Leverpostej - Sådan finder du den bedste Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan finder du den bedste leverpostej

Leverpostej er en klassiker til frokost og i juletiden. Vi giver dig fif til at finde din foretrukne blandt de mange variationer i supermarkedet.

Foto: iStock · 31. oktober 2022
leverpostejsmad

Imagecredit: iStock

Lun leverpostej er en klassiker på frokostbordet til jul og påske. Har du ikke tid til at lave en hjemmelavet, så har supermarkederne mange varianter at byde på som baconleverpostej, grovhakket leverpostej, fransk postej eller julepostej. Det kan derfor være svært at finde den bedste.

Vi har testet leverpostej ti forskellige leverpostejer lavet på grisekød, men der er mange forskellige varianter på markedet. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan du vælger en god leverpostej. Du får også hjælp til at kende forskel på økologisk, fedtfattig og dyrevelfærdsmærket leverpostej.

Hvad er leverpostej lavet af?

Færdiglavet leverpostej kan være lavet af lever fra svinekød, oksekød eller kylling og spæk tilsat eksempelvis mel, bacon, fløde, løg eller forskellige krydderier. Derudover er der desuden ofte tilsat skummetmælkspulver, konserveringsmiddel og stabilisator. 

Leverpostej kan være grovhakket eller fransk, der er finthakket og så findes der også glutenfrie varianter.

  Leverpostej: Sådan vælger du

  Leverpostej med meget smag hænger ofte sammen med en stor mængde af fedt og lever, hvilket du kan se på varedeklarationen.

  Mærker på leverpostejen kan derudover gøre det lettere for dig at finde den leverpostej, du foretrækker. Mærkerne kan nemlig sige noget om sundheden eller produktionen af din leverpostej:

  • Vil du have leverpostej med færre tilsætningsstoffer? Så vælg økologisk leverpostej, hvor færre tilsætningsstoffer er godkendt. Desuden kommer lever og spæk samt mælk og fløde i økologisk leverpostej fra dyr, der er opdrættet økologisk med særlige krav til foderstoffer og antibiotikaforbrug. Kig efter det røde økologimærke eller det grønne EU-blad.
  • Vil du have leverpostej med god dyrevelfærd? Så køb økologisk leverpostej, leverpostej med mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, mindst 2 kløvere på Coops dyrevelfærdsmærke eller 3 hjerter på Fødevarestyrelsens mærke Bedre Dyrevelfærd. Disse mærkninger garanterer, at du køber produkter, hvor dyrene har haft fri adgang til mad, vand og til at komme ud i det fri.
  • Vil du have sundere leverpostej? Så vælg leverpostej med Nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket er Fødevarestyrelsens officielle ernæringsmærke. Leverpostej, der har et lavere indhold af eksempelvis fedt og salt end sammenlignelige produkter i samme kategori, kan blive mærket med nøglehullet.

  Spæk gør leverpostejen fed

  Leverpostej er ofte en fed sag.

  Spæk udgør mere end en tredjedel af indholdet i mange typer af færdigkøbt leverpostej, og ofte indeholder leverpostej også fløde.

  Fødevarestyrelsen anbefaler, at du vælger magert kød og kødpålæg. Ønsker du at finde en sundere variant af leverpostej, kan du kigge efter Nøglehulsmærket på pakken.

  Fedtfattig leverpostej er fyldt med mel og salt

  Fedtfattig leverpostej indeholder tit mælk og vand i stedet for fløde og spæk. Det betyder, at leverpostejen ofte bliver tilsat hvedemel og andre former for stivelse for at få en god konsistens.

  Tilsætningsstoffer i form af stabilisatorer kan også være tilsat for at sikre en god konsistens.

  Saltindholdet er generelt højt i leverpostej – omkring 1,5 gram per 100 gram. Vær opmærksom på, at saltindholdet ofte er endnu højere i fedtreduceret leverpostej.

  Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke spiser mere end 5-6 gram salt om dagen.

  Smagsforstærkere er udbredt i fedtfattig leverpostej

  Ansjoser og krydderier bliver ofte brugt til at give leverpostejen ekstra smag. Men i de fedtfattige varianter tager producenten ofte flere midler i brug for at give produktet en god smag.  

  Sukker kan blandt andet være tilsat for at give smag. Også smagsforstærkere som gærekstrakt, glutamat og mononatriumglutamat (E621-E625) kan være brugt.

  Mononatriumglutamat, også kendt som "det tredje krydderi", har været til stor diskussion. Nogle mennesker kan få en kortvarig overfølsomhedsreaktion med rødmen, hovedpine, trykken for brystet og kvalme, når de spiser mad tilsat mononatriumglutamat.

  Meget få mennesker oplever en reaktion på mononatriumglutaminat. Stoffet er godkendt, og Fødevarestyrelsen betragter det som uskadeligt.