Gå til hovedindhold

Vaniljestænger: Sådan får du flest gram ren vanilje for pengene

En dyr vaniljestang kan faktisk ende med at være det bedste og billigste valg, hvis du ser på, hvor meget vanilje du ender med at få ud af stangen. Se hvad du skal kigge efter, for at få mest smag for pengene.

Anna Katrine Stuhr · Foto: Getty Images og Thomas Dahl · 16. december 2025
en dyr vaniljestang kan godt blive billigst

Vaniljestænger er en luksusingrediens, og de er dyre, men deres pris siger ikke nødvendigvis noget om kvaliteten. I 2019 testede vi 14 vaniljestænger, og her viste testen, at der kan være store forskelle i pris, vægt og indhold af vaniljekorn.  

Testen er ikke længere tilgængelig, da mange af produkterne ikke findes mere, og de vaniljestænger, der findes i handlen i dag, er fra en anden høst, som påvirker stængernes kvalitet. På baggrund af testens fund gør vi dig klogere på, hvad du kan kigge efter, når du skal købe vaniljestænger, så du får mest smag for dine penge.  

Hvad er en vaniljestang? 

Vaniljestænger er bælge fra vaniljeplanten, som er en plante i orkidefamilien. Bælgene høstes, fermenteres og tørres, inden de bliver solgt i supermarkedet.  

Forskellige typer vaniljestænger 

Vaniljestænger fås i to udgaver:  

  • Bourbon-vaniljestangen, som er den klassiske vaniljestang. Den dyrkes mange steder i verden – primært på Madagaskar. Stængerne er ofte lange og tynde.
  • Tahiti-vaniljestangen, der, som navnet antyder, stammer fra Tahiti. Tahiti-vaniljestænger er typisk tykkere, længere og lidt fugtigere, og indholdet af vaniljekorn er højere end i bourbon-stængerne.  

Vaniljestænger af begge typer varierer i kvalitet, og der kan være stor forskel på den enkelte vaniljestang. Forskellene afhænger b.la. af, hvor stor den oprindelige frøkapsel har været, og hvordan frøkapslen er blevet fermenteret, tørret og siden behandlet.  

Få mest smag for pengene, når du vælger vaniljestænger 

Man skulle tro, at en billig vaniljestang også vil være det billigste valg, men sådan er det ikke altid, hvis man kigger på, hvor meget smag man får for pengene. I vores test fandt vi nemlig store forskelle i hvor mange vaniljekorn, der gemte sig inde i de forskellige stænger. 

For at finde ud af, hvor meget smag man egentlig betalte for, blev stængerne i testen først vejet, og derefter skrabede vi vaniljekornene ud af stængerne og vejede den rene vanilje. Herefter kunne vi udregne prisen pr. gram vaniljestang og prisen pr. gram vaniljekorn. 

Den dyre vaniljestang kan ende med at være den billigste 

Prisbilledet for vaniljestængerne endte med at ændre sig en del, da vi kiggede på prisen for selve vaniljekornene fremfor kun prisen på stangen. 

Nogle af de dyrere vaniljestænger viste sig at indeholde så mange vaniljekorn, at prisen pr. gram ren vanilje blev lav. I flere tilfælde var prisen for den rene vanilje den samme – eller endda lavere – ved de dyrere stænger som ved de billigere.  

Det kan være svært at vurdere, om det er pengene værd at købe en dyrere vaniljestang, men vores test viste, at de ofte gav mere og bedre smag for pengene end de billigere alternativer. Der var således ofte mulighed for at spare penge og få mere smag ved at vælge de lidt dyrere stænger fremfor de billige. 

sammenligning af vaniljestænger
I testen af vaniljestænger fra 2019 fandt vi flere eksempler på, at en billig vaniljestang godt kunne blive dyr, når vi så på mængden af vaniljekorn. Eksemplet er fra testen i 2019. 
Foto: Thomas Dahl 

Sådan finder du en god vaniljestang 

Vaniljestænger er ofte pakket ind i glasrør og plastik, som kan gøre det svært at vurdere stængernes kvalitet. Der er dog nogle ting, du kan kigge efter i butikkerne: 

  • Kig på overfladen. En god vaniljestang skal have en mørk og blank overflade. Stænger, der fremstår matte eller indtørrede, har ofte lavere kvalitet.
  • Kig på fleksibilitet og fugtighed. Gode stænger er fleksible og kan bøjes uden at knække. Fugtighed og smidighed er tegn på aromatiske olier, der giver dyb vaniljesmag. Undgå stænger, der syner tørre eller sprøde. 
  • Kig stangens tykkelse. Jo tykkere vaniljestangen er, desto flere vaniljekorn – og dermed aroma - indeholder den sandsynligvis.  

Smagseksperterne i vores test fremhævede, at god vanilje skal have en duft, vaniljesmag og sødme, som kan gå i modsætning til den bitterhed og frugtighed, som vanilje også indeholder.  

Tunge vaniljestænger garanterer ikke mange vaniljekorn 

Det er fristende at gå efter de store og tunge vaniljestænger, men tyngden siger ikke altid noget om, hvor mange vaniljekorn der er i stængerne. 

I vores test havde nogle af de største og tungeste stænger et lavt indhold af vaniljekorn set i forhold til deres størrelse, og man kunne ende med at betale en høj pris for meget lidt smag. 

En tung vaniljestang var ikke altid en garanti for mange vaniljekorn, og ofte vil man kunne vurdere stangens kvalitet bedre ved at se efter, om stangen syner frisk, blød og har en blank og fugtig overflade. 

Brug hele vaniljestangen – og spar penge 

Når du har skrabet vaniljekornene ud af din vaniljestang, er der ingen grund til at smide den ud.  

Stangen er stadigvæk fuld af smag, og du kan med fordel hakke den fint eller give den en tur i blenderen og bruge den i dit bagværk, vaniljesukker mm. for at få endnu mere vaniljesmag  

Vanilje er dyrt, så ved at bruge hele stangen undgår du spild og får mere smag for pengene. Det er en nem måde at udnytte råvaren fuldt ud og få mest ud af din vanilje.