Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Fisk og fiskepålæg: Sådan opbevarer du dem

Fisk og fiskepålæg er mad, der hurtigt bliver dårlig og ender som madspild, hvis det ikke opbevares rigtigt. Læs her, hvordan du bedst opbevarer din fisk.
Af Christina Vejsgaard
26. April 2017
Fisk og fiskepålæg: Sådan opbevarer du dem
Foto: iStock

Brug sanserne og undgå, at din fisk ender som madspild

Lugt og udseende er afgørende for, om du kan spise fisken. Hvis fisken ikke ser frisk ud eller lugter dårligt, så skal du ikke spise den. 

Fersk fisk

Rå fisk og fiskefars skal spises samme dag, som du køber det, med mindre det er pakket på en bestemt måde, så det kan holde sig længere.

Fisk fordærver hurtigt ved stuetemperatur og skal derfor altid opbevares i køleskab (max 2 grader) og pakkes lufttæt ind. Fisken holder kortere, når de bliver skåret op, fordi bakterierne får et større område at for­mere sig på.

Fersk fisk kan fryses, efter du har købt det. Fed fisk som laks og makrel kan holde 1-2 måneder i fryseren, men det kan blive harsk ved frysning. Mager fisk som torsk holder 3 til 6 måneder, fiskefars holder 1-2 måneder. Frossen fisk skal optøs i køleskab og spises samme dag.

Røget og gravad fisk

Røget, saltet og varmebehandlet fisk kan holde sig lidt længere end fersk fisk i køleskabet. Undtagelsen er gravad fisk, som har meget kort holdbarhed.

Røget sild og makrel holder 4-8 dage efter åbning, alt efter hvor friskrøget fisken er. 

Røget laks holder 2-3 dage efter åbning, mens gravad laks kun holder 1-2 dage.

Gravad og røget fisk kan efter åbning fryses i 3-4 uger.

Fiskepålæg

Marinerede sild holder 8-10 dage, når glasset er åbnet. 

Fiskepålæg på dåse skal lægges i ny emballage, efter dåsen er åbnet, for ellers kan små spor af metallet vandrer over i maden.

Fiskekonserves som makrel eller tun på dåse holder 2-3 dage i køleskabet. Muslinger og rejer skal helst spises samme dag eller senest dagen efter.

Holdbarhed forlænges af mangel på luft

Luftbårne bakterier vil gerne have ilt – derfor pakkes kødvarer ofte i beskyttet atmosfære, altså en iltfri atmosfære, der begrænser bakteriernes vækst.

Vakuummaskinen kan suge luften ud af en plastikpose, som maskinen derefter forsegler

Hvorfor du med fordel kan vakuumpakke, kan du læse mere om her

Kilder: Fødevarestyrelsen, altomkost.dk 

Bekæmp madspild

Slatne grøntsager og rester fra aftensmaden kan blive til lækre retter.

Mangler du inspiration til at bruge maden? Så download Forbrugerrådet Tænks app For resten og få tip til at bruge dine madrester.

Download appen her