Julemad: Sådan undgår du madspild
Julen byder på mange store måltider, og det kan være svært at undgå madspild. Følg disse enkle tips og undgå at smide mad ud efter julefesterne. Så sparer du både penge og på jordens ressourcer.

Imagecredit: Getty Images
Det kan være svært at undgå madspild i juletiden. Men hvis du smider mindre mad ud, sparer du både på dit julebudget og på jordens ressourcer.
Læs vores tips her.
Planlæg dine indkøb
Når du planlægger dine indkøb, kan du undgå madspild.
Tjek, hvad du allerede har i køkkenskabe, køleskab og fryser, inden du handler, så får du ikke købt noget, du allerede har.
Lav også en indkøbsliste til at holde overblik, når du er ude for at handle. Så undgår du at få købt for meget ind, når supermarkedet lokker med tilbud, mængderabatter og flotte juleopsætninger.
Julefrokost: Sådan mindsker du madspild
Traditionel julefrokost består typisk af sild og fiskeretter i starten af måltidet, hvor alle er mest sultne. Derfor skal du regne med, at der bliver spist godt af dem. Derefter kan appetitten godt aftage lidt.
Begræns derfor udvalget og mængderne af de lune retter. Der er også mange, der gerne vil gemme lidt appetit til en eventuel dessert. Serverer du mange forskellige retter, behøver du ikke lave lige meget af hver ret. Jo flere retter, desto mindre skal der være af hver ret.
Beregn to til fire skiver rugbrød og en til to skiver franskbrød per person til julefrokosten. Skær brødet, efterhånden som det bliver spist. Så kan du nemmere gemme resterne, uden brødet bliver tørt.
Overskydende rester skal hurtigst muligt pakkes ned og på køl. Hvis gæsterne bliver hængende til aftensmadstid, kan resterne passende findes frem igen.
Sammenskudsgilder, hvor alle tager lidt med, kan også være en idé til at gøre maden mere overkommelig til julefrokosten. God koordinering er dog vigtig, da du ellers risikerer at ende med alt for meget mad.
Juleaften: Sådan mindsker du madspild
Juleaften er fuld af dejlig mad, men for mange ender det med, at der er for meget. Faktisk skal du kun bruge 600-800 gram mad per person til et måltid julemad. Overvej om nogen i selskabet spiser ekstra meget, og beregn madmængden ud fra det.
And og flæskesteg er ofte på bordet juleaften, men overvej om du behøver begge dele. Hvis du vælger at servere begge dele, så forbered dig på at have kød tilovers, som du kan spise i dagene efter. Hvis du både serverer hvide og brunede kartofler, skal du huske at nedskalere mængden af hvide kartofler i forhold til hvor mange du plejer at lave per person.
Få resterne hurtigst muligt på køl, så du kan bruge det de efterfølgende dage. Kødet kan i dagene efter fx bruges i en sandwich sammen med overskydende rødkål, til biksemad eller i en frisk salat med plukket andekød. Overskydende kartofler kan fx bruges til kartoffelmadder, kartoffelpizza eller brases på panden.
Gem rester eller giv dem væk
Madrester fra juleaften eller julefrokosten, som stadig er friske, kan du enten fryse ned, bruge i din madlavning i dagene efter eller give dine gæster dem med hjem. Så kan de få glæde af resterne.
Planlæg julens måltider. Har du på forhånd planlagt, hvordan du kan bruge resterne til andre måltider, er der mindre risiko for, at mad ender i skraldespanden.
Opbevar madresterne korrekt og hav styr på holdbarheden. Så er der bedst chance for at undgå madspild.
Spar på kødet og pift op med julesalater
And, flæskesteg og medister udleder meget CO2, når det bliver produceret. Selvom kød påvirker klimaet negativt, er det en tradition at servere det til julearrangementer.
Du kan hjælpe klimaet ved at tilføje friske julesalater med rød- eller grønkål og andre grønne retter til julemenuen – både til julefrokosten eller juleaften. Salater med kål og bælgfrugter mætter godt.
Du kan også nedskalere kødforbruget til fordel for mere af det grønne. Det sparer du også penge på.
Vælg gerne råvarer i sæson - ikke kun til jul men hele året rundt.
Anretning kan mindske madspild
Tallerkener og fade ser mest indbydende ud, når de er fyldt med mad frem for halvtomme. Servér maden på små tallerkener og små fade - så øser gæsterne automatisk mindre op. Du kan også vælge at lave små portionsanretninger eller bidder af hver ret.
Servér maden lidt ad gangen – så kan du nemlig pakke madresterne i køleskabet løbende. Så undgår du, at maden står for længe ude og bliver dårlig på grund af bakterievækst.
Konfekt og julesmåkager: Sådan mindsker du madspild
Chokolade, julesmåkager, nødder, marcipan og nougat er nogle af de lækre sager, som ofte kommer på bordet i julemåneden. Det er også noget af det mad, hvor der ofte er små rester tilbage, der ender som madspild.
I stedet for at smide de små rester ud, kan du fx bruge dem til at lave til et chokoladebrud, også kaldet Rocky Road, hvor de søde sager vendes rundt i smeltet chokolade. Når du smelter chokolade til konfekt, så brug det overskydende chokolade i gryden til at lave en chokoladesovs.
Vil du undgå madspild, er det også vigtigt at opbevare småkager og marcipan korrekt. Småkager skal opbevares i en lufttæt beholder, så de bevarer deres sprødhed.
Marcipan er godt at opbevare i en tætsluttende beholder. Det kan blive tørt, hvis det ligger i skuffen i en åben emballage.

Sådan holder du jul uden uønsket kemi
Småkager, lyskæder og julepynt kan indeholde uønskede kemikalier for miljø og sundhed. Se, hvordan du begrænser din udsættelse for uønsket kemi i juletiden.

Gløgg: Sådan finder du den bedste
Gløgg skal smage af jul, men hvordan finder du den bedste gløgg, der smager godt og er god kvalitet?

Lyskæder er ofte fri for uønsket kemi
Uønsket kemi i lyskæder kan være de såkaldte ftalater. Det er blødgørende stoffer, som bruges i plastik, og som blandt andet er hormonforstyrrende.