Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Sådan har vi testet mousserende vine

14 mousserende vine er udvalgt efter popularitet i supermarkederne og smagstestet af 3 eksperter.
Af Lars Nøhr Andresen
19. December 2016
Foto: Flemming Leitorp

Forbrugerrådet Tænk har testet 14 mousserende vine fra danske supermarkeder.

Vinene er testet på et laboratorium for konserveringsmidler, og desuden smagsbedømt af 3 eksperter.

De mousserende vine, der indgår i testen, er alle tørre – altså med betegnelsen ”Brut” eller lignende.

Prisspændet er fra cirka 40 kroner op til 125 kroner Der indgår én rigtig Champagne i testen.

De tre eksperter

  • Michael Mortensen: Chefsommelier på restaurant Kadeau
  • Katrine Juel Giorgio: Restaurantchef på Biotrattoria Ché Fe
  • Jonas Astrup Pedersen: Produktudvikler hos Meyers

Smagen er vurderet af ekspert

Smagen er bedømt af 3 vinkyndige eksperter, der har vurderet vinenes smag og nuancer ud fra præmissen om, at der var tale om supermarkedsvine i prisklassen 40-125 kroner.

Vinene blev serveret blindt og i tilfældig rækkefølge.

Dommerne var altså ikke klar over, hvilke mærker de smagte på.

Vinene var kølet ned til ca. 10 grader celsius og blev serveret i neutrale champagneglas.

Indhold af sulfitter må ikke være for højt

Indholdet af sulfitter og sorbater i vinene er målt.

Sulfitter eller svovldioxid anvendes til konservering af vin, og hæmmer bakterievæksten og hindrer efter- eller vildgæring af vinen i flasken.

Fødevarmyndighederne kræver, at der skiltes tydeligt med tilsætning af svovl/sulfitter, fordi det er et allergen. Der er desuden fastsat grænseværdier for, hvor meget der må være i forskellige vintyper.

En dårlig bedømmelse af sulfitter trækker den samlede bedømmelse en karakter ned.

Samlet bedømmelse vægtes således:

Smag 85 %,
sulfitter 10 %,
sorbater 5 %.