Gå til hovedindhold

Disse ekstra jomfruolivenolier skal du ikke købe

Ni økologiske ekstra jomfruolivenolier er blevet testet på kvalitet og smag. En lever ikke op til kravene for ekstra jomfruolivenolie på trods af mærkaten, og en indeholder ftalater.

Trine Brøndsted og Gitte sØrensen · Foto: Getty Images · 2. oktober 2025
denne oliveolie dumper i test

Vi har testet ni økologiske ekstra jomfruolivenolier. De fleste af olivenolierne bliver solgt i supermarkederne, mens to kun bliver solgt på forhandlerens egen webshop. De ni ekstra jomfruolivenolier er testet for smag, indhold og kvalitet. 

Alle olier får topkarakter på renhed, hvilket vil sige, at der ikke er tegn på, at der er iblandet andre typer af olier.  Fedtsyresammensætningen og andre kemiske parametre er blevet testet i et laboratorium, og oliens smag er blevet testet af sensoriske ekspertpaneler. 

En ekstra jomfruolivenolier er ikke ′ekstra′

Der er dog stor forskel på kvaliteten af de ni olier. Testen viser at en af de ni olivenolier slet ikke lever op til de krav, der er for, at olien kan klassificeres som “ekstra jomfru”, som er et udtryk for oliens kvalitet. To andre ekstra jomfruolivenolie blev også i første omgang bedømt til ikke at være ”ekstra jomfru”

De olivenolier, som det sensoriske panel i første omgang bedømte ikke var ekstra jomfruolier, blev sendt til yderligere to nye paneler for at være sikre på konklusionen. Hvis to ud af de tre smagspaneler er enige, dumper olien den del af testen. Efter de tre olier havde været igennem tre uvildige smagspaneler, var der en olie som blev vurderet til ikke at være ekstra jomfru, mens en anden ”blot” endte med den dårlig sensorisk bedømmelse. 

Det er problematisk, at forbrugerne ikke kan regne med, at kvaliteten af flaskens indhold stemmer overens med det, der står på mærkaten.

Fund af uønskede ftalater i en olivenolie

Vi har i denne test undersøgt olierne for ftalater, som er en hormonforstyrrende blødgører, som bruges i plastmaterialer.

Der er ingen grænseværdier for hvor meget indhold af ftalater, der må være i en fødevare. Men der er grænser for, hvor meget fødevarekontaktmaterialer må afgive til maden. Hvert materiale må maksimalt afgive 0,5 mg/kg til fødevaren. Vi måler 0,8 mg/kg i olien. Vi kan ikke sige om det målte indhold stammer fra en eller flere kilder, men der bør ikke være ftalater i olivenolie, og vi fandt da heller ikke spor i nogle af de andre olier vi testede.

Da vi testede rapsolie i 2024, fandt vi også ftalater i en af de testede olier

Denne olivenolier dumper vores test 

Her kan du se de to olivenolier vi fandt problemer med. Den ene olivenolie dumper og den anden får en dårlig bedømmelse, fordi den indeholder ftalater. 

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?