Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Top 5: Varer, hvor Fairtrade batter

Bæredygtigt forbrug kan være svært at praktisere i supermarkedet. Her er en top 5 over varer, hvor det virkelig batter at vælge bæredygtigt og Fairtrade.
Af Anne-Katrine Nørholm
20. Juni 2017
Top 5: Varer, hvor Fairtrade batter
Foto: Thinkstock

Samfundsansvar: Hvad skal du købe?

Fairtrade, børnearbejde og bæredygtighed er emner, der optager mange mennesker, men det kan være svært til daglig at købe ind med øjet på samfundsansvar.

Fairtrade er med til at sikre bedre arbejdsvilkår og løn for bønderne i tredjeverdenslande, men hvilke varer gør den største forskel? Her er en top 5 over varer, hvor det virkelig nytter at vælge Fairtrade.

5. Roser: Vælg kenyanske Fairtrade-roser frem for konventionelle hollandske

Roser til dine kære? Du kan overveje, om det skal være Fairtrade-roser fra Kenya i stedet for de konventionelle fra Holland.

Fairtrade-roserne er med til at sikre en minimumsløn til de afrikanske bønder og samtidig give bønderne bedre arbejdsforhold.

Klimamæssigt er Fairtrade-roserne også et godt valg. CO2-aftrykket for de konventionelle hollandske roser kan nemlig være 5,8 gange større end for de afrikanske Fairtrade-roser, viste en undersøgelse fra Cranfield University i Storbritannien i 2007. Selv om Fairtrade-roserne fra Kenya bliver fløjet til Europa, er CO2-forbruget til blandt andet dyrkning i opvarmede drivhuse i Holland meget højere. Samtidig kommer der næsten dobbelt så mange roser ud af den afrikanske dyrkning pr. areal end den hollandske.

Læs rapporten (på engelsk) fra Cranfield University (pdf åbner i nyt vindue)

4. Sukker: Vælg Fairtrade-sukker, marmelade og saft

Fairtrade-sukker finder du blandt andet i marmelade, saft, chokolade og som rent produkt herhjemme. Når Fairtrade-mærket optræder på et sammensat produkt, betyder det, at alle de ingredienser i produktet, der kan være Fairtrade, er Fairtrade. I marmelade og saft skal sukkeret altså være fairtrade - i chokolade gælder det for både sukker og kakao. Samlet skal indholdet i et sammensat produkt være mindst 20 procent fairtrade for at kunne få mærket. 

Køber du Fairtrade-sukker, er du med til at sikre sukkerbønderne bedre arbejdsforhold samt en Fairtrade-bonus.

Bonussen er en ekstra sum penge, som bønderne tjener oven i prisen på deres sukker. Den bliver brugt på at forbedre lokalsamfundet og produktionen for eksempel ved at bygge en skole eller omlægge til økologi.

Læs mere om standarder for sammensatte produkter

3. Kakao: Vælg chokolade, der bekæmper børnearbejde

Kakao og dermed chokolade kan stamme fra børnearbejde.

Chokoladens mørke side, en dokumentar fra Ekstra Bladet i 2010, viser med 5 besøg i blandt andet Elfenbenskysten, at børn ned til 6 års alderen er involveret i kakaoproduktionen. En undersøgelse fra 2014 viser, at mængden af børnearbejde i kakaoindustrien er steget med 21 procent fra 2008/2009 - 2013/2014.

Fairtrade-mærket er et godt pejlemærke at gå efter, når du vælger kakao og chokolade. Fairtrade-organisationen bag mærket kæmper mod børnearbejde og forbyder brug af børnearbejde på de Fairtrade-certificerede kakaofarme.

Se Ekstra Bladets dokumentar Chokoladens mørke side

2. Kaffe: Gå efter Fairtrade-mærket

Kaffe er et yderst prisfølsomt produkt, og konkurrencen på verdensmarkedet er benhård. Det presser prisen, også for de små kaffebønder, der står for langt størstedelen af kaffeproduktionen i verden.

Prisen kan svinge utroligt meget. Og de store prisudsving kan sende hundredtusinder af bønder ud i dyb fattigdom, når priserne er i bund.

Fairtrade-mærket kaffe har garanteret kaffebønderne en minimums-indkomst, så de overlever både tider med laver priser og dårlige kaffehøster.

1. Bananer: Gå forbi de billigste og vælg bæredygtigt

Bananer er en af de varer, hvor der tit er priskrig. Men udover at det er dejligt billigt for dig som forbruger, betyder det også, at priserne falder for de banandyrkere, der lever af at sælge dem. I gennemsnit får en bananarbejder kun 7 procent af bananens pris.

Fairtrade-mærkede bananer sikrer banandyrkerne en mindsteløn og en række rettigheder som arbejdstagere. Desuden tjener de en Fairtrade-bonus, som blandt andet bliver brugt på bedre boliger og skolemateriale til børn. Plantageejere, der er Fairtrade-certificerede, er samtidig sikret en mindstepris for deres bananer.

Miljømæssigt er Fairtrade-bananen også et godt valg, fordi Fairtrade-certificeringen har opstillet standarder for brug af sprøjtegifte.