Hvordan finder du en god sild? | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sild: Sådan finder du en god sild

Pris og kvalitet kan være svær at gennemskue, når du skal vælge sild i supermarkedet. Her kan du se, hvad du skal kigge efter.

Maria Stove Romdal · Foto: Getty Images · 30. november 2020
Sild i glas med rødløg

Stor forskel på sild

Marineret sild som karrysild, hvide sild eller kryddersild er en klassiker på frokostbordet til for eksempel jul og påske.

Kvalitet og pris er der stor forskel på, når du køber sild. Hvordan silden har modnet spiller især en meget stor rolle for, hvor god din sildemad bliver.

Forbrugerrådet Tænk har ikke testet sild, men vi har kigget nærmere på, hvilke kvalitetskriterier du kan vælge din sild ud fra.

Modningen gør en forskel

Marineret sild ligger i syrlig sukkerlage, hvor ingredienslisten typisk vil se sådan ud:

  • 35-40 pct. fisk
  • ca. 35 pct. sukker
  • 25 pct. vand
  • 5 pct. løg, salt, krydderier samt tilsætningsstoffer.

Marineret sild kan du få med mange forskellige krydderier og smagsvarianter. Når du skal vælge marineret sild, er der basalt set kun 2 slags at vælge imellem:

  • Gammeldags modnede sild
  • Hurtigmodnede sild.

Gammeldags modnede sild bliver lagt hele i en tønde sammen med salt, sukker og krydderier. De modner derefter ved hjælp af sildens egne naturlige enzymer i mellem 6 måneder og helt op til et år.

Langsom modning gør, at silden har mange smagsnuancer, og at smagen er afrundet og fyldig.

Hurtigmodnede sild bliver fileteret og derefter lagt i en stærk opløsning af eddike og salt, som sprænger cellerne i silden og gør den spiseklar på et par uger. De er som regel skåret i mindre, spiseklare bidder.

Hurtigmodnede sild har en mindre nuanceret sildesmag end gammeldagsmodnede sild.  

Kiloprisen varierer enormt

Prisen på marineret sild spænder lige så bredt som antallet af sildevarianter i køledisken.

Marineret sild får du i discountbøtter til 30-40 kroner per kilo, men du kan også få mærkevarer med en kilopris på 125 kroner. Håndlavede marinerede sild kan du få til over 200 kroner per kilo.

Kvaliteten hænger langt hen ad vejen sammen med prisen.

Sild, der er produceret på den langsomme, mere gammeldags måde, er typisk dyrere end de moderne, hurtigmodnede sild.

Sådan genkender du en lækker sild

En lækker sild har et flot sølvskær. Sølvskæret på silden er nemlig et tegn på en høj fedtprocent. En høj fedtprocent giver den bedste konsistens og smag.

Hurtigmodnede sild skal have en lys farve, men de må ikke være blege eller gullige.

Gammeldags modnede sild skal være naturligt rødlige, og du skal kunne se en mørk aftegning på bagsiden.

Sådan vælger du den bedste sild

Sådan vælger du:

  • Smagfulde sild: Gå efter en gammeldags modnet sild. Den langsomme modning gør, at silden suger en masse smagsnuancer til sig.
  • Bæredygtige sild: Vælg en sild, der er MSC-mærket. Det sikrer, at silden kommer fra bestande, som ikke er truet af udryddelse eller overfiskeri.
  • Sild uden tilsætningsstoffer: Spørg efter en hjemmelavet marineret sild uden tilsætningsstoffer hos fiskehandleren.
  • Sukkerfri sild: Vil du have en sild uden sukker? Så kan du vælge sild, der er sødet med sødestoffer.