Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet havredrikke

6 havredrikke er testet for indhold af uønskede stoffer, og havredrikkene er også smagstestet af 50 forbrugere og 2 smagseksperter.
Af Lars Nøhr Andresen
16. Marts 2020
Foto: Lars Nøhr Andresen

Test af havredrikke

Forbrugerrådet Tænk har testet 6 havredrikke for smag og uønskede stoffer.

Sådan har vi udvalgt havredrikkene

6 havredrikke er indkøbt i supermarkeder eller helsekostbutikker. 

Havredrikkene er et bredt udvalg af de produkter, der findes i almindelige supermarkeder og helsekostbutikker. Vi har ikke medtaget havredrikke, der markedsføres til et specifikt brug som f.eks. til at komme i kaffen.

5 ud af 6 havredrikke er økologiske. 

Smagt af brugere og eksperter

Smagen er bedømt af et brugerpanel og af et ekspertpanel i en blindtest.

Brugerpanelet bestod  af 50 forbrugere, som alle bruger plantedrikke mindst én gang om ugen.

Brugerpanelet bedømte drikkenes udseende, duft og smag på en skala fra 1 til 9.

Ekspertpanelet bestod af: 

  • Lektor og fødevarekandidat Michael René
  • Kok og forfatter Christine Bille

Eksperterne gav en samlet bedømmelse af produkternes udseende, smag og duft på en skala fra 1 til 9.

Testet for indhold af uønskede stoffer

Et uvildigt laboratorium har testet havredrikkene for uønskede stoffer.

Laboratoriet har testet produkterne for indhold af bly, kadmium, arsen, nikkel og aluminium. Det er alle  metaller eller sporelementer, der kan forekomme i fødevarer som havre. Mængden afhænger af hvor havren er dyrket.

Laboratoriet har testet for klorat, der kan findes i plantedrikke. Det gør det som følge af brug af klor til desinfektion i produktionen eller fordi, der er blevet anvendt kloreret drikkevand i produktet.. 

Næringsindholdet er vurderet ud fra deklarationen

Næringsstofindhold er en bedømmelse af indholdet af næringsstoffer, som det er angivet på emballagen. Vi har kigget på indholdet af fedt, sukker, protein og salt.

Sukkerindholdet i havredrikkene er naturligt, og varierer fra 2-6 gram sukker pr. 100 gram. 

1 havredrik er beriget med kalcium, jod samt vitamin B2, B12 og D.

De øvrige havredrikke er ikke berigede. 

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Smagstest 75 %, 
  • uønskede stoffer 15 %, 
  • næringsstofindhold 10 %. 

Hvis uønskede stoffer bedømmes som ‘dårlig’, trækker det den samlede bedømmelse ned.