Flæskesteg: Sådan vælger du en god gris
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Flæskesteg: Sådan får du en god gris på bordet

Skal grisen have haft et godt liv? Få vores gode råd til, hvordan du vælger en god flæskesteg.

Foto: Getty Images · 4. december 2023
Flæskesteg på et skærebræt

Imagecredit: Getty Images

Flæskesteg hører til for mange på bordet juleaften og til julefrokosten.

Men hvordan vælger du en gris, som har haft et godt liv, før den blev til flæskesteg? Og hvilken udskæring af flæskesteg er bedst og billigst? 

Få hjælp til at vælge en god flæskesteg til jul. 

Dyrevelfærd på julebordet

Grise i danske stalde lever under meget forskellige vilkår. Nogle grise har mere plads end andre – og nogle grise kommer ud, mens andre ikke gør.

Dyrevelfærdsmærker kan hjælpe dig til at finde en flæskesteg, hvor grisen har haft et godt liv.

Dyrevelfærds-mærker er der imidlertid mange af. Vi har gennemgået alle dyrevelfærdsmærkerne og kravene til dem. Vores vurdering er, at hvis julegrisen skal have haft det bedst mulige liv, skal du gå efter:

  • Økologisk gris med det røde Ø-mærke eller det grønne EU-blad
  • Fritgående gris med Dyrenes Beskyttelses mærke
  • 3 hjerter fra Fødevarestyrelsens mærke Bedre Dyrevelfærd

Vælg den rette udskæring til din steg

Flæskesteg kommer i tre udskæringer. Der er stor forskel på fedtindholdet og prisen på udskæringerne:

  • Svinekam: Den magreste og dyreste af de tre udskæringer.
  • Nakkekam: En federe, mere bindevævsholdig og billigere udskæring end svinekam.
  • Ribbensteg: Den fedeste og mest bindevævsholdige steg - men også den billigste udskæring.

Tjek sværen

Det er lettest at få sprøde svær på en ribbensteg.

Er sværene ridset helt igennem fedtlaget og ikke ned i kødet? Det gør det nemlig lettere at få sværen sprød. Hvis stegen ikke er lige høj over hele stykket, kan du lægge tykke kartoffelskiver indunder, så sværen står vandret i ovnen.

Få antibiotikaresistens ud af svinestalden - vælg økologisk

Højt forbrug af antibiotika til både mennesker og dyr kan føre til antibiotikaresistens. Grise til svineproduktion kan få antibiotika for at slå infektioner ned.

Forbruget af antibiotika kan på sigt gøre det sværere at behandle infektioner og sygdomme hos både mennesker og dyr, fordi de resistente bakterier bliver overført til mennesker via maden.

Hvis du vil forebygge antibiotikaresistens, så vælg økologisk kød, når du køber din flæskesteg. Økologiske grise må nemlig ikke få lige så meget antibiotika som grise, der er opdrættet i konventionelt landbrug. 

Flæskestegen er ikke klimavenlig

Kød er ikke klimavenligt. Faktisk er kød overordnet den type mad, der belaster klimaet mest.

Spis i stedet mere grønt og mindre kød, hvis du vil tage hensyn til klimaet med din mad.