig

Flyver du til Storbritannien efter en hård Brexit, hvor Storbritannien ikke har fået en aftale med EU, har du stadig ret til kompensation ved forsinkelser og aflysninger. Det gælder uanset hvilket flyselskab du flyver med, så længe du flyver fra et EU-land som for eksempel Danmark.

Er flyet aflyst eller forsinket, har du stadig ret til kompensation, når du flyver fra Storbritannien til et EU-land. Dette gælder dog kun, hvis dit flyselskab er placeret i EU, Norge, Island, Schweiz eller Liechtenstein.

SAS, Norwegian, Lufthansa og Ryanair er alle flyselskaber, som giver dig dine EU-sikrede rettigheder.

Flyver du fra Storbritannien til Danmark med britiske flyselskaber som British Airways og easyJet, kan du ikke få kompensation efter EU-regler.

Flyforsinkelse og flyaflysninger: Beregn hvad du har ret til

Rejseforsikring skal du huske at købe

Det blå EU-sygesikringsbevis dækker ikke sygdom efter en hård Brexit. Rejser du til Storbritannien efter en Brexit uden en aftale, skal du huske at dække dig ind over for sygdom og hjemtransport med en rejseforsikring.

Din rejseforsikring for Europa dækker ikke nødvendigvis Storbritannien, når Storbritannien har forladt EU. Kontakt dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl, om din rejseforsikring dækker i Storbritannien efter en hård Brexit.

Tjek dette inden du køber rejseforsikring

Mobildata og opkald fra Storbritannien kan blive dyrere

Mobiltelefonen kan blive dyrere at bruge i Storbritannien, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale. Det skyldes, at der ikke længere er nogle regler til at sikre, at du kan bruge din mobiltelefon i Storbritannien uden ekstra beregning ligesom i EU.

Teleselskaberne kan derfor vælge at hæve priserne for, at du bruger din mobiltelefon i Storbritannien, men det er stadig usikkert, om det kommer til at ske.

Kontakt dit teleselskab, hvis du er i tvivl, om vilkårene for at bruge dit mobilabonnement i Storbritannien er ændret efter Brexit.

Undgå en kæmpe telefonregning på ferien uden for EU

Dyrere at modtage pakker fra Storbritannien

Køber du varer online, kan det blive en dyr fornøjelse efter en hård Brexit.

Handler du online i Storbritannien, skal du nemlig betale told, moms og importgebyr, når Storbritannien forlader EU.

Taksterne for told, moms og importgebyr er:

  • Varer under 80 kroner før fragt: Du skal som udgangspunkt hverken betale dansk moms, told eller importgebyr
  • Varer over 80 kroner før fragt: Du skal betale dansk moms på 25 % af varens pris og et importgebyr
  • Varer over 1.150 kroner før fragt: Du skal betale dansk moms på 25 % af varens pris, eventuel told og et importgebyr

Importgebyr koster mellem 125 og 250 kroner. Det skal du betale til fragtfirmaet, som står for at fortolde din vare. Vær opmærksom på, at du ikke får pengene tilbage fra importgebyret, hvis du bruger din fortrydelsesret eller reklamationsret og sender en vare retur til en forhandler.

Online shopping uden for EU: Pas på told og moms

Reklamationsret og fortrydelsesret er uændret

Reklamationsret i mindst 2 år og fortrydelsesret i mindst 14 dage gælder stadig, hvis du handler på britiske hjemmesider, der retter sig mod danskere. En webshop retter sig mod danskere, hvis den leverer til Danmark, har dansk sprog eller betaling i danske kroner.

Britiske webshops, der retter sig mod danskere, er for eksempel ASOS, amazon.co.uk og Net-a-porter.com.

Britiske internetbutikker, der ikke retter sig mod danskere, giver dig længere reklamationsret. Reklamationsretten i Skotland er 5 år, og i England, Nordirland og Wales er den 6 år.

Fortryder du et køb, har du stadig 14 dages fortrydelsesret.

Britiske hjemmesider, som ikke retter sig direkte mod danskere, kan du genkende ved, at webshoppens sprog er engelsk, at priser er i britiske pund, at de leverer til hele verden eller Danmark, og at netbutikken ikke annoncerer på danske hjemmesider.