Hvilke kammerjunkere er bedst? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Kammerjunkere: Heftige prisforskelle på simpel småkage

Kammerjunkere koster alt fra 20 kroner til over 160 kroner kiloet – men får du en mere lækker kammerjunker, hvis du tager de dyre? Smagstesten af 12 forskellige kammerjunkere udnævner en overraskende vinder.

Lars Nøhr Andresen & Christina Vejsgaard Foto: Thomas Dahl · 26. november 2021
12 kammerjunkere på et bord

Kammerjunkeren er en lille, "falsk" vaniljesmåkage, der ikke er helt så fin som rigtige småkager – ligesom den virkelige kammerjunker ikke var nær så fin som en kammerherre.

I 2017 smagstestede vi kammerjunkere. Testen findes ikke længere, da flere af produkterne ikke findes i handlen mere og opskrifter kan være ændret. Her kan du se hovedkonklusionerne af testen.

Billig kammerjunker vinder testen

First Price kammerjunkere kostede kun 20 kroner kiloet, men det var alligevel de kammerjunkere, som de 100 forbrugere syntes smagte bedst.

Den blev blandt andet rost for ikke at være for sød, at have en god sprødhed og en god smag af afdæmpet vanilje.

Flere smagstestere bemærkede, at den er, som en kammerjunker skal være.

Kammerjunkeren skal ikke genopfindes

Kammerjunkere lavet af fuldkorn eller kammerjunkere med kardemomme – ingen af nyskabelserne blev vurderet særligt positivt af smagstesterne.

Reinh van Hauen Kammerjunkere var som de eneste kammerjunkere i testen krydret med kardemomme.

Flere smagstestere bemærkede, at kardemomme ikke hører hjemme i en kammerjunker, og at det fik den til at minde smagsmæssigt om en pebernød.

Karen Volf Fuldkorns kammerjunkere var heller ikke succesfulde, og de grove kammerjunkere endte i bunden af i testen.

Hvorfor hedder det en kammerjunker?

Kammerjunker er en tidligere brugt hoftitel, som blev givet til en person, hvis opgave det var at være en fin tjener for en adelig person.

Kammerjunkeren var ikke en specielt fin titel, og det var ikke så fint som at være kammerherre – og ligesom den virkelige kammerjunker er den spiselige af slagsen heller ikke lige så fin som den finere småkage.