Julemad: Sådan undgår du madspild
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Julemad: Sådan undgår du madspild

Julen byder på mange store måltider, og det kan være svært at undgå madspild. Følg disse enkle tips for at undgå at smide mad ud i julen. Så sparer du både penge og på jordens ressourcer.

Foto: Getty Images · 24. november 2023
Julebord med julemad

Imagecredit: Getty Images

Det kan være svært at undgå madspild i juletiden. Men hvis du undgår at smide mad ud, som I kunne have spist, sparer du både penge og hjælper klimaet.

Se, hvordan du kan undgå madspild i julen.  

Planlæg dine indkøb

Hvis du planlægger dine indkøb, kan du nemmere undgå madspild.

Tjek, hvad du allerede har i køkkenskabe, køleskab og fryser, inden du handler, så du ikke får købt noget, du allerede har.

Lav også en indkøbseddel til at holde overblikket. Så undgår du at købe for meget, når supermarkedet lokker med tilbud, mængderabatter og flotte juleopsætninger.

Begræns antallet af lune retter til julefrokosten

Til julefrokoster er der ofte tradition for at servere mange forskellige retter som sild, laks, leverpostej, medister, flæskesteg, rødkål osv.

Prøv at begrænse udvalget og mængderne af de lune retter. Hvis du serverer mange forskellige retter, behøver du ikke lave lige meget af hver ret. Jo flere retter, desto mindre skal der være af hver ret. 

Anretning kan mindske madspild

Tallerkener og fade ser mest indbydende ud, når de er fyldt med mad.

Prøv at servere maden på små tallerkener og på små fade. Så tager gæsterne automatisk mindre på tallerkenen. Du kan også vælge at lave små portionsanretninger af hver ret. 

Gem resterne - og glem dem ikke

Madrester fra juleaften eller julefrokosten, som stadig er friske, kan du enten fryse ned, bruge i dagene efter eller give dine gæster med hjem. 

Hvis du på forhånd planlægger, hvordan du vil bruge resterne fra julen til andre måltider, er der mindre risiko for, at resterne ender i skraldespanden. Og så glemmer du heller ikke, at du har resterne. 

Få alle rester hurtigst muligt på køl og opbevar madresterne korrekt, så den holder længere. 

Spar på kødet og spis flere grønne juleretter

Mange serverer både and og flæskesteg juleaften, men overvej om I behøver begge dele. Hvis du vælger at servere begge dele, så forvent at have kød tilovers, som I kan spise i dagene efter. 

Du kan hjælpe klimaet ved at tilføje friske julesalater med rød- eller grønkål og andre grønne retter til julemenuen – både til julefrokosten og juleaften. Salater med kål og bælgfrugter mætter godt.

Vælg gerne råvarer i sæson - ikke kun til jul, men hele året rundt.

Konfekt og julesmåkager: Sådan mindsker du madspild

Chokolade, julesmåkager, nødder, marcipan og nougat er nogle af de lækre sager, som ofte kommer på bordet i julemåneden. Men der er også ofte små rester tilbage, der ender som madspild.

I stedet for at smide de små rester ud, kan du fx bruge dem til at lave til et chokoladebrud, også kaldet Rocky Road, hvor de søde sager vendes rundt i smeltet chokolade. Når du smelter chokolade til konfekt, så brug det overskydende chokolade i gryden til at lave en chokoladesovs.

Vil du undgå madspild, er det vigtigt at opbevare småkager og marcipan korrekt. Småkager skal opbevares i en lufttæt beholder, så de bevarer deres sprødhed.

Marcipan er godt at opbevare i en tætsluttende beholder. Det kan blive tørt, hvis det ligger i skuffen i en åben emballage.