Formalet kaffe: Her er de bedste i testen
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Her er den bedste formalede kaffe

Hvilken formalet kaffe er bedst? Eksperter, forbrugere og laboratoriet har smagstestet de formalede kaffer, du finder på hylderne i supermarkedet. Se resultatet her.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 10. november 2022
Her er den bedste formalet kaffe

Fotokredit: Getty Images

Hvordan klarer de populære kaffer fra Karat, Merrild og BKI sig i en smagstest sammenlignet med fx Irmas økologiske kaffe og den dyre formalede kaffe fra Peter Larsen Kaffe? Og indeholder de formalede kaffer nu også det, der står på emballagen, eller er der snydt med blandingerne, og hvordan ser det ud med indholdet af akrylamid i kafferne?

To eksperter i kaffesmagning og 15 forbrugere har duftet til og blindsmagt formalede kaffer. Kafferne har desuden været i laboratoriet, som bl.a. har undersøgt, om kaffen er robusta eller arabica eller begge dele.

Disse formalede kaffer har vi testet

Vi har testet 11 formalede kaffer, hvor den dyreste koster tre gange mere end den billigste i testen.

Kafferne kommer fra:

  • Karat
  • Irma
  • Carte Noire
  • Merrild
  • Peter Larsen Kaffe
  • Gevalia
  • Café Grand
  • Lavazza
  • Café Noir
  • BKI
  • Bellarom

Den bedste kaffe er ikke den formalede

Mange af de testede kaffer har ifølge eksperterne det til fælles, at de ikke overrasker i smagen. Det er kaffe, der appellerer til det brede publikum frem for at give spændende og overraskende gode smagsoplevelser. Skal du have en kaffeoplevelse udover det sædvanlige, er det altså ikke den formalede kaffe, du skal gå efter.

“Standarden af formalet kaffe er ikke særlig høj. Kaffe smager generelt bedre, hvis bønnerne er friskmalede,” siger smagsekspert Kristian Lildholdt.

Arabica- eller robustabønner?

Langt det meste kaffe i verden laves af arabicabønner (60 procent) eller robustabønner (30 procent). Arabicabønnen er mild og rund i smagen, hvorimod robustabønnen er skarp i smagen og har en bitter eftersmag. God kvalitetskaffe er lavet på arabicabønner, som også er danskernes favorit.

Det bekræfter testen. Her er der nemlig en tydelig sammenhæng mellem, hvor godt kaffen smager, og hvor meget robusta der er i. Kaffe med robusta falder ikke i god jord hos hverken eksperter eller forbrugere.

Laboratoriet har desuden undersøgt, om kaffen er robusta eller arabica eller begge dele, og her stemmer resultaterne overens med det, som producenterne oplyser på emballagen.

Pris og kvalitet hænger sammen

Kafferne i testen svinger i pris fra 50 kroner per kilo for den billigste til 175 kroner kiloet for den dyreste. Konklusionen på testen er, at jo dyrere den formalede kaffe er, jo bedre smager den også.

Eksperterne og forbrugerne er enige om, hvilke kaffer der smager bedst, og hvilke der smager dårligst. Generelt er eksperternes smagsdomme over de testede kaffer dog lige en tand hårdere end forbrugernes.

Lavt indhold af akrylamid i formalet kaffe

Der er akrylamid i ristede kaffebønner, men laboratoriet har dog kun fundet et forholdsvist lavt indhold af det kræftfremkaldende stof i de undersøgte kaffer. Ifølge testansvarlig Peter Skjødt viser det, at producenterne “gudskelov har styr på produktionen”.

Disse formalede kaffer klarer sig bedst i testen

Der er ingen af de formalede kaffer, som bliver Bedst i Test, men vi har udvalgt to kaffer, som klarer sig bedst i vores test.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?