Sådan finder du den bedste leverpostej
Leverpostej er en klassiker til frokost og i juletiden. Få hjælp til at finde din foretrukne leverpostej blandt de mange varianter i supermarkedet.
Lun leverpostej er en klassiker på frokostbordet til jul og påske. Supermarkederne har mange varianter at byde på som baconleverpostej, grovhakket leverpostej, fransk postej eller julepostej. Men hvad er den bedste?
Vi har testet ti forskellige leverpostejer lavet på grisekød, men der er mange forskellige varianter på markedet. Nedenfor ser vi nærmere på, hvordan du vælger en god leverpostej. Du får også hjælp til at kende forskel på økologisk, fedtfattig og dyrevelfærdsmærket leverpostej.
Hvad er leverpostej lavet af?
Færdiglavet leverpostej kan være lavet af lever fra svinekød, oksekød eller kylling og spæk tilsat eksempelvis mel eller anden stivelse, bacon, fløde, løg eller forskellige krydderier. Derudover er der desuden ofte tilsat skummetmælkspulver, konserveringsmiddel og stabilisator.
Leverpostej kan være grovhakket eller fransk, der er finthakket. Der findes også glutenfrie varianter.
Saltindholdet er generelt højt i leverpostej – omkring 1,5 gram per 100 gram. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke spiser mere end 5-6 gram salt om dagen.
Sådan vælger du en god leverpostej
Leverpostej med meget smag hænger ofte sammen med en stor mængde af fedt og lever, hvilket du kan se på varedeklarationen.
Mærker på leverpostejen kan derudover gøre det lettere for dig at finde den leverpostej, du foretrækker. Mærkerne kan nemlig sige noget om sundheden eller produktionen af din leverpostej:
- Vil du have leverpostej med færre tilsætningsstoffer? Så vælg økologisk leverpostej, hvor færre tilsætningsstoffer er godkendt. Desuden kommer lever og spæk samt mælk og fløde i økologisk leverpostej fra dyr, der er opdrættet økologisk med særlige krav til foderstoffer og antibiotikaforbrug. Kig efter det røde økologimærke eller det grønne EU-blad.
- Vil du have leverpostej med god dyrevelfærd? Så køb økologisk leverpostej, leverpostej med mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse eller 3 hjerter på Fødevarestyrelsens mærke Bedre Dyrevelfærd. Disse mærkninger garanterer, at du køber produkter, hvor dyrene har haft væsentlig bedre dyrevelfærd og at komme ud i det fri, i hvert fald en del af året.
- Vil du have en sundere leverpostej? Så vælg leverpostej med Nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket er Fødevarestyrelsens officielle ernæringsmærke. Leverpostej, der har et lavere indhold af eksempelvis fedt og salt end sammenlignelige produkter i samme kategori, kan blive mærket med nøglehullet.
Spæk gør leverpostejen fed
Spæk udgør mere end en tredjedel af indholdet i mange typer af færdigkøbt leverpostej, og ofte indeholder leverpostej også fløde.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du vælger magert kød og kødpålæg. Ønsker du at finde en sundere variant af leverpostej, kan du kigge efter Nøglehulsmærket på pakken.
Der kan være tilsat smagsforstærkere i leverpostej
Ansjoser og krydderier bliver ofte brugt til at give leverpostejen ekstra smag.
Også smagsforstærkere som gærekstrakt og i nogle få tilfælde glutaminsyrer/glutamater (E620-E625) kan være brugt. Herunder Mononatriumglutamat (E621), også kendt som "det tredje krydderi".
Nogle mennesker kan få en overfølsomhedsreaktion overfor glutaminsyrer/glutamater med rødmen, hovedpine, trykken for brystet og kvalme. Gærekstrakt indeholder naturligt et højt indhold af glutamat.
Stoffet er godkendt i EU.
Sådan får du de bedste rejer
Hvordan får du de bedste rejer til rejemadden eller rejecocktailen? Det handler både om, hvilke rejer du køber, og hvordan du behandler rejerne hjemme i køkkenet.
Sild: Sådan finder du en god sild
Det kan være svært at gennemskue pris og kvalitet, når du skal vælge marinerede sild i supermarkedet. Her kan du lære forskellene på gammeldags modnede og hurtigmodnede sild.
Flæskesteg: Sådan får du en god gris på bordet
Skal grisen have haft et godt liv? Få vores råd til, hvordan du vælger en god flæskesteg.