Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet vaniljestænger

Forbrugerrådet Tænk har testet 14 vaniljestænger fra supermarkeder og specialbutikker. Vaniljestængerne er blevet bedømt på blandt andet vægt af stang og vaniljekorn, smag og duft og emballageforbrug.
Af Lars Nøhr Andresen
4. November 2019
Foto: Lars Nøhr Andresen

Smagt af dommere

Smags- og duftvurderingen er foretaget af 2 dommere, der har vurderet vaniljeprodukterne blindt. Vaniljekornene blev skrabet ud af stængerne på bedømmelsesdagen og lagt i tætsluttende, lugtfri bøtter. Noget af vaniljekornmassen blev blandet med sukker, så dommerne kunne smage på vaniljen.

Flere stænger vejet

Afvigelse fra oplyst vægt er en bedømmelse af, hvor stor forskel der er på det oplyste indhold og den faktiske vægt af vaniljestængerne. Mindst to stænger af hvert produkt blev vejet på præcisionsvægt, og gennemsnittet af de målinger danner grundlag for bedømmelsen.

Rene vaniljekorn vejet

Vaniljekorn i forhold til vaniljestang er et udtryk for, hvor meget vaniljekornmasse der er i forhold til stangen. Vaniljekornene blev skrabet ud af vanilje-stængerne og vejet på en præcisionsvægt, og det er udregnet, hvor meget af den samlede vægt vaniljekornene udgør. 

Emballagen er vejet

Produkt i forhold til emballage er en udregning af forholdet mellem indholdet og den samlede vægt af emballagen og indholdet. Jo mere emballage i forhold til produkt, desto lavere score.

Information om stængerne vurderet

Information på emballagen er en vurdering af de oplysninger, producenterne har skrevet på produkterne, herunder sortering, opbevaring, anvendelse, oprindelse med mere. 

Samlet bedømmelse er vægtet således:

Smags- og duftvurdering: 30 %, 

afvigelse fra angivet vaniljestangsvægt: 25 %,

Vaniljekorn-stang-ratio: 25 %,

emballage-produkt-ratio: 10 %,

information på emballagen: 10 %.