Sådan får du en god flæskesteg på bordet
Skal grisen have haft et godt liv? Få vores råd til, hvordan du vælger en god flæskesteg.
Fotokredit: Getty Images
Flæskesteg hører til for mange på bordet juleaften og til julefrokosten.
Men hvordan vælger du en gris, som har haft et godt liv, før den blev til flæskesteg? Og hvilken udskæring af flæskesteg er bedst og billigst?
Få hjælp til at vælge en god flæskesteg til jul:
Dyrevelfærd på julebordet
Grise i danske stalde lever under meget forskellige vilkår. Nogle grise har mere plads end andre – og nogle grise kommer ud, mens andre ikke gør.
Dyrevelfærdsmærker kan hjælpe dig til at finde en flæskesteg, hvor grisen har haft et godt liv, men mærkerne er der imidlertid mange af. Vi har gennemgået alle dyrevelfærdsmærkerne og kravene til dem.
Vores vurdering er, at hvis du er optaget af dyrevelfærd hos julegrisen, skal du gå efter:
- Økologisk gris med det røde Ø-mærke eller det grønne EU-blad
- Fritgående gris med Dyrenes Beskyttelses mærke
- 3 hjerter fra Fødevarestyrelsens mærke Bedre Dyrevelfærd.
Vælg den rette udskæring til din steg
Flæskesteg kommer i tre udskæringer. Der er stor forskel på fedtindholdet og prisen på udskæringerne:
- Svinekam: Den magreste og dyreste af de tre udskæringer.
- Nakkekam: En federe, mere bindevævsholdig og billigere udskæring end svinekam.
- Ribbensteg: Den fedeste og mest bindevævsholdige steg - men ofte også den billigste udskæring.
Tjek sværen
Det er lettest at få sprøde svær på en ribbensteg.
Er sværene ridset helt igennem fedtlaget og ikke ned i kødet? Det gør det nemlig lettere at få sværen sprød. Hvis stegen ikke er lige høj over hele stykket, kan du lægge tykke kartoffelskiver indunder, så sværen står vandret i ovnen.
Få antibiotikaresistens ud af svinestalden - vælg økologisk
Højt forbrug af antibiotika til både mennesker og dyr kan føre til antibiotikaresistens. Grise til svineproduktion kan få antibiotika for at slå infektioner ned.
Forbruget af antibiotika kan på sigt gøre det sværere at behandle infektioner og sygdomme hos både mennesker og dyr, fordi de resistente bakterier bliver overført til mennesker via maden.
Hvis du vil forebygge antibiotikaresistens, så vælg økologisk kød, når du køber din flæskesteg. Økologiske grise må nemlig ikke få lige så meget antibiotika som grise, der er opdrættet i konventionelt landbrug. Ifølge Etisk Råd udgør antibiotikaforbruget i den økologiske svineproduktion kun omkring 7 % af forbruget i den konventionelle.
Flæskestegen er ikke klimavenlig
Kød er ikke klimavenligt. Faktisk er kød overordnet den type mad, der belaster klimaet mest, selv om rødt kød er væsentligt mere klimabelastende end grisekød.
Skær ned på kødet og suppler din julemad med mere julegrønt og bælgfrugter, hvis du vil tage hensyn til klimaet med din mad.
Sådan får du de bedste rejer
Hvordan får du de bedste rejer til rejemadden eller rejecocktailen? Det handler både om, hvilke rejer du køber, og hvordan du behandler rejerne hjemme i køkkenet.
Sild: Sådan finder du en god sild
Det kan være svært at gennemskue pris og kvalitet, når du skal vælge marinerede sild i supermarkedet. Her kan du lære forskellene på gammeldags modnede og hurtigmodnede sild.
Sådan finder du den bedste leverpostej
Leverpostej er en klassiker til frokost og i juletiden. Få hjælp til at finde din foretrukne leverpostej blandt de mange varianter i supermarkedet.