Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Julemad: Sådan undgår du madspild

Julen byder på mange store måltider, og det kan være svært at undgå madspild. Følg disse enkle tips og undgå at smide mad ud efter julefesten.
Af Maria Stove Romdal
5. December 2019
Julemad: Undgå madspild til julefrokosten
Foto: Getty Images

Julen giver mange madrester

Julemaden er som regel sammensat af mange forskellige og store retter, og de færreste vil mangle noget til julemåltidet. Derfor kan det være svært at undgå madspild. Men ved at mindske madspildet sparer du både på dit julebudget og på jordens ressourcer.

Hvordan undgår du at købe mere mad, end du kan nå at bruge? Og hvordan sikrer du dig, at du kan bruge resterne? Spar mad, penge og ressourcer med disse enkle tips.

Undgå madspild: Sådan bruger du dine slatne grøntsager

Julefrokost: Sådan mindsker du madspild

Traditionel julefrokost består typisk af sild og fiskeretter i starten af måltidet, hvor alle er mest sultne. Derfor skal du regne med, at der bliver spist godt af dem. Derefter kan appetitten godt aftage lidt.

Begræns derfor udvalget og mængderne af de lune retter. Der er også mange, der gerne vil gemme lidt appetit til en eventuel dessert.

Beregn 2-4 skiver rugbrød og 1-2 skiver franskbrød per person til julefrokosten. Skær brødet efterhånden, som det bliver spist. Så undgår du tørt brød, du må smide ud.

Serverer du mange forskellige retter, behøver du ikke lave lige meget af hver ret. Jo flere retter, desto mindre skal der være af hver ret.

Juleaften: Sådan mindsker du madspild

Juleaften er fuld af dejlig mad, men der ender tit med at være for meget. Faktisk skal du kun bruge 800-1.000 gram mad per person til et måltid julemad. Overvej om nogen i selskabet spiser ekstra meget, og beregn madmængden ud fra det.

And og flæskesteg er ofte på bordet juleaften, men overvej om du behøver begge dele. Vælger du at servere begge dele? Så forbered dig på at have kød tilovers, som du kan spise i dagene efter.

Få kødet på køl hurtigst muligt, så du kan bruge det i en sandwich sammen med overskydende rødkål, til biksemad eller i en frisk salat med plukket andekød i dagene efter.

Flæskesteg: Sådan får du en god steg på bordet

Konfekt og julesmåkager: Sådan mindsker du madspild

Chokolade, julesmåkager, nødder, marcipan og nougat er nogle af de lækre sager, som ofte kommer på bordet i julemåneden. Det er også noget af det mad, hvor der ofte er små rester tilbage, der ender som madspild.

I stedet for at smide de små rester ud, kan du bruge dem til at lave til et chokoladebrud, også kaldet Rocky Road. Smelter du chokolade til konfekt, så brug resterne i gryden til at lave en chokoladesovs.

Vil du undgå madspild, er det også vigtigt at opbevare småkager og marcipan korrekt. Småkager skal opbevares i en lufttæt beholder, så de bevarer deres sprødhed.

Marcipan er godt at opbevare i en tætsluttende beholder. Det kan blive tørt, hvis det ligger i skuffen i en åben emballage.

Test: Denne marcipan er bedst

Planlæg dine indkøb

Sammenskudsgilder kan gøre maden mere overkommelig juleaften eller til julefrokosten. God koordinering er dog vigtig, da du ellers risikerer at ende med alt for meget mad.

Planlæg dine indkøb og brug en indkøbsliste til at holde overblik, når du er ude og handle. På den måde undgår du at få købt for meget ind, når supermarkedet lokker med tilbud, mængderabatter og flotte juleopsætninger.

Undgå madspild, når du handler ind

Anretning kan mindske madspild

Tallerkener og fade ser mest indbydende ud, når de er fyldt med mad frem for halvtomme. Servér maden på små tallerkener og små fade - så øser gæsterne automatisk mindre op. Du kan også vælge at lave små portionsanretninger eller bidder af hver ret. 

Servér maden lidt ad gangen – så kan du nemlig pakke madresterne i køleskabet løbende. Så undgår du, at maden står for længe ude og bliver dårlig på grund af bakterievækst.

Julebordet har også en betydning i forhold til madspild. Et flot pyntet bord kan give dine gæster følelsen af, at der ikke mangler noget. Også selv om det ikke er mad, der fylder bordet op.

Spar på kødet og pift op med julesalater

And, flæskesteg og medister udleder meget CO2, når det bliver produceret. Selv om kød påvirker klimaet negativt, er det en tradition at servere til julearrangementer.

I juledagene kan det være svært at skrue ned for kødet. Men du kan hjælpe klimaet ved at tilføje friske julesalater med rød- eller grønkål og andre grønne retter til julemenuen – både til julefrokosten eller juleaften.

Salaterne er sunde, mætter og smager godt – især hvis du vælger råvarer i sæson. At vælge råvarer i sæson er i øvrigt godt hele året rundt og ikke kun til jul.

Sådan vælger du frugt og grønt efter sæson

Rester kan du gemme eller give væk

Madrester fra julebordet, som stadig er friske, kan du enten fryse ned eller bruge i din madlavning i dagene efter juleaften eller julefrokosten.

Julemad, som du ikke selv kan nå at bruge, kan du også tilbyde din familie eller gæster at få med hjem. Så kan de få glæde af resterne.

Planlæg julens måltider. Har du på forhånd planlagt at spise flæskestegssandwich 1. juledag, er der mindre risiko for, at mad ender i skraldespanden. Opbevar madresterne korrekt og hav styr på holdbarheden. Så er der bedst chance for at undgå madspild.

Få hjælp til opbevaring, holdbarhed og brug af rester i vores For Resten-app