Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Madspild: Top 5 retter med rester

Madrester kan blive til lækre retter. Spar penge, undgå madspild og brug dine rester i én af vores top 5 retter med rester.
Af Line Knutsson
15. Maj 2017
restepizza
Foto: Line Knutsson

5 lette madspilds-opskrifter

Madrester og mad, der er blevet gammel, ender tit i skraldespanden.

Men madspild er dyrt, for det er både spild af dine penge og jordens ressourcer. Og tit behøver du ikke smide maden ud.  Der findes mange lækre retter, hvor du nemt kan bruge dine rester.

Forbrugerrådet Tænk præsenterer her en liste over de 5 bedste retter med rester:

  • Hjemmelavet pizza 
  • Chili con carne og kødsovs
  • Lasagne
  • Tortillas
  • Brød og boller 

Få flere fif til at bruge dine madrester med vores For Resten-app

1. Pizza - den ultimative ret med rester

Pizza er den ultimative ret med rester, fordi du kan bruge rester i hvert eneste element af pizzaen.

Bunden kan du lave af dej, som du tilsætter rester af mælk, yoghurt, skyr eller cremefraiche, en rest kogte ris eller lidt grøntsagsmos eller -suppe. Du kan også lave små pizzaer, hvor du bruger skiver af daggammelt brød som bund.

Tomatsovsen laver du af en rest ketchup eller tacosauce blandet med rynkede eller bløde tomater, en rest syltede eller spirede hvidløg og krydderier. Har du ingen ingredienser til en tomatsovs, kan du smøre bunden med neutral eller krydret smøreost.

Kødtopping kan du lave af stort set alle slags rester af kød eller pålæg. Hamburgerryg, spegepølse, kødsovs og kylling fra dagen før fungerer alle fint på en pizza.

Grøntsager er også lækkert på en pizza. De fleste grøntsager kan bruges. Kartofler eller stokken af broccoli i tynde skiver, løg, peberfrugt, squash, en rest dåsemajs, pesto, oliven eller hvad du lige har i køleskabet.

Osten er en vigtig ingrediens på en pizza. De fleste osterester er gode på pizzaen – for eksempel bløde oste som brie og feta, blåskimmelost, en rest skæreost eller faste oste som emmentaler eller parmasan..

Pizza er en god måde at få tømt køleskabet før en ferie eller weekendtur, da du kan bruge alt det, der ikke kan holde sig i længere tid. Har du pizza til overs, kan du tage det med i madpakken.

2. Chili con carne og kødsovs

Kødet i chili con carne og kødsovs er traditionelt oksekød. Har du hakket svinekød eller kylling kan du godt bruge det i stedet. Har du en rest bacon eller spegepølse, kan du stege det sammen med kødet.

Ketchup og de sidste rester fra en dåse med flåede tomater kan være svære at få ud af beholderen. Skyl den sidste rest af de flåede tomater og ketchupflasken og hæld væden i sovsen, så får du det sidste med.

Grøntsager fylder godt op i en kødsauce. Du kan sagtens bruge for eksempel tomater, squash, aubergine, gulerødder, peberfrugt, bladselleri inklusiv bladene, spirede løg og hvidløg, selv om de er rynkede og kedelige

Kødsovs og chili con carne er gode som fyld i tortillas eller pitabrød, som topping på pizza eller som kødsovs i lasagne.

3. Lasagne

Lasagne kan du lave med en kødsovs, som er beskrevet ovenfor. Har du en rest kogt pasta i køleskabet, kan du komme den i lasagnen sammen med lasagnepladerne.

Lagsagnens topping kan du lave af forskellige typer ost. Du kan bruge både hårde og bløde oste. Til sidst kan du drysse lasagnen med lidt rasp lavet af daggammelt brød.

4. Tortillas og pitabrød

Tortillas og pitabrød kan du servere med kødrester og både friske og lidt rynkede grøntsager. Broccolistok, squash, spirede løg eller andre rester kan du stege på panden og krydre. Så har du lækkert fyld sammen med kødet.

5. Brød og boller

Bager du brød og boller, kan du bruge lejligheden til at komme af med en masse madrester.

Rester af ris, bulgur, quinoa eller lignende kan sagtens bruges i bolledejen som supplement til mel. Husk at justere opskriften med væske, så konsistensen forbliver nogenlunde den samme.

Rester af yoghurt, skyr, hytteost og revne eller mosede grøntsager kan du bruge i stedet for eller som supplement til vand. Bliver dejen lidt sjasket, kan du justere opskriften med mel, gryn eller lignende.

Find inspiration til flere retter med rester i vores madspildsapp For Resten