Sådan får du de bedste rejer
Hvordan får du de bedste rejer til rejemadden eller rejecocktailen? Det handler både om, hvilke rejer du køber, og hvordan du behandler rejerne hjemme i køkkenet.
Rejer er lækre i mange retter eller som en decideret rejemad. Men hvordan får du fingrene i de bedste rejer?
Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet rejer i lage og på frost for at undersøge, hvilke der smager bedst. Vi har også set på, om du får den mængde rejer, du betaler for, og om kvaliteten er i orden.
Testen er ikke længere tilgængelig, fordi flere af de testede rejer ikke længere er på markedet. Med udgangspunkt i hvad vi undersøgte i testen, kan du herunder få svar på de mest stillede spørgsmål:
- Hvad er forskellen på frost, lage og MAP-pakkede rejer?
- Hvordan skal jeg optø og klargøre rejer?
- Smager dyre rejer bedre?
- Smager rejer fra frost eller lage bedst?
- Hvordan køber jeg mere bæredygtige rejer?
- Får jeg den vægt, jeg betaler for?
- Kan det betale sig at købe store rejer?
- Hvad skal jeg kigge efter, når jeg køber rejer?
Hvad er forskellen på frost, lage og MAP-pakkede rejer?
Når du køber rejer, kan du vælge mellem tre forskellige typer:
- Frostrejer
- Lagerejer
- MAP-pakkede rejer
Der er forskel på de tre typer, ikke mindst i smagen.
Rejer på frost har ofte en sød smag, mens rejer i lage smager syrligt og salt. Smagsforskellen skyldes, at lagen typisk indeholder salt og surhedsregulerende midler.
MAP-pakkede rejer er rejer i små plastikpakninger, som hverken er tilsat lage eller har været frosset ned. Pakningerne er tilsat en beskyttende luftart, som sammen med lav temperatur i køledisken giver en lang holdbarhed.
Hvordan skal jeg optø og klargøre rejer?
Tø frosne rejer i køleskabet. Langsom optøning giver rejerne den bedste smag og struktur.
Dryp både optøede rejer og rejer i lage af i et dørslag.
Smager dyre rejer bedre?
Forbrugerrådet Tænks test peger på, at du ikke altid behøver betale ekstra for dine rejer, da der ikke er en klar sammenhæng mellem pris og smag.
En af de højst bedømte rejer i testen var med en kilopris på 139 kroner de billigste i testen. Testens dyreste rejer med en kilopris på 375 kroner fik derimod kun en middel bedømmelse.
Prismæssigt er der ikke klare forskelle mellem rejer i lage og rejer på frost, og begge typer af rejer kan fås i billigere og dyrere varianter.
Smager rejer fra frost eller lage bedst?
Rejer i lage og rejer fra frost blev i vores test smagstestet af tre sensorikere på et laboratorium, hvor smag, tekstur, udseende og lugt blev vurderet. Her viste det at:
- Rejer på frost generelt har en sød, neutral smag og en blød konsistens.
- Rejer i lage har en syrlig, salt og kraftig smag og en fastere konsistens.
Derfor skal du overveje, om du foretrækker smagen af rejer i lage eller rejer på frost.
Frosne pil selv-rejer vil ofte være et godt valg, fordi de har en fast struktur, som kendes fra rejerne i lage men uden syrligheden fra rejerne i lage. De smager derfor mere sødligt og egner sig godt til en rejemad.
Frosne pil selv-rejer er vægtmæssigt ikke nødvendigvis dyrere end andre rejer. Og det er en måde at være sikker på, at alle rejerne er hele. Størrelsen af pil selv-rejer er desuden mere ensartet.
Hvordan køber jeg mere bæredygtige rejer?
Rejebestandene er truet på grund af overfiskning. Hvis du vil støtte de gode rejebestande, skal du købe MSC-mærkede (Marine Stewardship Council) rejer.
MSC-mærkede rejer garanterer en mere bæredygtig produktion, hvor der ikke bliver overfisket. Du kan både få MSC-mærkede rejer, som er MAP-pakkede, fra frost og i lage.
Får jeg den vægt, jeg betaler for?
På en pakke rejer skal både nettovægten uden emballage og nettovægten uden eventuel lage være angivet. Nettovægten uden lage er angivet som den drænede nettovægt.
Vores test viste, at den oplyste drænede nettovægt af rejer ikke altid er den samme, du vil opleve hjemme i køkkenet.
En type lagereje havde en lidt højere vægt end angivet på indpakningen. Her fandt vi 16% flere rejer, end pakken lovede. En type frostreje vejede derimod 12% mindre end det, der stod på pakken.
Kan det betale sig at købe store rejer?
Store rejer er ikke nødvendigvis særlig store, og du kan derfor ikke altid gå efter anprisninger som ’store grønlandske rejer’.
Rejerne i testen, der blev markedsført som ’store’ eller ’ekstra store’, havde en gennemsnitsvægt på hhv. 1.8, 2.2 og 2.6 gram pr reje.
Alle produkterne med rejer indeholdt både større og mindre rejer, og der var også halve og kvarte rejer i dem alle. I et produkt var kun 68 procent af rejerne hele, mens der var næsten 90 procent hele rejer i et andet.
Konklusionen er, at det er en god ide selv at kigge på rejerne og vurdere størrelsen.
Disse stenbiderrogn på glas er de bedste
Stenbiderrogn på glas har ikke samme sarte smag som frisk stenbiderrogn. Vi har smagstestet konserveret stenbider – se hvilke to, vi anbefaler.
Sild: Sådan finder du en god sild
Pris og kvalitet kan være svær at gennemskue, når du skal vælge marinerede sild i supermarkedet. Her kan du se, hvad du skal kigge efter.
Røget laks: Det skal du vide, når du køber
Røget laks er en klassiker på frokostbordet. Men hvordan smager en god røget laks? Er det sundt? Og hvilke uønskede stoffer kan laksen indeholde?