Mørk chokolade: Disse er Bedst i Test
Mørk chokolade kan smage meget forskelligt, også selvom de alle har et kakaoindhold på 70 %. Se hvilke chokolader vores testpanel foretrækker.
Mørk chokolade består i langt de fleste tilfælde af tre ingredienser: kakaomasse, som er den tørre del af kakaobønnen, kakaosmør, som er det fedtstof, kakaobønnen indeholder, samt sukker.
Trods de få ingredienser smager mørk chokolade meget forskelligt. Det skyldes, at kakaobønner i sig selv smager forskelligt, og de kan ristes forskelligt.
Chokoladen kan derudover sammensættes med forskellige mængder af sukker, kakaomasse og kakaosmør, hvilket giver den mørke chokolade uendeligt mange smagsvariationer.
Smagt af 86 forbrugere
Vi har testet 11 forskellige mørke chokolader med et kakaoindhold på mellem 70 % og 72 %. I vores mørk chokolade-test er chokoladerne blevet smagstestet af 86 almindelige forbrugere.
Vi har også testet chokoladen på laboratorium for uønsket kemi som tungmetaller, svampegifte og tjærestoffer, og så har vi vurderet informationen på emballagen.
Følgende chokolademærker er testet:
Anthon Berg, Björnsted, Coop 365 Økologi, Fairglobe, Friis-Holm, Grøn Balance, Lindt Excellence, Ombar, Seed and Bean, Valrhona og Økoladen
Billig chokolade kan godt smage godt
Overordnet set viser smagstesten, at der ikke er nogen sammenhæng mellem pris og kvalitet, og at priserne heller ikke hænger sammen med, hvorvidt chokoladen er økologisk eller ej. Man skal selvfølgelig huske, at chokoladesmag er subjektiv, men blandt deltagerne var der meget bred enighed om, hvilken chokolade der smagte bedst
Oprindelsesland og mærker forvirrer
Mange af chokoladerne har forskellige mærker på indpakningen, både troværdige mærker fra myndigheder eller organisationer som økologimærket, Fairtrade og Rainforest Alliance, men også producenternes egne mærker fremgår på nogle af chokoladerne. Det kan være forvirrende at finde rundt i. Det er svært at vide præcis hvad, de producenternes egne mærker dækker over, og om producenterne fører kontrol med, at de standarder, de selv har sat, bliver overholdt.
Det er også kun på få af de testede chokoladers emballager, at der reelt er oplyst oprindelsesland. På nogle af chokoladerne står der slet ikke noget om oprindelse, på andre står der blot, at ingredienserne ikke er fra EU,
I Forbrugerrådet Tænk mener vi, at der bør fremgå så mange relevante informationer som muligt på emballagen, så forbrugerne ved, hvad det er, de køber, og hvor det kommer fra. At skrive, at chokoladen ikke er fra EU, hjælper ikke forbrugerne.
4 gode råd til god chokolade
René Wagner, chocolatier og kok hos Hotel- og Restaurantskolen, giver her fire gode råd, når du skal købe chokolade.
- En rigtig god mørk chokolade vil ofte have en rødlig brun farve. En meget mørk eller næsten sort farve vil typisk være et tegn på, at chokoladen er blevet ristet for meget eller tørret over åben ild, hvilket kan give en dårlig eller røget smag.
- Kig efter på chokoladens emballage, om du kan se, hvor meget af kakaoindholdet, der er henholdsvis kakao tørstof of kakaosmør. Fordelingen skal helst være så tæt på 50/50 som muligt med en lille overvægt af kakaosmør.
- En høj kakao procent siger ikke nødvendigvis noget om chokoladens kvalitet. Det er en myte, at jo mørkere, jo bedre – det kommer helt an på, om der er brugt gode chokoladebønner, og hvordan chokoladen er produceret.
- Køber du en god chokolade til at nyde ren, bør du spise den langsomt og lade den smelte på tungen frem for at tygge den. Kun der kommer alle de spændende smagsnoter frem. Chokolade kan have alle mulige aromastoffer, fx citron, bær eller blomster.
Disse chokolader er de bedste i testen
Brugerne i smagstesten beskrev smagsvinderen som en mild chokolade med en frisk og frugtig eftersmag, der smelter godt på tungen.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Hvad indeholder mørk chokolade?
Hvad indeholder mørk chokolade og hvad er det lavet af? Og hvad betyder det egentlig, at der er 70 procent kakao i den mørke chokolade? Få svaret her.
Disse slikposer indeholder titaniumdioxid
Titaniumdioxid er blevet forbudt som farvestof i mad. Men der kan stadig gå tid, før det er helt væk fra hylderne. Se, om dit yndlingsslik indeholder stoffet.
Chokolade: Sådan vælger du etisk og mindre miljøbelastende
Mærker, der påstår, at chokolade er ansvarligt produceret, er der mange af. Men hvad betyder mærkerne - og kan du stole på dem?