Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet vaniljeis

11 vaniljeis er blindtestet af et smagspanel på 72 almindelige forbrugere, der har vurderet hvor godt de kunne lide de enkelte is.
Af Lars Nøhr Andresen
18. Juni 2015
Sådan har vi testet vaniljeis
Foto: Kim Vadskær

Vaniljeisene er fra danske supermarkeder

11 vaniljeis fra danske supermarkeder er smagstestet, herunder er der er 4 økologiske produkter samt 1 fairtrade-certificeret produkt med i testen.

Smagen er vurderet i blindtest

Smagen er bedømt af et panel bestående af 72 forbrugere, der subjektivt har bedømt isene ud fra, hvor godt de kunne lide dem.

Testen foregik på Københavns Universitet i et særligt lokale indrettet til formålet, så deltagerne blandt andet ikke blev forstyrret unødigt under smagningen.

Vaniljeisene blev serveret i neutrale kopper, og hver deltager fik en kugle af hver is i tilfældig rækkefølge.

Panelets forventninger er noteret

Testpersoner blev desuden i ugen op til testen bedt om at udfylde et spørgeskema, hvor de skulle vurdere, hvor godt de troede, de ville kunne lide isene på baggrund af emballagen.

Deklaration skal være fyldestgørende

Deklaration og emballage er en bedømmelse af oplysningerne på emballagen om blandt andet holdbarhed, produktionsdato, opbevaring og eventuelle anprisninger, og vi har bedømt selve emballagens udformning og materiale for, hvor nemt det for eksempel er at lave kugler af isen.

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Smag: 90 %,
  • Deklaration og emballage: 10 %.