Disse veganske pølser smager bedst
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse plantepølser smager bedst  

Vi har testet plantepølser. Nogle smager som almindelig pølser, og andre gør slet ikke. Se, hvilke, der klarer sig bedst i smagstesten.

Morten Steiniche · Foto: Thomas Dahl · 19. april 2023
Disse veganske pølser er bedst i test

Vi har testet otte forskellige veganske pølser, som alle har det tilfælles, at der på emballagen indikeres, at de kan bruges i en hotdog. Plantepølserne har været stegt på panden.

To smagseksperter og flere end 100 almindelige forbrugere har testet veganerpølserne i en blindsmagning. Derudover har vi kigget på og vurderet næringsindholdet i de plantebaserede pølserne ved hjælp af informationerne på emballagen, og endelig har vi vurderet, hvor godt der informeres om blandt andet affaldssortering og opbevaring af pølserne.

Disse pølser har vi testet

I testen har vi smagstet veganske pølser fra mærkerne Hälsans Kök, Veggyness, Beyond Meat, Peas of Heaven, Ikea, Naturli’, Rømer Vegan og Nagel.

Stor forskel på de bedste og de dårligste

Alle de store indkøbskæder har veganske pølser på hylderne, men der er stor forskel på smagen af dem.

“Der er overraskende langt fra top til bund, og når der er så stor forskel, er det klart, at man som forbruger godt kan ramme forkert, når man køber ind. Men hvis man ikke kan lide det, man får, kan man heldigvis bare købe et andet mærke, når der er så meget forskelligt at vælge imellem,” siger Michael René, kandidat i fødevarevidenskab, forfatter til et væld af fagbøger om bl.a. sensoriske analyser af fødevarer, og en af testens to smagseksperter.

Skal den veganske pølse minde om en almindelig pølse?

Spørgsmålet om, hvordan en plantebaserede pølser skal smage og for den sags skyld se ud. Ifølge Michael René – som er kødspiser – må en vegansk pølse gerne se og smage anderledes end en almindeligpølse lavet på kød.

“Plantepølser behøver slet ikke at ligne almindelige pølser. De må gerne have deres eget udtryk,” siger han.

Claire Demontreuil, projekt- og kampagneleder i Dansk Vegetarisk Forening og testens anden smagsekspert har det o.k. med, at veganske pølser minder om almindelige pølser.

“Ja, det har jeg det fint med, så længe de smager godt. Det er godt, at der er et stort udvalg, så man har mulighed for at spise noget, der minder om en kødbaseret pølse,” siger hun.

Vælg en plantebaseret pølse til formålet

Når du skal vælge vegansk pølse, skal du – udover smagen – også tænke på, hvad pølsen skal bruges til. Det er fx ikke alle pølser i testen, der egner sig lige godt til at blive lagt i en hotdog. En af de testede pølser får netop kritik for at være meget blød i det og uden karakter.

Det handler om smag

Vores test er primært en smagstest, hvorfor eksperterne og forbrugernes smagsbedømmelser vægter tre fjerdedele i den samlede bedømmelse.

“I testen har vi ikke vægtet bedømmelsen af pølsernes næringsindhold særlig højt. Der er jo tale om pølser, som fx skal kunne bruges i en hotdog, og den slags pølser spiser man normalt ikke for sin sundheds skyld d” siger Peter Skjødt, testansvarlig på Forbrugerrådet Tænk.

Disse plantebaserede pølser klarer sig bedst i testen

Vi anbefaler to veganske pølser. De er meget forskellig i smag og tekstur den ene minder meget om en klassisk wienerpølse, mens den anden er meget mere en grøntsagspølse med stykker grøntsager i. Begge pølser var favoritter hos både forbrugere og eksperter.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?