Økologi: Hvilket mærke skal du gå efter? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Økologi: Hvilket mærke skal du gå efter?

Er det danske røde Ø bedre end EU's grønne blad? Læs med og få svar på, hvilke økologimærker du kan gå efter i supermarkedet.

Signe Funch Madsen · 30. august 2022
Det danske røde ø-mærke og det europæiske økomærke, det grønne blad.

Økologi er ens over hele Europa

Når du køber mad i danske butikker, støder du oftest på to forskellige økologimærker.

 • Det grønne blad (Det europæiske økologimærke)
 • Det røde Ø (Det danske økologimærke)

Er der forskel på kravene til, hvordan de økologiske varer er produceret, alt efter om de har det ene eller det andet mærke?

Læs med her, og få svaret.

Er Danmarks røde Ø-mærke bedre end EU’s mærke?

Nej. Det røde Ø-mærke og det europæiske grønne blad står for det samme. Har maden det røde Ø-mærke, skal den også have EU’s økologimærke. Det gælder i øvrigt for alle økologiske madprodukter i EU, at de skal leve op til EU’s økologiregler, uanset hvilket EU-land produktet er dyrket eller opdrættet i.

Økologisk mad fra andre EU-lande kan også få det røde Ø-mærke, hvis det sidste led af forarbejdningen eller pakningen foregår i Danmark.

Danskproduceret økologisk mad kan i få tilfælde adskille sig lidt fra økologivarer fra andre EU-lande. Det skyldes ikke en anden økologilovgivning, men en anden national lovgivning generelt på landbrugsområdet.

Fx er det forbudt for både konventionelle og økologiske frugtavlere og grøntsagsproducenter i Danmark at bruge kobber som sprøjtemiddel, fordi det kan skade miljøet.

Du kan dog godt støde på udenlandske økologiske æbler og kartofler i danske supermarkeder, der er dyrket med kobber. Og produkterne kan også have det røde-Ø, selvom de er dyrket med kobber, hvis de fx er pakket i Danmark. Vil du undgå produkter produceret med kobber, skal du derfor tjekke, at oprindelseslandet er Danmark.

  Økologimærkning i forskellige lande

  Vil du hjælpes godt på vej til at finde økologi i hele Europa, er det nok at kende EU’s økologimærke.

  I det store og hele er der ingen forskel på økologi landene imellem, da alle økologiske varer i EU skal leve op til EU’s økologilovgivning.

  De europæiske lande har også deres egne nationale økologimærker. Det europæiske økologimærke vil altid vises sammen med de nationale øko-mærker. De nationale mærker fra andre EU-lande, som du kan møde på varer, når du fx køber mad på din ferie, er: 

  • AB-Agriculture Biologique fra Frankrig
  • Bio-Siegel fra Tyskland
  • Debio fra Norge
  • EKO fra Holland
  • ICEA fra Italien
  • KRAV fra Sverige
  • The Soil Associatione fra England

  Enkelte lande har lidt skrappere regler for at bruge deres egne nationale mærker.

  KRAV-mærket fra Sverige er et af de mærker, der har skærpede regler. Produkter kan for eksempel kun få mærket, hvis det ikke indeholder nitrit, hvilket ellers er tilladt i enkelte udvalgte madprodukter ifølge EU’s økologilovgivning. 

  Økologisk mad skal leve op til disse regler 

  EU’s økologimærke viser dig, at en økologisk madvare lever op til reglerne i økologi-forordningen. Det betyder blandt andet:

  • Meget få sprøjtemidler er tilladt i landbruget (eksempelvis svovl og kobber). Det betyder næsten ingen pesticidrester i din mad. 
  • Meget færre tilsætningsstoffer må bruges i økologisk mad end i konventionel produceret mad.
  • Bedre dyrevelfærd end for konventionelle dyr, da der er andre krav til økologiske dyrehold end konventionelle.
  • Bedre miljø end for konventionelt jordbrug, da økologisk landbrug bidrager til biodiversiteten i det omkringliggende landskab.
  • GMO-afgrøder må ikke indgå hverken som ingrediens i en fødevare eller som foder til et økologisk dyr.