Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Forbrugerrådet Tænk anmelder chiafrø til Fødevarestyrelsen

Rester af sprøjtemidler over grænseværdien blev fundet i 3 slags chiafrø, da vi testede dem. Forbrugerrådet Tænk anmelder nu chiafrøene til Fødevarestyrelsen.
Af Mette Andrea Boesgaard
27. Oktober 2017

Chiafrø: Flere indeholdt sprøjtemidler

Forbrugerrådet Tænk testede i august 2017 chiafrø. 7 af de 10 testede chia­frø indeholder rester af sprøjtemidler – i 3 af produkterne var indholdet af rester fra sprøjtemidler over grænseværdien. Det er en stor andel, og Forbrugerrådet Tænk mener derfor, at der er tale om et generelt problem for chiafrø. Forbrugerrådet Tænk mener også, at det ikke kan bortforklares af batchforskelle eller tilfældigheder.

Forbrugerrådet Tænk har derfor anmeldt de 3 typer chiafrø, hvor grænseværdierne er overskredet, til Fødevarestyrelsen. Anmeldelsen sker for at sikre en opfølgning i forhold til de konkrete produkter.

De 3 anmeldte chiafrø er:

  • Spis Økologisk Økologiske chiafrø
  • Earth Control chiafrø
  • Toftkær Chiafrø

Økologiske chiafrø må ikke indeholde rester af sprøjtemidler

Økologiske chiafrø må ikke indeholde rester af sprøjtemidler – alligevel fandt vi sprøjtemidlet diquat i Spis Økologisk Økologiske chiafrø købt i Helsam. Indholdet overstiger grænseværdierne for "boghvede og andre pseudocerealier", som chiafrø hører under.

Se anmeldelsen her

Også Toftkær Chiafrø købt i Rema 1000 indeholdt diquat over grænseværdierne.

Se anmeldelsen her

Earth Control chiafrø indeholder rester af sprøjtemidlet paraquat. Paraquat er et meget giftigt sprøjtemiddel, der er forbudt i EU. Derudover indeholdt chiafrøene også 4 andre sprøjtemidler.

Se anmeldelsen her

Chiafrøene er ikke decideret sundhedsskadelige at spise. Anmeldelsen sker på baggrund af Forbrugerrådet Tænks test fra august 2017.

Find de bedste chiafrø i testen af chiafrø

Forbrugerrådet Tænk mener: Overraskende, at så mange chiafrø indeholder rester af sprøjtemidler

"Testens resultater overrasker os. Vi havde ikke forventet at finde rester af sprøjtemidler i så mange produkter og da slet ikke i nogen af de økologiske.

Sprøjtemidler i den enkelte fødevare er ikke i sig selv sundhedsskadeligt. Men de kan bidrage til den samlede udsættelse for problematiske stoffer, som du møder fra mange kilder i din hverdag."

Gitte Sørensen, testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk