Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Julemad: Sådan undgår du madspild

Julen byder på mange store måltider, og det kan være svært at undgå rester. Få tips til at undgå madspild efter festen.
Af Maria Stove Romdal
19. December 2018
Julemad: Undgå madspild til julefrokosten
Foto: Getty Images

Julemad: Sådan undgår du madspild

Julen byder på mange retter og måltider, og det kan være svært at undgå rester. Få tips til at undgå madspild efter de mange festlige måltider.

Julen giver mange madrester

Julemaden er som regel sammensat af mange og store retter, og det kan være svært at undgå rester. 

Hvordan undgår du at købe for meget mad? Og hvordan sikrer du dig, at du kan bruge resterne? Spar mad, penge og ressourcer med disse enkle tips.

Undgå madspild: Sådan bruger du dine slatne grøntsager

Hvor meget mad skal du bruge?

Julen er fuld af dejlig mad, men der ender tit med at være for meget af maden. Du skal faktisk kun bruge 600-800 gram mad per person inklusiv brød til et måltid julemad. 

Mænd spiser dog generelt mere end kvinder. Hvis selskabet primært består af mænd, skal du regne med cirka 1 kilo mad per person.

Beregn 2-4 skiver rugbrød og 1-2 skiver franskbrød per person til julefrokosten. Skær brødet lidt af gangen så det ikke bliver tørt, og sæt det ind på bordet efterhånden, som det bliver spist.

Serverer du mange forskellige retter, behøver du ikke lave lige meget af hver ret. Jo flere retter, desto mindre skal der være af hver ret.

Sammenskudsgilder kan gøre maden mere overkommelig juleaften eller til julefrokosten. God koordinering er dog vigtig, da du ellers risikerer at ende med alt for meget mad.

Hvad spiser gæsterne mest af?

Sild og fiskeretter serverer du typisk i starten af julefrokosten, hvor alle er mest sultne. Derfor bliver der spist godt af dem. Derefter kan appetitten godt aftage lidt.

Begræns gerne udvalget og mængderne af de lune retter. Der er også mange, der gerne vil gemme lidt appetit til en eventuel dessert.

Overvej for eksempel også, om du behøver både and og flæskesteg juleaften. Har du kød tilovers kan du bruge det i en sandwich sammen med overskydende rødkål.

Flæskesteg: Sådan går du en god steg på bordet

Anretning kan mindske madspild

Tallerkener og fade ser mest indbydende ud, når de er fyldt med mad frem for halvtomme. Servér maden på små tallerkener og små fade - så øser gæsterne automatisk mindre op. Du kan også vælge at lave små portionsanretninger eller bidder af hver ret. 

Servér maden lidt ad gangen – så kan du nemlig tømme bordet for madrester og sætte dem i køleskabet løbende. Dermed undgår du, at maden står for længe ude og bliver dårlig på grund af bakterievækst.

Julebordet har også en betydning i forhold til madspild. Er bordet dækket fint og fyldt med pynt, føler gæsterne ikke, at der mangler noget. Også selv om det ikke er mad, der fylder bordet op.

Rester kan du gemme eller give væk

Madrester fra julen, som ikke er blevet dårlige af at stå på bordet for længe, kan du enten fryse ned eller bruge i din madlavning i dagene efter julefrokosten.

Julemad, der er blevet tilovers, kan du også tilbyde gæsterne at få med hjem. Så kan de få glæde af resterne.

Hent vores madspildsapp For Resten-appen og få inspiration til at bruge dine rester