Nedfrysning: 5 råd til at fryse din mad
Fryser du ikke din mad korrekt, bliver kvaliteten af maden forringet. Men hvordan fryser du din mad, så kødet forbliver saftigt og grøntsagerne smagfulde?
Frys din mad hurtigt ned
Mad skal du fryse hurtigt ned, ellers bliver det kedeligt, vandet og smagsløst.
Iskrystaller bliver nemlig dannet, når du kommer kød, fisk, frugt og grønt i fryseren. Jo langsommere du fryser din mad ned, desto større bliver iskrystallerne. Store iskrystaller giver større væsketab, når du tør din mad op.
Frys derfor din mad hurtigt ned, så iskrystallerne bliver så små som muligt. Derved vil din mad også blive mere saftig og smagfuld, når koteletterne og de grønne bønner ender på komfuret.
Få svarene på, hvordan du bedst fryser din mad herunder.
1. Fordel maden
Mad, der er fordelt godt i fryseren, bliver hurtigere dybfrossent. Fryser du eksempelvis 3 ting ned på én gang, kan det være en god idé at lægge dem i hver deres skuffe i fryseren.
Hakket kød skal du være særligt opmærksom på. Selv en fryser med meget høj indfrysningskapacitet kan ikke fryse en stor, samlet klump kød hurtigt ned. Fordel derfor hakkekød i mindre portioner.
2. Pak maden tæt
Emballage med meget luft i er dårlig for din mad. Mindst mulig luft i pakker med mad mindsker iltning af produktet og mindsker rimfrostskader på overfladen af maden.
Poser er derfor bedre end bokse. Har du mulighed for at vakuumpakke kødet, så gør det. Husk, at ikke al emballage kan tåle frysning. Pak altid maden fra supermarkedet om i fryseposer, der er lavet til at opbevare mad, medmindre du har købt maden på frost.
Mad, der skal fryses i længere tid, kan med fordel pakkes med et bedre isolerende materiale. For eksempel en papirspose eller madpapir og en frysepose udenom. På den måde undgår du frostskader på maden.
3. Afrim din fryser
Fryseren fryser din mad mere effektivt, hvis den ikke er fuld af store klumper is på siderne. Afrimer du din fryser, skaber du desuden mere plads.
4. Indfrysningsfunktionen er god til store mængder mad
Store mængder mad skal fryses ned med hjælp fra indfrysningsfunktionen. I instruktionsbogen til din fryser kan du læse, i hvor god tid før du skal tænde for indfrysningsfunktionen.
5. Genindfrys din mad
Noget mad kan du godt genindfryse. Hvis du har taget mad ud af fryseren og alligevel ikke får brug for det, kan det meste genindfryses. Det skal dog være inden for det samme døgn, og maden skal i mellemtiden have ligget i køleskabet.
Mad, der har ligget til optøning på køkkenbordet, skal tilberedes/varmes igennem og køles hurtig ned igen, før den kan lægges tilbage i fryseren.
Køleskab: 5 problemer du selv kan løse
Lugter dit køleskab, er varerne bagerst på hylden ofte våde, eller køler det ikke nok i sommervarmen?
Køleskab: Sådan køber du det rigtige
Hvilket køleskab er bedst til dine behov? Det afhænger af størrelsen på dit hjem, din familie og om du har særlige ønsker til smarte funktioner. Få hjælp her.
Spar på strømmen i dit køleskab
Køleskabet bruger strøm døgnet rundt, og det kan belaste både klimaet og din økonomi. Brug disse tips til at skære ned på elforbruget og spare penge.