Sådan finder du en god sild
Det kan være svært at gennemskue pris og kvalitet, når du skal vælge marinerede sild i supermarkedet. Her kan du se, hvad du skal kigge efter og lære forskellene på gammeldags modnede og hurtigmodnede sild.
Marineret sild som karrysild, hvide sild eller kryddersild er en klassiker på frokostbordet til jul og påske. Du kan købe dem med mange forskellige krydderier og smagsvarianter.
Der er dog stor forskel på kvalitet og pris, når du køber sild. Hvordan silden har modnet, spiller især en meget stor rolle for, hvor god din sildemad bliver.
Vi har ikke testet sild, men vi har kigget nærmere på, hvordan du vælger en god sild til frokostbordet.
Modningen gør en forskel
Når du skal vælge en marineret sild, er der basalt set kun to slags at vælge imellem:
- Gammeldags modnede sild
- Hurtigmodnede sild.
Gammeldags modnede sild bliver lagt hele i en tønde sammen med salt, sukker og krydderier. De modner derefter ved hjælp af sildens egne naturlige enzymer i mellem seks måneder og helt op til et år.
Langsom modning gør, at silden har mange smagsnuancer, og at smagen er afrundet og fyldig.
Hurtigmodnede sild bliver fileteret og derefter lagt i en stærk opløsning af eddike og salt, som sprænger cellerne i silden og gør den spiseklar på et par uger. De er som regel skåret i mindre, spiseklare bidder.
Hurtigmodnede sild har en mindre nuanceret sildesmag end gammeldagsmodnede sild.
Det indeholder marinerede sild
Marinerede sild ligger i en sur-sød sukkerlage. Selve silden udgør i mange tilfælde mindre end halvdelen af produktets indhold.
Typisk indeholder ingredienslisten også vand, sukker, olie, løg, salt, krydderier samt tilsætningsstoffer. Både vand og sukker udgør en stor del af produktets indhold – i nogle tilfælde op mod en tredjedel.
Orientér dig på produktets vare- og næringsdeklaration.
Sådan genkender du en lækker sild
En lækker sild har et flot sølvskær. Sølvskæret på silden er nemlig et tegn på en høj fedtprocent, og en høj fedtprocent giver den bedste konsistens og smag.
Hurtigmodnede sild skal have en lys farve, men de må ikke være blege eller gullige.
Gammeldags modnede sild skal være naturligt rødlige, og du skal kunne se en mørk aftegning på bagsiden.
Sådan vælger du den bedste sild
Der er flere ting, du kan gå efter. Vil du have:
- Smagfulde sild: Gå efter en gammeldags modnet sild. Den langsomme modning gør, at silden suger en masse smagsnuancer til sig.
- Mere bæredygtig sild: Vælg en sild, der er MSC-mærket. Det sikrer, at silden kommer fra bestande, som ikke er truet af udryddelse eller overfiskeri.
- Sild uden tilsætningsstoffer: Spørg efter en hjemmelavet marineret sild uden tilsætningsstoffer hos fiskehandleren.
- Sukkerfri sild: Vil du have en sild uden sukker? Så kan du vælge sild, der er sødet med sødestoffer.
Kiloprisen varierer enormt
Prisen på marinerede sild spænder lige så bredt som antallet af sildevarianter i køledisken.
Kvaliteten hænger langt hen ad vejen sammen med prisen. Sild, der er modnet på den langsomme, mere gammeldags måde, er typisk dyrere end de hurtigmodnede sild.
Kiloprisen afhænger også af, hvor stor en andel af produktet, der er sild og hvor meget, der er marinade. Kiloprisen er beregnet for det samlede produkt - nettovægten. På produktet kan du se, hvad den drænede vægt er.
Værd at vide om lyskæder og uønsket kemi
Der kan være uønsket kemi i lyskæder i form af de såkaldte ftalater. Her kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på.
Flæskesteg: Sådan får du en god gris på bordet
Skal grisen have haft et godt liv? Få vores gode råd til, hvordan du vælger en god flæskesteg.
Gløgg: Sådan finder du den bedste
Gløgg skal smage af jul, men hvordan finder du den bedste gløgg, der smager godt og er god kvalitet?