Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Undgå pesto med blødgørere og maskinolie

Pesto Genovese er i flere tilfælde fyldt med ftalater og mineralske olier, der begge er problematiske stoffer. Flere af pestoerne dumper Forbrugerrådet Tænks test på grund af indhold af stofferne.
Af Lars Nøhr Andresen
7. August 2018
Foto: iStock

Pesto med problematiske stoffer

4 af 10 pesto Genovese i Forbrugerrådet Tænks test indeholder enten mineralske olier eller blødgørere som ftalater i høje mængder. Indholdet af stofferne er dog ikke så højt, at det vurderes som direkte sundhedsskadeligt. Men indholdet bidrager til den samlede udsættelse for hormonforstyrrende stoffer, hvilket kan være problematisk.

Mineralsk olie er mistænkt for at være kræftfremkaldende og kan stamme fra maskiner i produktionsmiljøet. Pestoerne er undersøgt for indhold af stofferne MOSH og MOAH.

Ftalater, som kan være hormonforstyrrende, kan stamme fra fødevareemballager. Flere af stofferne står blandt andet på EU’s liste over særligt problematiske stoffer.

Der er grænser for, hvor stort et indhold af stofferne fødevarematerialer af plastik må have, og hvor meget de må afgive. Men der er ingen grænse for, hvor meget der må være i selve maden. Både stofferne ftalater og mineralske olier blev fundet i pestoerne i, hvad der vurderes som værende for…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb

Forbrugerrådet Tænk mener: Indholdet i grøn pesto er problematisk

”Det er kritisabelt, at pestoproducenter erstatter oprindelige ingredienser som olivenolie og pinjekerner med billigere solsikkekerner og solsikkeolie. Samtidig tilsætter producenterne en forsvindende lille mængde af de originale ingredienser for at kunne fremhæve de dyre råvarer på etiketten.

Forbrugerne kommer på den måde til at tro, at hovedingredienserne i pestoen er de dyre, klassiske italienske ingredienser – selv om mængderne er så små, at det ikke gør en forskel for smagen af pestoen.  

Desuden er det meget kritisabelt, at 4 ud af 10 pestoer indeholder problematiske stoffer – blandt andet mineralske olier, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende”.

Camilla Udsen, fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk