Her er den bedste instantkaffe
Instantkaffe er en nem, hurtig og praktisk kaffe, der blot skal opløses i varmt vand – men der er stor forskel på kvalitet og smag. Se hvilken der får Anbefaler
Det er nemt og hurtigt at lave en kop instantkaffe, og ifølge Dansk Kaffeinformation er hver femte af de tre til fire kopper kaffe, som vi danskere drikker om dagen, da også netop instantkaffe – eller pulverkaffe, som den også kaldes. Vi har testet smag og kvalitet
Hovedkonklusioner af testen af instantkaffe
- Instantkaffe er dyr kaffe
- Nogle af de testede instantkaffemærker indeholder meget akrylamid
- Koffeinindholdet er meget svingende
Uvildig test af instantkaffe
Vi har her testet 12 forskellige instantkaffer, der kan købes i supermarkedet eller i helsekostbutikken. Halvdelen af de testede kaffer er økologiske. Vi har haft 30 forbrugere til at vurdere smagen af instantkafferne i en blindsmagning, hvor alle kafferne er doseret efter anvisningerne på emballagen.
Vi har også haft kafferne i et laboratorium, hvor de er blevet kemisk analyseret for det kræftfremkaldende stof akrylamid og for indholdet af koffein.
Og endelig har vi kigget nærmere på emballagerne for bl.a. at se, om der oplyses om kaffesorter, hvor kaffen kommer fra, og hvordan produktet skal emballagesorteres.
Disse instantkaffer har vi testet
Vi har testet pulverkaffe fra følgende mærker
Bellarom, BKI, Café Noir, Clipper, Grøn Balance, illy, Merrild, Nescafé, Peter Larsen Kaffe, Rema 1000, Salling ØKO og Änglamark
Instantkaffe er meget dyr kaffe
Pulverkaffe er meget dyr kaffe. I de produkter vi har testet svinger kiloprisen på mellem 300 - 885 kr.
Fordelen ved instantkaffe er dog, at der kan være mindre madspild med instantkaffe, hvis alternativet er, at du brygger en hel kande filterkaffe, drikker halvdelen og smider resten ud.
Instantkaffe er frysetørret kaffe
Størstedelen af den instantkaffe der købes i Danmark er frysetørret, men det er også muligt at spraytørre kaffekoncentratet til små fine partikler, under en kraftig strøm af meget varm luft.
Den frysetørrede kaffe fremstilles ved at brygge en meget stærk kaffe, som opkoncentreres til et kaffekoncentrat.
Under processen kan aromastoffer gå tabt, men nogle teknologier gør det muligt at indfange og genindføre dem senere i processen. Koncentratet tørres derefter, oftest ved frysetørring, hvor det nedfryses til omkring minus 45 grader under vakuum, så alt vandet fordamper. Resultatet er granulater af instantkaffe, klar til brug.
Der er bekymrende meget akrylamid i nogle instantkaffer
Al kaffe indeholder det skadelige stof akrylamid, men der er forskel på, hvor høje mængderne er i de instantkaffer, vi har undersøgt i laboratoriet. Akrylamid opstår under ristningen af kaffen.
Tre forskellige instantkaffe har et indhold, der ligger over EU’s såkaldte benchmarkniveau. Det er problematisk, at indholdet af akrylamid er så højt, og da der ikke er problemer med alle de testede kaffer, viser det, at mængden af akrylamid ikke behøver at være så høj.
Nogle typer instantkaffe er uden ret meget koffein
Mange af os snupper en kop kaffe, fordi vi vil kvikkes op, men vores laboratorietest viser, at der i nogle instantkaffer ikke er ret meget koffein i.
I en normal kop filterkaffe på to deciliter er indholdet af koffein på omkring 100 mg. I en af de undersøgte instantkaffer er der blot 54,8 mg, hvilket svarer til, at du drikker en halv kop almindelig filterkaffe. Det gennemsnitlige koffeinindhold på de testede pulverkaffer ligger på omkring 70 – 80 mg for en kop kaffe på to deciliter. To af de testede instantkaffer har et koffeinindhold på ca. 100 mg pr kop kaffe.
Mange oplyser ikke om kaffesorten
Mange typer af instantkaffe er lavet af Robusta-bønnen, som indeholder næsten dobbelt så meget koffein som kaffesorten Arabica, derfor er det overraskende at koffeinindholdet er lavere end i de fleste typer af filterkaffe.
Kun på halvdelen af de typer instantkaffe, vi har testet, oplyser hvilke bønner kafferne er brygget på. På de mærker hvor producenten oplyser bønnetypen, er kaffen oftest lavet på Arabica-bønner eller en blanding af Arabica og Robusta.
Det er ikke et lovkrav, at producenterne skal oplyse om hvilke typer bønner de bruger, men det er god information, som burde være tilgængelig. Det samme gælder for informationer om hvor kaffen stammer fra. Her er det kun Peter Lasen-kaffen, som oplyser at kaffen stammer fra Afrika, Sydøst Asien og Central Amerika.
Disse to slags instantkaffe er gode valg
Langt fra alle 12 instantkaffer falder i god smag hos smagspanelet, som dog giver topkarakter til to af kafferne, men da den en har et højt indhold af akrylamid, Får kun den ene vores Anbefaler-logo. Vi fremhæver også en anden kaffe, som er et billigere og økologisk valg.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Disse 3 instantkaffer har et højt indhold af akrylamid
Tre ud af 12 af de typer instantkaffe vi har testet, har et indhold af det skadelige stof akrylamid, der ligger over det anbefalede EU-niveau.
Sådan laver du en god kop kaffe
Hvordan laver du den bedste kop kaffe? Uanset om du er til filterkaffe, instant, eller kapselkaffe, får du her tips til hvordan du kan optimere din kaffebrygning derhjemme.
Disse kapselkaffemaskiner er bedst i test
En dyr kaffemaskine til kapsler er ikke nødvendigvis bedre til at lave en espresso end en billig viser vores uvildige test. Se de bedste kapselkaffemaskiner til Nespresso-kapsler.