Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Marcipankonfekt: Er der mandler i dit marcipanbrød?

Ren rå marcipan skal indeholde mindst 60 procent mandler. I andre slags marcipanprodukter, som eksempelvis marcipanbrød, er mandelindholdet meget lavere.
Af Lars Nøhr Andresen
24. November 2016
Foto: Thomas Dahl

Ingen regler for mandelindhold

Mandler hører til i marcipan. Men reglerne specificerer ikke, hvor mange mandler, der skal være i et produkt, før producenterne må kalde det for marcipan.

Forbrugerrådet Tænk har set på mandelindholdet i en række populære konfekttyper med marcipan. Vi har også set på en bagemarcipan fra Odense Marcipan.

Og resultatet er:

Mandler er der få af, men masser af abrikoskerner

Abrikoskerner har i høj grad erstattet mandlerne i bagemarcipanen fra Odense Marcipan, der kun indeholder 15 procent mandler.

Konditorer siger, at abrikoskerner giver en bedre bageeffekt end mandler, og at det er grunden til, at man ofte finder abrikoskerner i bagemarcipan og masse til kransekager.

Anthon Bergs marcipanbrød er det eneste andet marcipanprodukt, der indeholder abrikoskerner, men det har samtidig et mandelindhold på 42 procent, hvilket er det højeste af de produkter, Forbrugerrådet Tænk har kigget på.

Færre mandler - meget mere sukker

Sukker erstatter mandlerne, så når marcipansnitterne indeholder 30 procent mandler, kan du være ret sikker på, at sukkerindholdet til gengæld er højt.

God marcipan skal bestå af cirka 66 procent mandler og 33 procent sukker. For det meste af marcipanen i konfektprodukterne, er der byttet om, så de består af 66 procent sukker og 33 procent mandler.

Mandelindhold i marcipankonfekt:

Se her, hvor stor en andel mandler udgør i følgende produkter:

  • Odense Bagemarcipan, mandelindhold i marcipan: 15%
  • Toms snekugler, mandelindhold i marcipan: 24,5%
  • Favorina Marzipan Bread, mandelindhold i marcipan: 27%
  • Favorina Marzipan Potatoes, mandelindhold i marcipan: 27%
  • Marcipansnitter, mandelindhold i marcipan: 30%
  • Ritter Sport Marzipan, mandelindhold i marcipan: 36%
  • Anthon Berg Marzipan Bar, mandelindhold i marcipan: 42%

Ren rå marcipan er der regler for

Marcipan må kun kalde for ‘ren rå’ marcipan, hvis mandelindholdet er på minimum 60 procent.

Forbrugerrådet Tænk har smagstestet 10 slags ren rå marcipan.

Find den bedste marcipan til julebordet i vores test af ren rå marcipan