Sådan undgår du rester af pesticider i din mad
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan undgår du rester af pesticider i frugt og grønt

Rester af pesticider i din mad bidrager til den samlede mængde af uønsket kemi, du bliver udsat for i hverdagen. Derfor er det en god ide at mindske dit indtag fra mad. Se, hvad du kan gøre her.

Foto: Getty Images · 21. august 2023
Frugt og grønt placeret på et bord

Frugt og grønt, som ikke er økologisk, er tit sprøjtet med pesticider – også kaldet sprøjtemidler. Sprøjtemidlerne bruges bl.a. til at bekæmpe ukrudt, skadedyr og svamp i produktionen. Rester af sprøjtemidlerne kan sidde på og i den frugt og grønt, du køber.

Sprøjtemidler er ikke de eneste kemiske stoffer, du bliver udsat for hver dag. I kombination med stoffer fra kosmetik, forurening og andre kilder, kan sprøjtemidlerne være problematiske for din sundhed. Dette kaldes også cocktaileffekten.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

EU sætter grænseværdier, der regulerer, hvor store mængder sprøjtemiddelrester der må være i de enkelte typer af frugt og grønt. Alle producenter af frugt og grønt i EU skal overholde disse grænseværdier. Men forskere stiller spørgsmålstegn ved, om de nuværende grænseværdier er tilstrækkelige, hvis man tager cocktaileffekten i betragtning.

Spiser du mindre sprøjtet frugt og grønt, kan du skære ned på den samlede mængde uønskede stoffer, du bliver udsat for. Få hjælp til, hvordan du gør her.

1. Køb økologisk frugt og grønt

Økologisk frugt og grønt er produceret uden – eller kun med meget få – sprøjtemidler. Fødevarestyrelsens kontroller viser kun sjældent pesticidrester i økologiske fødevarer.

Økologisk frugt og grønt er ofte lidt dyrere end konventionelt frugt og grønt, fordi producenterne ikke kan være sikre på at producere lige så store mængder som konventionelle producenter. Men det er det sikreste valg, hvis du vil undgå rester af sprøjtemidler.

2. Spis dansk frugt og grønt

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet kontrollerer hvert år mængden af sprøjtemiddelrester i både dansk og udenlandsk frugt og grønt, som du kan købe i danske butikker.

Dansk frugt og grønt indeholder ifølge kontrollerne færre pesticidrester end de udenlandske. Har du ikke mulighed for at vælge økologisk, kan du altså begrænse mængden af sprøjtemidlerne ved at købe danske grøntsager.

Rapporten viser dog, at der er undtagelser til reglen om at spise dansk. For eksempel er der næsten lige så ofte rester af sprøjtemidler i danske, ikke-økologiske jordbær som i udenlandske.

3. Vær opmærksom på 10 slags fødevarer

Der er forskel på indholdet af pesticider i forskellige typer frugt og grønt. DTU har lavet en liste over de fødevarer, der belaster en voksen krop mest med sprøjtemiddel gennem kosten.DTU har beregnet listen ud fra tre faktorer:

 • Fundet af sprøjtemiddel i hver fødevare
 • Sundhedseffekterne for hvert slags sprøjtemiddel
 • Den gennemsnitlige mængde, en dansker spiser af hver fødevare

Køber du disse frugter, grøntsager og kornprodukter, vil det altså være en god idé at vælge økologisk eller dansk. Så kan du spare dig selv for mange pesticidrester.

Disse fødevarer er bedst at vælge økologisk eller alternativt dansk

 • Æbler
 • Hvedemel, fuldkornshvedemel og kerner
 • Salat
 • Tomater
 • Gulerødder
 • Pærer
 • Jordbær
 • Kartofler
 • Agurker
 • Vindruer

Læs mere om de enkelte fødevarer her. 

4. Vask frugt og grønt, inden du spiser

Vask altid din frugt og grønt, inden du spiser det. Nogle sprøjtemidler kan dog stadig sidde i selve frugtkødet, selv om du skyller din frugt og grønt grundigt.

Ikke-økologiske klementiner, appelsiner eller lignende frugter, kan have pesticidrester på skrællen. Sprøjtemidlerne kan ende på dine fingre, når du skræller. Derfor er det en god idé at vaske frugten, inden du skræller den. Så begrænser du, at sprøjtemidler overføres til selve frugten. Du skal også huske at vaske fingre, når du har skrællet frugten.

Hvis du bruger citrusskaller i maden, er det ikke nok at skylle frugten. Citrusfrugter er nemlig overfladebehandlet, og reguleringen af sprøjtemidlerne på overfladen tager ikke højde for, at skallen skal spises. Køb derfor altid økologiske citrusfrugter, hvis du skal bruge skallen i maden.

5. Spis varieret

Spiser du meget af en bestemt type frugt eller grøntsag, som tit indeholder mange pesticider, kan du risikere at få for meget af et sprøjtemiddel.

Blandt andet derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du spiser forskellige frugter og grøntsager for at undgå at få for meget af det samme sprøjtemiddel.

6. Dyrk dine egne grøntsager

Hvis du har mulighed for det, kan du dyrke din egen frugt og grønt i haven for at undgå pesticider. Du skal dog være opmærksom på, om jorden er forurenet, hvor du bor.

I byzoner er jorden typisk lettere forurenet. Det er blandt andet fordi, der tidligere var bly i benzin, som blev spredt i osen fra biler. Se Miljøstyrelsens gode råd om lettere fourenet jord.

Forbrugerrådet Tænk mener: Det skal være let at fravælge pesticider

"Vi skal som forbrugere kunne stole på, at de fødevarer, vi køber på det danske marked, er fri for rester af problematiske sprøjtemidler.

Vi mener, at det skal være trygt at handle og spise frugt og grønt, og derfor arbejder vi fx for, at der i risikovurderinger tages højde for cocktaileffekten, og at grænseværdier for sprøjtemidler samlet set sættes ned.

Et godt råd til at undgå sprøjtemidler er at købe økologisk og danskproduceret. Men det er også vigtigt, at det bliver lettere at undgå sprøjtemidler for de forbrugere, som ikke nødvendigvis vælger eller har råd til økologi."

Camilla Udsen, projektchef for fødevarer