Basmatiris: Bliver du snydt? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Basmatiris: Bliver du snydt?

Forbrugerrådet Tænk har ved hjælp af DNA-analyse undersøgt, hvor stor en del af indholdet af risen, der er andre typer ris end den ægte basmatiris.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 3. september 2019
Skål af ler med basmatiris står på bord.

Basmati er en helt særlig ristype

Basmatirisen dyrkes i Indien og Pakistan, og risen har en særlig eftertragtet aroma. Derfor er prisen på basmatiris også højere, og det kan friste til at blande basmatiris med andre og billigere ristyper.

15 ristyper er godkendt som basmatiris, og hvis risen ikke hører til disse typer, må man ikke markedsføre det som basmatiris.

Ægte basmatiris er i EU fritaget for told, fordi EU ønsker at støtte produktionen af denne ristype. Toldfritagelsen kræver dog, at pakker med basmatiris indeholder minimum 95 procent ægte basmatiris.

England, Indien og Pakistan har desuden indgået en aftale med ris-industrien om, at der højest må være 7 procent ikke-godkendte rissorter i basmatirisene.

Og netop på grund af de skrappe regler, er det interessant at undersøge, hvorvidt der snydes med basmatirisen.

    Forbrugerrådet Tænk har ved hjælp af DNA-analyse undersøgt, hvor stor en del af indholdet af risen, der er andre typer ris end den ægte basmatiris.

    Ingen af risene i vores test fra 2019 indeholder 100 procent basmatiris.

    Men indholdet af andre rissorter er i alle tilfælde lavt, og ingen af de 10 testede basmatiris kritiseres for at indeholde for meget af en anden rissort.

    Vil du læse mere nu?

    Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

    Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

    Allerede medlem?