Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Mejeriprodukter: Sådan opbevarer du dem

Ost og mælkeprodukter kan nemt blive sure, hvis de ikke bliver opbevaret korrekt. Men hvor lang tid kan ost holde sig i køleskabet, og kan du fryse smør?
Af Christina Vejsgaard
14. December 2018
Mejeriprodukter: Sådan opbevarer du dem
Foto: iStock

Brug sanserne og få styr på holdbarheden

Lugt og udseende er afgørende for, om du kan bruge dine mejeriprodukter.

Hvis mælken eller fløden lugter surt, så skal du ikke bruge det. Hvis yoghurten er gået over holdbarhedsdatoen, men dufter friskt, kan du godt spise den.

Mærkeguide: Det betyder mærkerne på mad

Mælk:

Mælk skal opbevares i køleskab og kan holde 3-4 dage, når den er åbnet.

Mælk kan du godt fryse ned, og den holder sig cirka 4 måneder i fryseren. Frosset mælk smager ikke som frisk mælk og derfor er bedst egnet til madlavning.

Køleskabslågen bruger mange til opbevaring af mælk, men lågen er faktisk det varmeste sted i køleskabet. Stil derfor din uåbnede mælk, yoghurt og andre mejeriprodukter så langt nede i køleskabet som muligt. Det vil oftest være hylden over grøntsagsskuffen.

Fløde:

Fløde kan holde sig 3-4 dage i køleskabet efter åbning, og den kan fryses. Hvis du fryser fløden, kan du risikere, at den skiller.

Fløden kan derfor ikke piskes til skum efterfølgende. Du kan i stedet bruge fløden til madlavning for eksempel til sovs.

Hvor meget fløde er der i vaniljeis?

Yoghurt:

Yoghurt, skyr, cremefraiche, ymer, ylette, tykmælk og andre surmælksprodukter kan holde 5-6 dage i køleskab efter åbning.

Surmælksprodukter som yoghurt kan godt fryses. Efter frysning bliver konsistensen lidt grynet, men du kan godt bruge det til for eksempel en gang boller.

Smør:

Smør og margarine skal opbevares i køleskab, og de kan holde sig i 2-3 måneder. De skal pakkes ind, så lys, varme og ilt bliver udelukket, og så de ikke optager smag fra andre madvarer.

Smør kan med fordel fryses ned i små portioner. Så kan du nøjes med at optø det, du skal bruge.

Smør: Her er det bedste

Ost:

Skæreoste og parmesanost opbevares bedst i madpapir eller voksbehandlet papir i en plastikboks eller pose. Vælg svanemærket madpapir, så undgår du uønskede stoffer i osten. Ostene kan holde 3-4 uger i køleskab.

Skæreoste kan godt fryses, men det går ud over kvaliteten – frys dem helst i små portioner, så du kun optør det, du skal bruge. Ost kan holde sig i 3-4 måneder i fryseren. Jo højere fedtprocent, jo kortere tid kan osten holde i fryseren.

Bløde oste som camembert, brie og skimmelost, feta, smøreost og hytteost kan holde sig i køleskab i 4-5 dage. Du kan godt fryse bløde oste, men konsistensen bliver grynet, så de egner sig bedst til madlavning efterfølgende.

Kilder: Arla, Fødevarestyrelsen