Leverpostej - Sådan finder du den bedste
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan finder du den bedste leverpostej

Leverpostej er en klassiker til frokost og i juletiden. Få hjælp til at finde din foretrukne leverpostej blandt de mange varianter i supermarkedet.

Foto: iStock · 1. december 2023
leverpostejsmad

Fotokredit: iStock

Lun leverpostej er en klassiker på frokostbordet til jul og påske. Har du ikke mulighed for at lave en hjemmelavet, så har supermarkederne mange varianter at byde på som baconleverpostej, grovhakket leverpostej, fransk postej eller julepostej. Men hvad er den bedste? 

Vi har testet ti forskellige leverpostejer lavet på grisekød, men der er mange forskellige varianter på markedet. Nedenfor ser vi nærmere på, hvordan du vælger en god leverpostej. Du får også hjælp til at kende forskel på økologisk, fedtfattig og dyrevelfærdsmærket leverpostej.

Hvad er leverpostej lavet af?

Færdiglavet leverpostej kan være lavet af lever fra svinekød, oksekød eller kylling og spæk tilsat eksempelvis mel eller anden stivelse, bacon, fløde, løg eller forskellige krydderier. Derudover er der desuden ofte tilsat skummetmælkspulver, konserveringsmiddel og stabilisator. 

Leverpostej kan være grovhakket eller fransk, der er finthakket. Der findes også glutenfrie varianter.

Saltindholdet er generelt højt i leverpostej – omkring 1,5 gram per 100 gram. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke spiser mere end 5-6 gram salt om dagen.

Leverpostej: Sådan vælger du

Leverpostej med meget smag hænger ofte sammen med en stor mængde af fedt og lever, hvilket du kan se på varedeklarationen.

Mærker på leverpostejen kan derudover gøre det lettere for dig at finde den leverpostej, du foretrækker. Mærkerne kan nemlig sige noget om sundheden eller produktionen af din leverpostej:

  • Vil du have leverpostej med færre tilsætningsstoffer? Så vælg økologisk leverpostej, hvor færre tilsætningsstoffer er godkendt. Desuden kommer lever og spæk samt mælk og fløde i økologisk leverpostej fra dyr, der er opdrættet økologisk med særlige krav til foderstoffer og antibiotikaforbrug. Kig efter det røde økologimærke eller det grønne EU-blad.
  • Vil du have leverpostej med god dyrevelfærd? Så køb økologisk leverpostej, leverpostej med mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse eller 3 hjerter på Fødevarestyrelsens mærke Bedre Dyrevelfærd. Disse mærkninger garanterer, at du køber produkter, hvor dyrene har haft fri adgang til mad, vand og til at komme ud i det fri.
  • Vil du have sundere leverpostej? Så vælg leverpostej med Nøglehulsmærket. Nøglehulsmærket er Fødevarestyrelsens officielle ernæringsmærke. Leverpostej, der har et lavere indhold af eksempelvis fedt og salt end sammenlignelige produkter i samme kategori, kan blive mærket med nøglehullet.

Spæk gør leverpostejen fed

Leverpostej er ofte en fed sag.

Spæk udgør mere end en tredjedel af indholdet i mange typer af færdigkøbt leverpostej, og ofte indeholder leverpostej også fløde.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du vælger magert kød og kødpålæg. Ønsker du at finde en sundere variant af leverpostej, kan du kigge efter Nøglehulsmærket på pakken.

Der kan være tilsat smagsforstærkere i leverpostej

Ansjoser og krydderier bliver ofte brugt til at give leverpostejen ekstra smag.

Også smagsforstærkere som gærekstrakt og i nogle få tilfælde glutaminsyrer/glutamater (E620-E625) kan være brugt. Herunder Mononatriumglutamat (E621), også kendt som "det tredje krydderi".

Nogle mennesker kan få en overfølsomhedsreaktion overfor glutaminsyrer/glutamater med rødmen, hovedpine, trykken for brystet og kvalme. Gærekstrakt indeholder naturligt et højt indhold af glutamat.

Stoffet er godkendt af Fødevarestyrelsen.