Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Protein: Sådan spiser du proteinrigt med god samvittighed

Rødt kød belaster klimaet, når det bliver fremstillet. Men hvordan lever du bæredygtigt, hvis du samtidig vil have mange proteiner?
Af Christina Vejsgaard Koch
11. Februar 2019
Spis protein med god samvittighed
Foto: Getty Images

Kød belaster klimaet

Protein får de fleste danskere ifølge Fødevarestyrelsen nok af. Alligevel bliver en proteinrig kost af mange forbundet med en sund kost.

Kød er det, de fleste tænker på, når de taler om protein. Men spiser du meget kød, belaster det både klimaet og din sundhed.

Proteinrig mad er dog ikke kun bøffer og rødt kød. Læs med her og få tips til, hvad du skal vælge, hvis du gerne vil spise en proteinrig kost med god samvittighed.

Rødt kød er særlig klimabelastende

Kød har et stort klimaaftryk, for det kræver mange ressourcer at producere. Dyrene spiser nemlig en masse plantefoder, som har været klimabelastende at dyrke, og samtidig kræver kødproduktion mere brændstof og strøm.

Køer og andre drøvtyggere er særligt klimabelastende. De prutter og bøvser metan, og der opstår lattergas fra dyrenes afføring. Begge dele er stærkere drivhusgasser end CO2.

Spis derfor hellere fisk, kylling eller svinekød i stedet for oksekød. Skær også ned på mælkeprodukterne.

Sådan spiser du klimavenligt

Proteinbarer kan være klimabelastende

Proteinpulver, proteinbarer og mad med ekstra protein er en anden måde at spise en proteinrig kost. De er dog ofte tilsat protein lavet af valle.

Valle er et biprodukt fra osteproduktion eller filtreret direkte fra mælken. Det er altså også et animalsk produkt, der belaster klimaet.

Proteintilskud baseret på for eksempel soya eller hamp er mindre miljøbelastende.

Hvilken proteinbar er bedst? Se testen af proteinbarer

Protein fra frugt og grønt er mindst klimabelastende

Protein findes dog ikke kun i kød – du kan finde protein i næsten al mad undtagen rene fedtstoffer og sukker.

Grøntsager, frugt, bønner, linser og nødder indeholder også protein.

Vegetabilsk protein er mere bæredygtigt end kød. Spiser du årstidens frugt og grønt og vælger du lokale fødevarer, der ikke er transporteret så langt, belaster du klimaet mindst muligt.

Protein – er det sundt? Og er der forskel på proteiner?

Kød kan skade helbredet

Bacon, pølser og mange andre forarbejdede kødprodukter har et højt indhold af mættet fedt, salt, røg og nitrit. Det kan forhøje risikoen for kræft, hjerte-karsygdomme og andre livsstilssygdomme.

Undgå så vidt muligt forarbejdet kød eller vælg økologisk kød, for det må ikke tilsættes det kræftfremkaldende stof nitrit.