Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sådan har vi testet smør

Forbrugerrådet Tænk har testet 14 slags smør. Smørret er smagstestet og er testet på laboratorium for harskhed og indholdet af vand.
Af Lars Nøhr Andresen
8. Maj 2017
Foto: Lars Nøhr Andresen

Kun rigtigt smør i testen

Forbrugerrådet Tænk har testet 14 smør fra supermarkeder og specialbutikker. Der er tale om rigtig smør, og der er derfor ingen blandingsprodukter med i testen.

5 eksperter har blindsmagt

Smagsvurderingen er foretaget af fem eksperter, der har smagt alle 14 slags smør i ren form og vurderet udseendet, duften, smagen og konsistensen.

Testen blev foretaget som en blindtest, så smagerne ikke havde mulighed for at vide, hvilke smør de smagte på.

Det er gennemsnittet af dommernes samlede bedømmelse for hver smør, der danner grundlag for denne karakter.

Smørret testet på laboratorium

Alle 14 typer smør er blevet testet på et laboratorium.

Smørrene er blevet analyseret for salt-, fedt- og vandindhold.

Smørrene er desuden blevet målt pH, tørstof og syregrad, og derudover er smørrets hårdhed blevet målt, og der er foretaget en smøreprøve, der viser, i hvilken grad smørrene klarer sig, når de bliver smurt på brød.

Samlet bedømmelse vægter således:

  • Smagsvurdering 90 %,
  • Smøreprøve 10 %.