Sådan har vi testet rejer | Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet rejer

Forbrugerrådet Tænk har testet 10 forskellige mærker af rejer – 5 på rejer fra frost og 5 rejer i lage fra køl. Alle er købt i danske supermarkeder.
Af Peter Skjødt
10. December 2018
Foto: Lars Nøhr Andresen

Forbrugerrådet Tænk tester rejer

Forbrugerrådet Tænk har testet rejer fra frost og rejer i lage. 10 forskellige mærker af rejer er testet:

  • 5 slags rejer fra frost
  • 5 slags rejer i lage

Hvordan vi foretog testen, kan du læse mere om herunder:

Opbevaret korrekt og optøet korrekt

Umiddelbart efter indkøb blev rejerne opbevaret på frost ved min. -20 °C eller i køleskab ved 2 °C. Op til testene blev de frosne rejer optøet.

Rejerne talt, målt og vejet

2 produkter af hver rejetype blev tøet/afdryppet, og deres indhold sorteret i antal hele rejer, delte rejer og skaller. De hele rejer tælles og vejes for at finde gennemsnitsvægten af en reje.

Tørret og vejet

Ved tørstofmålinger blev 50 gram af hver type reje hakket, hvorefter 3 gram blev udtaget. De hakkede rejer blev placeret i ovn ved 105 °C i 24 timer, hvor de blev vejet før og efter ovntørring.

Smagt og vurderet 

Smag, tekstur, udseende og lugt er vurderet af 3 dommere.

Alle rejerne blev vurderet på en 9-punktsskala 2 gange, da det ellers kan være svært at vurdere de første rejer, der testes.

Dommerne vidste ikke, hvilke produkter der blev smagt på.

Nettovægt vs. drænet vægt

Vægtafvigelse er et udtryk for, hvor meget den på emballagen oplyste nettovægt afviger fra den målte drænede vægt.

Samlet bedømmelse er vægtet således

  • Udseende, duft, smag og tekstur: 80 %, 
  • andel hele rejer: 10 %, 
  • vægtafvigelse: 10 %.